«Η αυτοδιοίκηση είναι ο σκληρός πυρήνας της αναμίξεως στα κοινά. Και είναι ο σκληρός πυρήνας της αναμίξεως στα κοινά γιατί στην αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουν τα “σωσίβια” της επικοινωνίας. Δεν μπορεί έναν δήμαρχο μέτριο ή όχι καλό να τον σώσει ο καλύτερος επικοινωνιολόγος του κόσμου. Και ξέρετε γιατί; Γιατί διαχειρίζεται ό,τι πιο αμείλικτο υπάρχει. Διαχειρίζεται την καθημερινότητα των συμπολιτών του. Και η καθημερινότητα των συμπολιτών του κάθε δημάρχου είναι ισάριθμη με τους συμπολίτες του», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, μετά τη βράβευση για την προσφορά του στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην πολιτική ζωή του τόπου, στα 11α Βραβεία Αυτοδιοίκησης που συνδιοργάνωσαν, χθες, η Ένωση Δημάρχων Αττικής (ΕΝ.Δ.Α.) και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.), στο Μέγαρο Μουσικής.
«Για να καταλάβουμε την αξία της αναγνώρισης, ας σκεφτούμε την ενόχληση που προκαλεί η παραγνώριση» σημείωσε ο κ. Τασούλας ξεκινώντας την ομιλία του, συμπληρώνοντας ότι «μόνο τότε θα κατανοήσουμε πόσο σημαντικό και πόσο γενναιόδωρο είναι να αναγνωρίζουμε. Και που δεν είναι και τόσο συνηθισμένο».
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην «μεγάλη απειλή κατά της πολιτικής», για την οποία είχε μιλήσει, το 1985, ο Μίκης Θεοδωράκης, «που δεν έρχεται ούτε από τα δεξιά ούτε από τα αριστερά, ούτε από την άκρα δεξιά ούτε από την άκρα αριστερά. Η απειλή κατά της πολιτικής έρχεται από την Αμερική. Έρχεται από το πολιτικό marketing. Απειλείται από την τεχνολογία της πολιτικής. Όπου τέχνη της πολιτικής είναι να πράττεις και τεχνολογία της πολιτικής είναι να κάνεις marketing πολιτικό, να εντυπωσιάζεις τον άλλον μέσω του marketing, να αγνοεί ότι δεν πράττεις και μέσω του marketing να σώζεσαι».
Με αφορμή τα λόγια αυτά, ο κ. Τασούλας, κάνοντας τον παραλληλισμό, τόνισε πως «οι δήμαρχοι υπηρετούν μονίμως την τέχνη της πολιτικής από τη φύση του λειτουργήματός τους. Δεν μπορεί ένας δήμαρχος να καταφύγει στην τεχνολογία της πολιτικής, όπως καταφεύγει συχνά ένας πολιτευόμενος. Γι’ αυτό και το αξίωμα αυτό είναι από τα πιο αξιέπαινα και γι’ αυτό πρέπει και εσείς οι ίδιοι να είστε αγαπημένοι όχι μόνο όταν αφυπηρετήσετε. Γιατί η μεγαλύτερη απειλή για την αποτελεσματικότητα των δήμων είναι η καταγγελιομανία και η ευθυνοφοβία. Η καταγγελιομανία έρχεται από αυτούς οι οποίοι θέλουν να γίνουν δήμαρχοι και η ευθυνοφοβία είναι αποτέλεσμα της καταγγελιομανίας και είναι παραλυτική».
Αναφερόμενος στον Νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ο οποίος είναι υπό διαμόρφωση, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «θα ξεκαθαρίσει τις αρμοδιότητες των τριών επιπέδων, της πρωτοβάθμιας δηλαδή αυτοδιοίκησης, των περιφερειών και των αποκεντρωμένων διοικήσεων. Θα ξεκαθαρίσει τους πόρους, θα συνεχίσει την κατάκτηση “κάθε επόμενη χρονιά περισσότεροι πόροι” και θα λύσει και τα χέρια των δημάρχων», για να προσθέσει ότι «πρέπει να λυθούν τα χέρια των δημάρχων, να μη φοβόμαστε να υπογράφουμε, να μη φοβόμαστε να παίρνουμε αποφάσεις. Αλλά για να μη φοβόμαστε να παίρνουμε αποφάσεις πρέπει και οι αντιπολιτεύσεις, που και αυτές θα γίνουν δήμαρχοι, να καταλάβουν ότι με τη διαρκή καταγγελία, με τις μηνύσεις, με τη συκοφαντία, με τη διαβολή, δεν βγάζουμε αποτέλεσμα. Και οι δήμοι, για να γίνουν, επαναλαμβάνω, πιο αποτελεσματικοί, θα πρέπει και οι ίδιοι να καταλάβουν πως αυτό που σήμερα καταγγέλλεις και υπονομεύεις, ξέροντας ότι δεν είναι αλήθεια, αύριο θα το βρεις μπροστά σου».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τασούλας ανέφερε: «Ήταν μεγάλη, λοιπόν, η εμπειρία της θητείας μου ως δήμαρχος και ως δημοτικός σύμβουλος αυτά τα 8 χρόνια στον Δήμο Κηφισιάς. Με βοήθησαν πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ που μου τα θυμίσατε. Τώρα που χειρίζομαι μια από τις πιο πολυπληθείς σε κόμματα Βουλές της μεταπολεμικής Ελλάδος, ήταν πιο δύσκολο το δημαρχείο από μια Βουλή με 10 ή 11 κόμματα, σας διαβεβαιώ, λόγω και της γραφειοκρατίας και της καθημερινότητας των πολιτών. Είναι δύσκολη η διαχείριση της καθημερινότητας του πολίτη. Γι’ αυτό και κυρίως, δικαίως, σήμερα βραβεύονται δήμαρχοι που εξελέγησαν κατά επανάληψη. Δήμαρχοι δηλαδή που έσπασαν το φράγμα της δυσπιστίας με την αποτελεσματικότητά τους. Και πάλι σας ευχαριστώ. Η δουλειά που κάνατε είναι σημαντική»
Στην εκδήλωση για τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων μίλησαν οι:
Πρόεδρος ΕΝ.Δ.Α., Παύλος Καμάρας: «Τιμούμε σήμερα τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, έναν δικό μας άνθρωπο, καθώς ξεκίνησε την προσφορά του στα κοινά από την τοπική αυτοδιοίκηση, στον Δήμο Κηφισιάς. Αλλά δεν τον τιμούμε μόνο για το έργο που έκανε στον Δήμο Κηφισιάς. Τον τιμούμε για όλη αυτή την πολυετή θητεία του, την αψεγάδιαστη θητεία του, για την οποία μόνο επαίνους μπορείς να ακούσεις. Αυτή την τεράστια προσφορά στη χώρα μας, που συνεχίζει να δίνει και του ευχόμαστε να δίνει για πολλά χρόνια ακόμα».
Πρόεδρος ΠΕΔΑ, Γιώργος Μαρκόπουλος: «Σήμερα είμαστε εδώ για να τιμήσουμε, πρώτα απ’ όλα τον κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων αλλά και για όλους εμάς πάντα ένα σπουδαίο άνθρωπο της αυτοδιοίκησης. Τον τιμούμε για τη μακρά και σημαντική του συνεισφορά στους πολιτικούς θεσμούς και στον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως: «Επιτρέψτε μου μια ξεχωριστή αναφορά, διότι φέτος βραβεύετε μια ξεχωριστή προσωπικότητα, ο οποίος για εμάς είναι πάρα πολύ μεγάλη τιμή πρέπει να σας πω, ως βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να έχουμε Πρόεδρο της Βουλής τον κ. Κωνσταντίνο Τασούλα. Έναν άνθρωπο που ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα από την τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό λέει πάρα πολλά».
Αντιπρόεδρος Α’ ΕΝ.Δ.Α., Θεόδωρος Γεωργάκης: «Ιδιαίτερη η χαρά μου και η τιμή μου. Διέκρινα από την αρχή που γνωριστήκαμε και τον έχω στην καρδιά μου, ένα διακριτό, διακεκριμένο αλλά και διακριτικό, με αξιοσύνη, με ντομπροσύνη ακόμα και τις στιγμές που μπορεί να μην τον ωφελούσε έλεγε “εγώ αυτό το πρόσωπο έχω”. Ένα πρόσωπο χωρίς προσωπείο. Εφάρμοσε τα λόγια του Κωστή Παλαμά “γύρε αν θέλεις να υψωθείς” και πραγματικά ποτέ δεν έδειξε έναν υπεροπτισμό. Πάντα μετριοφροσύνη, σωφροσύνη, καλοσύνη και βεβαίως έκανε και κάτι άλλο. Αυτό που είπε ο συμπατριώτης μου, θα το πω, ο Άγγελος Σικελιανός: ”Mε τη δική μας πάλη να ανεβάσουμε ως τον Θεό τον άνθρωπο”».
Μέλος ΕΝ.Δ.Α., Λάμπρος Πασαγιάννης: «Αγαπητοί φίλοι, αξιότιμε κ. Πρόεδρε, είναι συγκινητική η στιγμή σήμερα, για μένα ιδιαίτερα, γιατί και κλήθηκα να βραβεύσω, μεταξύ των άλλων αξίων συναδέλφων όλων, έναν δικό μας άνθρωπο. Είναι γνωστό το έργο το οποίο παρήγαγε και σαν αυτοδιοκητικός αλλά εκ δευτέρου θα βραβεύσουμε αυτόν τον άνθρωπο και ως Δωδωνέο απόγονο. Έχουμε κοινή καταγωγή από το ίδιο χωριό τη Δωδώνη. Η Δωδώνη η οποία αυτή τη στιγμή, εδώ και τρία χρόνια, ανασκάπτεται και ιδιαίτερα το βουλευτήριό της, με χρηματοδότηση της Βουλής των Ελλήνων. Και εκ τρίτου για όσα προσφέρατε και κ. Πρόεδρε από το τρίτο ανώτερο πολιτικό αξίωμα στην πατρίδα».
Η ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.
Βράβευση Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, στα 11α Βραβεία Αυτοδιοίκησης
ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
«Φίλε κύριε υπουργέ Εσωτερικών, κ. Λιβάνιε,
φίλη κυρία υπουργέ Εργασίας, κ. Κεραμέως,
κύριοι βουλευτές, κ. Βρεττέ, κ. Μιχαηλίδου,
κ. Γιώργο Βλάχο, που πριν από 25 χρόνια, ένα τέταρτον αιώνος, μπήκαμε μαζί στη Βουλή,
κύριε γενικέ γραμματέα, κ. Χιονίδη,
κ. Ζαφειρόπουλε,
αγαπητές φίλες και φίλοι,
κύριοι δήμαρχοι,
πρόεδρε της ΠΕΔΑ, δήμαρχε Γαλατσίου,
πρόεδρε της Ένωσης Δημάρχων Αττικής,
κύριοι και κυρίες δημοτικοί σύμβουλοι από την Κηφισιά, βρίσκονται εδώ από την Κηφισιά η κ. Κορογιαννάκη, ο κ. Αυλίτης, ο κ. Διονυσιώτης, η κ. Παπαδημητρίου.
Αναφέρομαι ειδικά στην Κηφισιά, από όπου, πριν 34 χρόνια, ξεκίνησα ως δημοτικός σύμβουλος, στις εκλογές του 1990, ως δήμαρχος εν συνεχεία, η κα Σπηλιωτοπούλου, δήμαρχος Εκάλης αργότερα, ανήκει στην Κηφισιά κι αυτή.
Για να καταλάβουμε την αξία της αναγνώρισης, ας σκεφτούμε την ενόχληση που προκαλεί η παραγνώριση. Μόνο τότε θα κατανοήσουμε πόσο σημαντικό και πόσο γενναιόδωρο είναι να αναγνωρίζουμε. Και που δεν είναι και τόσο συνηθισμένο. Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Τσάτσος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φιλόσοφος και πολιτικός, όταν έγραψε ένα σπουδαίο βιβλίο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με τίτλο «Ο άγνωστος Καραμανλής», δέχτηκε πάρα πολλά πυρά ως δήθεν κόλαξ.
Και είπε ο Τσάτσος: “Έπρεπε να φτάσω στα 85 χρόνια για να νομίσουν ότι είμαι κόλαξ; Τί μπορώ να περιμένω στα 85 μου χρόνια από τον Καραμανλή ώστε να τον κολακεύω δήθεν;” “Αλλά η Ελλάδα δεν αντέχει εύκολα” λέει “την αναγνώριση. Mόνο κάποιον που έχει πεθάνει εδώ και πολλά χρόνια μπορείς να επαινείς στην Ελλάδα ατιμωρητί”. Για να καταλάβετε την αξία της αναγνώρισης και μάλιστα για ανθρώπους -δεν μιλάω για τον εαυτό μου τώρα- για ανθρώπους που την αξίζουν πολύ περισσότερο από μένα.Για ανθρώπους που υπηρετούν επί σειρά ετών την αυτοδιοίκηση ακάματα και αποτελεσματικά.
Η αυτοδιοίκηση είναι ο σκληρός πυρήνας της αναμίξεως στα κοινά. Και είναι ο σκληρός πυρήνας της αναμίξεως στα κοινά γιατί στην αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουν τα “σωσίβια” της επικοινωνίας. Δεν μπορεί έναν δήμαρχο μέτριο ή όχι καλό να τον σώσει ο καλύτερος επικοινωνιολόγος του κόσμου. Και ξέρετε γιατί; Γιατί διαχειρίζεται ό,τι πιο αμείλικτο υπάρχει. Διαχειρίζεται την καθημερινότητα των συμπολιτών του. Και η καθημερινότητα των συμπολιτών του κάθε δημάρχου είναι ισάριθμη με τους συμπολίτες του. Ένας δήμαρχος μιας πόλεως 50.000 κατοίκων διαχειρίζεται 50.000 καθημερινότητες. Ένας δήμαρχος μιας μεγαλύτερης πόλης διαχειρίζεται 500.000 καθημερινότητες. Είναι συνεχώς αντιμέτωπος με την πιο σκληρή την πιο αποδεκτή και, αν είναι και σκληροτράχηλος και την πιο γόνιμη κριτική, που μέσα από τη σκληρότητά της και ίσως και από την αχαριστία της, τον βελτιώνει.
Του χρόνου συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη, γεννήθηκε το 1925. Είχα ακούσει μια εντυπωσιακή ομιλία του Θεοδωράκη παλιότερα, με αφορμή μια θεατρική παράσταση. Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε πει, το 1985, ότι υπάρχει μία μεγάλη απειλή κατά της πολιτικής. “Η απειλή κατά της πολιτικής δεν έρχεται ούτε από τα δεξιά ούτε από τα αριστερά, ούτε από την άκρα δεξιά ούτε από την άκρα αριστερά” είπε ο Θεοδωράκης, “η απειλή κατά της πολιτικής έρχεται από την Αμερική. Έρχεται από το πολιτικό marketing”. “Η τέχνη της πολιτικής”, είχε πει ο Θεοδωράκης, “απειλείται από την τεχνολογία της πολιτικής. Όπου τέχνη της πολιτικής είναι να πράττεις και τεχνολογία της πολιτικής είναι να κάνεις marketing πολιτικό, να εντυπωσιάζεις τον άλλον μέσω του marketing, να αγνοεί ότι δεν πράττεις και μέσω του marketing να σώζεσαι”.
Οι δήμαρχοι υπηρετούν μονίμως την τέχνη της πολιτικής από τη φύση του λειτουργήματός τους. Δεν μπορεί ένας δήμαρχος να καταφύγει στην τεχνολογία της πολιτικής, όπως καταφεύγει συχνά ένας πολιτευόμενος. Γι’ αυτό και το αξίωμα αυτό είναι από τα πιο αξιέπαινα και γι’ αυτό πρέπει και εσείς οι ίδιοι να είστε αγαπημένοι όχι μόνο όταν αφυπηρετήσετε. Οι δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι, αγαπιούνται ως πρώην δήμαρχοι μεταξύ τους. Όσο είναι εν ενεργεία τσακώνονται για τη θέση. Πρέπει να τα λέμε κι αυτά. Γιατί η μεγαλύτερη απειλή για την αποτελεσματικότητα των δήμων είναι η καταγγελιομανία και η ευθυνοφοβία. Η καταγγελιομανία έρχεται από αυτούς οι οποίοι θέλουν να γίνουν δήμαρχοι και η ευθυνοφοβία είναι αποτέλεσμα της καταγγελιομανίας και είναι παραλυτική.
Το κράτος έχει βελτιώσει πάρα πολύ τη λειτουργία των δήμων. Δεν είναι οι δήμοι που εγώ γνώρισα πριν 30 χρόνια. Έχουμε μία σημαντική βελτίωση και, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, μετά τη λήξη αυτής της δοκιμασίας του ευνουχισμού της αποτελεσματικότητας των δήμων με την απλή αναλογική, που επιτέλους διορθώθηκε, οι δήμοι έχουν και ικανότητες μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας, έχουν περισσότερους πόρους.
Ωστόσο, για να πάρω τη σκυτάλη από τον κ. Λιβάνιο και τον κ. Χιονίδη, απομένουν πολλά να γίνουν. Και είναι εντυπωσιακό αυτό που ξεκίνησε από την ομιλία του κ. Λιβάνιου, τον Νοέμβριο, στη Ρόδο και έδεσε με την ομιλία του προέδρου της ΚΕΔΕ, του κ. Κυρίζογλου και συνεχίζει τώρα με τις επιτροπές αυτές, υπό τον κ. Χιονίδη, για να πετύχουμε, όπως ελέχθη, ένα νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ο οποίος θα ξεκαθαρίσει τις αρμοδιότητες των τριών επιπέδων, θα ξεκαθαρίσει τους πόρους, θα συνεχίσει την κατάκτηση “κάθε επόμενη χρονιά περισσότεροι πόροι” και θα λύσει και τα χέρια των δημάρχων, ώστε η τυπολατρία και η γραφειοκρατία να καταπολεμηθούν. Και πρέπει να λυθούν τα χέρια των δημάρχων, να μη φοβόμαστε να υπογράφουμε, να μη φοβόμαστε να παίρνουμε αποφάσεις. Αλλά για να μη φοβόμαστε να παίρνουμε αποφάσεις πρέπει και οι αντιπολιτεύσεις, που και αυτές θα γίνουν δήμαρχοι, να καταλάβουν ότι με τη διαρκή καταγγελία, με τις μηνύσεις, με τη συκοφαντία, με τη διαβολή, δεν βγάζουμε αποτέλεσμα. Δεν είναι όλα βέβαια που καταγγέλλονται διαβολές. Είδαμε τι γίνεται στην Χαλκιδική. Αμαυρώνουν την τοπική αυτοδιοίκηση γεγονότα σαν αυτά που με λύπη παρατηρούμε στη Χαλκιδική. Αλλά γι’ αυτό υπάρχει κράτος, γι’ αυτό υπάρχει δικαιοσύνη, αυτά να τα χτυπάει κατακέφαλα. Αλλά και οι δήμοι, για να γίνουν, επαναλαμβάνω, πιο αποτελεσματικοί, θα πρέπει και οι ίδιοι να καταλάβουν πως αυτό που σήμερα καταγγέλλεις και υπονομεύεις, ξέροντας ότι δεν είναι αλήθεια, αύριο θα το βρεις μπροστά σου.
Ήταν μεγάλη, λοιπόν, η εμπειρία της θητείας μου ως δήμαρχος και ως δημοτικός σύμβουλος αυτά τα 8 χρόνια, με βοήθησαν πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ που μου τα θυμίσατε. Τώρα που χειρίζομαι μια από τις πιο πολυπληθείς σε κόμματα Βουλές της μεταπολεμικής Ελλάδος, ήταν πιο δύσκολο το δημαρχείο από μια Βουλή με 10 ή 11 κόμματα, σας διαβεβαιώ, λόγω και της γραφειοκρατίας και της καθημερινότητας των πολιτών. Της καθημερινότητας των πολιτών που έχουν αξιώσεις, αλλά που έχουν και παραξενιές, όλα πρέπει να τα λέμε. Εγώ κατάλαβα ως δήμαρχος ότι ο «οικολόγος» είναι συχνά κάποιος για το οικόπεδο του διπλανού του, όχι για το δικό του.
Είναι δύσκολη η διαχείριση της καθημερινότητας του πολίτη. Γι’ αυτό και κυρίως, δικαίως, σήμερα βραβεύονται δήμαρχοι που εξελέγησαν κατά επανάληψη. Δήμαρχοι δηλαδή που έσπασαν το φράγμα της δυσπιστίας με την αποτελεσματικότητά τους. Και πάλι σας ευχαριστώ. Η δουλειά που κάνατε είναι σημαντική.
Η δουλειά που γίνεται αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Εσωτερικών για το νέο κώδικα, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει το λύσιμο των χεριών των δήμων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, πρέπει να υποστηριχθεί. Κύριε υπουργέ συνεχίστε αυτή τη δουλειά και είμαι βέβαιος ότι μετά από χρόνια, που θα συνεχίσετε αυτό το θεσμό των βραβεύσεων, χάρη και στο νέο κώδικα, θα βραβεύετε ακόμη πιο αποτελεσματικούς και ακόμη πιο αποδεκτούς δημάρχους.
Σας ευχαριστώ για τη σημερινή σας προσφορά»