Ομιλία Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής
Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Το ΠΑΣΟΚ έχει άλλο όραμα για το παραγωγικό μοντέλο και το κοινωνικό συμβόλαιο που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Το σχέδιο μας βάζει την κοινωνία στο επίκεντρο κάνοντας τον πολίτη συμμέτοχο στα μεγάλα και κρίσιμα θέματα. Όπως είναι τα εργασιακά δικαιώματα, οι μισθοί.
Πρόσφατα οργανώσαμε έναν ανοικτό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους που κατέδειξε ότι είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να συζητήσουν και να συμφωνήσουν όπως άλλωστε έκαναν και στο παρελθόν επί δεκαετίες.
Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες, ώστε να επιστρέψουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να γίνεται ούτε μονομερώς από την κυβέρνηση όπως συνέβαινε ως τώρα και μάλιστα πάντα λίγο πριν τις εκλογές, κλείνοντας το μάτι στους αδύναμους εργαζομένους πριν την κάλπη, ούτε αυτοματοποιημένα μέσω ενός αλγορίθμου.
Ο μόνος δρόμος για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι η θέσπιση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και η συλλογική διαπραγμάτευση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού αποτελούν προϋπόθεση για την ευημερία, την κοινωνική συνοχή και την καταπολέμηση των ανισοτήτων.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όμως, έρχεται να ενσωματώσει με τρόπο φοβικό και συντηρητικό, την κοινοτική Οδηγία για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, γιατί πλέον δεν μπορεί να το καθυστερήσει άλλο. Χάθηκαν άλλωστε δυο πολύτιμα χρόνια, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για διάλογο και συναινέσεις ώστε να σχεδιαστούν πολιτικές που στον πυρήνα τους θα βρίσκεται το συμφέρον των εργαζομένων. Η κοινοτική Οδηγία είναι το αποτέλεσμα του διαλόγου που ξεκίνησε το 2017, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και ιδιαίτερα ο Νίκολας Σμιτ, ο τότε Επίτροπος Κοινωνικών Δικαιωμάτων και Απασχόλησης, ο υποψήφιος μας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ευρωεκλογές.
Η συγκεκριμένη Οδηγία έχει σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας στην ΕΕ, ιδίως την επάρκεια των κατώτατων μισθών, ώστε να οδηγήσει σε κοινωνική σύγκλιση και να μειώσει τις μισθολογικές ανισότητες. Γι’ αυτό και προβλέπει:
1) την επάρκεια των νόμιμων κατώτατων μισθών,
2) την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό τους και
3) την ενίσχυση της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων.
Δυστυχώς, όμως, το παρόν νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, δεν υπηρετεί το πνεύμα της Οδηγίας, καθώς επιλέγει να θεσμοθετήσει ως μονόδρομο έναν αλγόριθμο ο οποίος θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό βάσει μόνο δύο συγκεκριμένων κριτηρίων, παραγκωνίζοντας επί της ουσίας ακόμα περισσότερο τον ρόλο της συλλογικής διαπραγμάτευσης. Ενώ η ευρωπαϊκή οδηγία ορίζει 4 τουλάχιστον κριτήρια στο σχέδιο νόμου που φέρνετε, εσείς επιλέγετε να συμπεριλάβετε μόνο δυο. Και ποια είναι αυτά; Ο πληθωρισμός και η αγοραστική δύναμη, η οποία να σας θυμίσω ότι στη χώρα μας είναι η προτελευταία πανευρωπαϊκά. Με βάση αυτά τα δυο κριτήρια, αν ο αλγόριθμος που θα εφαρμόζεται μετά το 2028 εφαρμοζόταν τα τελευταία χρόνια, σε καμία περίπτωση δεν θα είχαμε τα σημερινά επίπεδα κατώτατου μισθού. Θα ήταν πολύ χαμηλότερος. Έχετε κάποια απάντηση σε αυτό; Ψηφίζετε, λοιπόν, κάτι σήμερα που μετά το 2028 θα έχει αμφιλεγόμενα αποτελέσματα για τους εργαζομένους.
Ας μιλήσουμε όμως πιο συγκεκριμένα.
Το πρώτο μεγάλο ζήτημα που προκύπτει από το νομοσχέδιο έχει να κάνει με τις συλλογικές συμβάσεις.
Ισχυρίζεστε ότι δημιουργείτε ένα σχέδιο δράσης για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτό που περιγράφετε όμως δεν είναι ένα σχέδιο δράσης, αλλά ένα ευχολόγιο. Προτείνετε τη συγκρότηση επιτροπής για να το θεσπίσει σε ένα χρόνο, πάλι επιφυλάσσοντας για τους κοινωνικούς εταίρους διακοσμητικό ρόλο καθώς η άποψη τους δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Δηλαδή, τους ακούμε και μόνο τους ακούμε και τους βλέπουμε.
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα σχετίζεται με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού βάσει του αλγορίθμου αποκλείοντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τους κοινωνικούς εταίρους, γιατί ο αλγόριθμος καθιστά την όποια διαπραγμάτευση περιττή. Ποιος εργοδότης θα καθίσει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων, όταν ο αλγόριθμος θα αποφασίζει εκ των προτέρων τον κατώτατο μισθό;
Αυτό δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία απέναντι στους κοινωνικούς εταίρους δεν έχει όρια, γιατί προωθεί ένα μοντέλο αδιαφάνειας, στο πλαίσιο του οποίου οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται συλλογικά, αλλά μονομερώς από την κυβέρνηση. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθορίζουν τον κατώτατο μισθό μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Γιατί όχι και στην Ελλάδα; Ελάχιστες είναι οι χώρες που τον καθορίζουν με αλγόριθμο.
Από αυτές, όντως, μόλις μία χώρα -και όχι 22 που διαφημίζετε συνεχώς στις τηλεοπτικές σας παρουσίες- χρησιμοποιεί μόνο αυτοματοποιημένο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού και αυτή είναι η Γαλλία, την οποία ισχυρίζεστε ότι έχετε αντιγράψει . Βέβαια λέτε τη μισή αλήθεια. Γιατί η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι η Γαλλία έχει εργασιακές σχέσεις που διατρέχονται κατά 94% από συλλογικές συμβάσεις, όταν σήμερα στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 27%-30%.
Είμαστε η χώρα με τη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ε.Ε. σε κάλυψη των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, πίσω μόνο από την Πολωνία. Έχετε να πείτε κάτι και για αυτό; Διότι, ούτε για αυτό ακούσαμε να λέτε κάτι στο δημόσιο διάλογο. Άρα, για άλλη μια φορά, πουλάτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ούτε καμία σχέση έχει η εργασιακή ζωή και ο εργασιακός χάρτης της Γαλλίας με την Ελλάδα, ούτε η Ελλάδα είναι μία χώρα σχεδόν στο μέσο όρο. Αλλά πολύ χαμηλά, ξεπερνώντας μόνο την Πολωνία.
Άλλη μία βασική διαφορά με το γαλλικό σύστημα είναι το γεγονός ότι η γαλλική κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει να αυξήσει περαιτέρω τον κατώτατο μισθό μέσα στο έτος, εάν ο πληθωρισμός αυξηθεί σημαντικά, προκειμένου να βοηθήσει τα χαμηλά εισοδήματα. Ούτε αυτό εσείς το προβλέπετε. Αντιθέτως, η ελληνική κυβέρνηση βάζει περιορισμούς που μπορούν να οδηγήσουν στο «πάγωμα» του κατώτατου μισθού.
Δεν ακολουθείτε, λοιπόν, κανένα παράδειγμα. Είναι η σημερινή συζήτηση ενσωμάτωσης μιας σοβαρής ευρωπαϊκής προσπάθειας μία «α λα Νέα Δημοκρατία» προσέγγιση. Μία προσέγγιση, δηλαδή, νέων ανισοτήτων, νέων αδιεξόδων, από τα πολλά που έχετε συσσωρεύσει στον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια.
Λέτε ότι χάρη σε εσάς δεν θα μπορεί να μειωθεί στο εξής ο κατώτατος μισθός. Μα, πραγματικά, πού μιλάτε; Δεν έχουμε διαβάσει την κοινοτική οδηγία; Αυτό δεν είναι θέμα δική σας επιλογής κα. Κεραμέως. Η Οδηγία απαγορεύει είναι εκείνη που απαγορεύει τη μείωση του κατώτατου μισθού και όχι ο αλγόριθμος, που εσείς σήμερα έχετε εφεύρει.
Η κυβέρνησή σας εκλέχθηκε με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, αλλά επρόκειτο για άλλη μία ευχή άνευ περιεχομένου.
Η κανονικότητα σας, οδήγησε να απογειωθούν τα κέρδη των ισχυρών παικτών της αγοράς, δεν επανέφερε όμως τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αποτέλεσμα αυτοί να κερδοσκοπούν και ο μέσος μισθός στην Ελλάδα να είναι ο δεύτερος μικρότερος στις 27 ευρωπαϊκές χώρες. Άρα, οι εργαζόμενοι δεν συμμετέχουν με δίκαιο τρόπο στην κατανομή του παραγόμενου πλούτου.
Το 2008 οι συλλογικές συμβάσεις κάλυπταν το 83% των εργαζομένων, το 2014 έπεσαν στο 15%, το 2018 ανήλθαν στο 25,8% και από τότε κυμαίνονται μεταξύ 27-30%.
Ως ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε πως είναι ζωτικής σημασίας αυτή η κοινωνική αδικία να αποκατασταθεί και για αυτό τον λόγο ερχόμαστε σήμερα να προτείνουμε εκ νέου την επαναφορά του συστήματος προσδιορισμού του κατώτατου μισθού/ημερομισθίου αποκλειστικά με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή των κορυφαίων οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών.
Σήμερα, η αναγκαιότητα υιοθέτησης της τροπολογίας αυτής ενόψει και της υποχρέωσης της χώρας να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο τη σχετική Οδηγία , είναι πιο αναγκαία από κάθε άλλη φορά. Με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε αποδεδειγμένα τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους, την κοινωνία και την οικονομία. Η κανονικότητα δεν μπορεί να είναι υπόθεση των λίγων, αλλά πρέπει πρωτίστως να αφορά την καθημερινότητα των πολλών.
Συνεχώς μας ρωτάτε αν συμφωνούμε με τα 950 ευρώ, στα οποία θα φτάσει μετά από 3 χρόνια όπως έχετε προαναγγείλει ο κατώτατος μισθός. Δεν διαφωνούμε, αλλά σας ρωτάμε και εμείς με τη σειρά μας: γιατί εσείς απορρίπτετε τη συλλογική διαπραγμάτευση, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων και την πορεία της οικονομίας;
Επιπλέον, καταθέτουμε και την τροπολογία για την επίλυση των συλλογικών διαφορών με διαιτησία, ώστε να δημιουργήσουμε δικλίδες ασφαλείας που οδηγούν στη σύναψη συλλογικών συμβάσεων. Προτεραιότητά μας είναι να ρυθμίσουμε τις εργασιακές σχέσεις και όχι να τις απορρυθμίσουμε περαιτέρω.
Συμπερασματικά, με το νομοθέτημά σας δεν εκπληρώνεται ο στόχος και το πνεύμα της οδηγίας, να καλύψουν δηλαδή οι συλλογικές συμβάσεις το 80% των εργαζομένων ώστε πράγματι να αυξηθεί το βιοτικό τους επίπεδο μέσω πραγματικών αυξήσεων κυρίως στους κατώτατους μισθούς. Είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα προστατεύσει τους πολίτες, θα καταπολεμήσει τις ανισότητες και θα βάλει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.
Αυτός είναι ο άλλος δρόμος, που το ΠΑΣΟΚ υπηρετεί προς όφελος της κοινωνίας με τις προτάσεις του και το αξιόπιστο πρόγραμμά του.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Είναι εμφανής η αμηχανία της κυβέρνησης μπροστά στις συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ. Πρωτοβουλίες με ένα δίκαιο κοινωνικό αποτύπωμα.
Τα δίνετε όλα, για να τις απαξιώσετε με εκφράσεις όπως «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ». Γιατί, πολύ απλά, βλέπετε το κοινωνικό πρόβλημα, βλέπετε τα αδιέξοδα, βλέπετε τις ανισότητες, βλέπετε ότι έχουμε δίκιο. Αλλά πρέπει να βρείτε φθηνά επικοινωνιακά παιχνίδια για να αντιμετωπίσετε το προφανές.
Μάλιστα, έφτασε ένας Υπουργός σας να λέει ότι «δεν είναι φτώχεια αυτό που αντιμετωπίζετε, το φαντάζεστε». Ενώ, βέβαια, όλοι οι δείκτες, το βίωμα, η πραγματικότητα, το κόστος ζωής, οι ανελαστικές δαπάνες είναι αυτές που έχουν δυσκολέψει την καθημερινότητα χιλιάδων Ελλήνων πολιτών και οικογενειών.
Καταλαβαίνει, λοιπόν, ο πολίτης ότι οι πρωτοβουλίες μας είναι και ρεαλιστικές και προοδευτικές και συγκεκριμένες. Η έκτακτη εισφορά στις τράπεζες, -5% στα κέρδη τους και όχι στα έσοδα-, φάνηκαν λίγο στον κ. Φάμελλο τα 500 εκατ. ευρώ και μάλιστα λέει θέλει τα δεκαπλάσια άρα 5 δισ. ευρώ, να μας πει σε ποιο τραπεζικό σύστημα της χώρας θα βρει αυτά τα 5 δισ. που του φαίνονται λίγα τα 500 εκατ. Έχει ενδιαφέρον. Όταν τα κέρδη φέτος ήταν λιγότερα από 5 δισ. Να είμαστε και λίγο ρεαλιστές. Άρα, όχι δεκαπλάσια. Κάτι άλλο εννοείτε.
Εμείς λοιπόν προτείναμε κάτι συγκεκριμένο. Το αρνηθήκατε.
Ξαφνικά, όμως, βλέπουμε στον δημόσιο διάλογο διαρροές ότι τώρα η Κυβέρνηση σκέφτεται να προαναγγείλει παρεμβάσεις για τις υπέρογκες χρεώσεις και τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο επιτόκιο καταθέσεων και χορηγήσεων. Τώρα ξυπνήσατε;
Όταν τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες έχουν υπερκέρδη, τη μεγαλύτερη διαφορά επιτοκίου στην Ευρώπη, υπερχρεώσεις, μερίσματα που μοίρασαν με φόρο 5% που εσείς ψηφίσατε. 5%, παρακαλώ, φορολογείται όποιος παίρνει μερίσματα εκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες, αλλά φορολογείται με 9% ο ανειδίκευτος εργάτης που παίρνει τον κατώτατο μισθό. Και αυτό είναι η δική σας φορολογική δικαιοσύνη; Εδώ μιλάμε για μια πολιτική που είναι τροχονόμος της ασυδοσίας των τραπεζών. Δεν θέλετε να συγκρουστείτε και μπροστά στο κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία, προχωράτε σε πολιτικές οι οποίες είναι ατελέσφορες. Ακόμη και αν γίνουν κάποια βήματα μείωσης των χρημάτων που πληρώνουν οι πολίτες κατά τις συναλλαγές τους, δεν πρόκειται να αλλάξουν τη μεγάλη εικόνα που είναι ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι σε μία δεινή κατάσταση λόγω έλλειψης ρευστότητας και ότι οι τράπεζες, με τη βοήθειά σας, πήραν να διαχειριστούν δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτή είναι η κοινωνική πραγματικότητα σήμερα.
Εμείς, λοιπόν, ως ΠΑΣΟΚ, από αυτήν τη μάχη απέναντι στην ασυδοσία των τραπεζών δεν θα υποχωρήσουμε. Γιατί είναι κοινωνικό αίτημα και είναι δίκαιο να φορολογήσουμε τα υπέρογκα κέρδη τους. Και όχι μόνο αυτών. Και άλλων ισχυρών που εκμεταλλεύτηκαν αυτά τα χρόνια των αδιεξόδων του ελληνικού λαού.
Επίσης, δεν μπορώ να μην απαντήσω στα φθηνά υπονοούμενα του κ. Φάμελλου για το ζήτημα των υποκλοπών που αποκαλύπτουν ότι ο κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέλος. Αγαπητέ κ. Φάμελλε, πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλυψα το παρακράτος της Νέας Δημοκρατίας, το πήγα στη δικαιοσύνη, πήγα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο Συμβούλιο της Επικρατείας με δική μου πρωτοβουλία και της νομικής μου υποστήριξης, έβγαλα αντισυνταγματικό το νόμο της Νέας Δημοκρατίας που βοήθησε στη συγκάλυψη. Θέλω να μου πείτε τι από όλα αυτά έκαναν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να μπορείτε σήμερα να απευθύνετε αυτά τα δηλητηριώδη υπονοούμενα απέναντί μου.
Κλείνοντας, σας προτείναμε μέτρα για τη μείωση του κόστους ζωής.
Πολλά από αυτά τα ανέφερε και χθες στον Πρωθυπουργό. Τα ενοίκια, την golden visa, τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και τις υπέρογκες δαπάνες υγείας που πληρώνει ο ελληνικός λαός. Ελαστικά και ανελαστικά έξοδα που συνεχώς δυσκολεύουν την καθημερινότητά του.
Αλλά και την ενίσχυση των εποπτικών αρχών που θα αντιμετωπίσουν τα ισχυρά ολιγοπώλια που φτιάχτηκαν επί των ημερών σας. Εσείς όμως προκρίνετε τα μπαλώματα και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.
Όλη σας η πολιτική εικονοποιείται στις νέες ανισότητες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. Είχατε, λοιπόν, το θράσος, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, να χαρακτηρίσετε λαϊκισμό την πρόταση μας να μειωθεί ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Ένα μέτρο ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους και μάλιστα σε μια εποχή που η οικονομία μας πάει πολύ καλύτερα -όπως λέτε εσείς- δημοσιονομικά από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ και των μνημονίων.
Αν, λοιπόν, είναι λαϊκισμός η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και δεν ήταν λαϊκισμός η πρόταση του Πρωθυπουργού για οριζόντια μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα το 2010 και το 2011 μέσα στα χρόνια του μνημονίου, ή δεν ήταν λαϊκισμός η ακοστολόγητη τροπολογία σας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι θα μειώσετε τον ΦΠΑ οριζοντίως χωρίς να λέτε πόσο κοστίζει, και να λέτε σήμερα ότι είναι βαρύ το κόστος της μείωσης του ΦΠΑ σε ελάχιστα βασικά αγαθά που χρειάζονται οι πιο αδύναμοι Έλληνες, τότε θέλω να σας πω ότι ο λαϊκισμός δεν είναι μόνο αυτός ο οποίος χρησιμοποιήσατε για να γίνετε κυβέρνηση. Είναι και αυτός που χρησιμοποιείτε για να μείνετε όσο μπορείτε στις θέσεις της εξουσίας.
Για αυτό, λοιπόν, σταματήστε να απορρίπτετε με έναν άλογο τρόπο τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Όσο το κάνετε, τόσο γρηγορότερα ο κόσμος θα σας γυρίσει την πλάτη. Κάτι που γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι ήδη συμβαίνει. Για αυτό, χρειάζεται ενσυναίσθηση. Κοντά στον πολίτη, κοντά στο λαό, κοντά στην κοινωνία. Και όχι μαθήματα καθ’ έδρας για το τι είναι λαϊκισμός χωρίς να κοιτάτε τις νέες ανισότητες και τα νέα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.
Κλείνοντας, θέλω να σας πω να ξανασκεφτείτε προ του προϋπολογισμού τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά για όσο κλιμακώνονται οι τιμές. Σε συνάντησή μου με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ μας ενημέρωσαν ότι άμεσα θα περάσει η μείωση στις τιμές διότι και αυτοί θέλουν να αυξηθεί η κατανάλωση.
Να αναθεωρήσετε και να σκεφτείτε την πρότασή μας για την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών για να υπάρχει ένας φραγμός στην ασυδοσία τους. Και, βέβαια, περιμένω και από τον Πρωθυπουργό, όπως δεσμεύτηκε και χθες, όταν θα φέρουμε την πρόταση νόμου για την Ενιαία Αρχή Καταναλωτών που θα ενδυναμώσει μέσω της ενημέρωσης και των εκστρατειών απέναντι σε πολυεθνικές και ολιγοπώλια το καταναλωτικό κίνημα, να τη στηρίξετε για να είστε αυτήν φορά στη σωστή πλευρά. Με τους πολίτες, με τους καταναλωτές, με τις οικογένειες και όχι με τα ολιγοπώλια.