Εκδηλώσεις μνήμης για τους ήρωες στο Σκεπαστό, στο Βραχνί και στο Σούβαρδο

0
31

Με την τέλεση μνημόσυνου για τα θύματα του βομβαρδισμού του Σκεπαστού απ’ τα γερμανικά στούκας, στις 29 Νοεμβρίου 1943, συνεχίζονται την προσεχή Κυριακή οι Ημέρες Μνήμης που διοργανώνει ο Δήμος Καλαβρύτων για την συμπλήρωση 81 ετών απ’ το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα. 

Στις 9 το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου στο Σκεπαστό θα τελεστεί το μνημόσυνο και στη συνέχεια, στις 10 π.μ., στο Μνημείο Εκτελεσθέντων θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση, θ’ ακολουθήσει ομιλία, προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων 

Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Σκεπαστού, τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τον Αθλητικό Όμιλο Σκεπαστού. 

Επίσης, το βράδυ της Κυριακής (8 μ.μ.), στο Πολιτιστικό Κέντρο Σκεπαστού θα παρουσιαστεί από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου η θεατρική παράσταση της Ευτυχίας Παπαναγιώτου «29 Νοεμβρίου 1943», σε σκηνοθεσία του Κώστα Κλάγκου. 

Η παράσταση θα παρουσιαστεί και την μεθεπόμενη Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων. 

ΣΤΟ ΒΡΑΧΝΙ

Το μεθεπόμενο Σάββατο 7 Δεκεμβρίου οι εκδηλώσεις μνήμης θα συνεχιστούν στο Βραχνί με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης για τους εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Δεκεμβρίου 1943, στα χωριά Βραχνί και Σούβαρδο. 

Η επιμνημόσυνη δέηση θα ψαλεί στο Μνημείο Εκτελεσθέντων, στις 10 το πρωί και θ’ ακολουθήσουν προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του εθνικού ύμνου. 

Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Αγροτικό Σύνδεσμο Βραχναίων.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΞΟΡΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΤΡΙΚΕΡΙ

Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων θα παρουσιαστεί απ’ την Θεατρική Σκηνή Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνος Αττικής η θεατρική παράσταση «Γυναίκες εξόριστες στο Τρίκερι».

Το έργο που έχει γράψει ο Θανάσης Σκρουμπέλος και τη σκηνοθετική σφραγίδα του έχει ο Νίκος Γκεσούλης αναφέρεται στις εξόριστες γυναίκες στο Τρίκερι μετά τον Εμφύλιο (1949 – 1954). Θέμα του έργου είναι οι μητέρες και αδερφές ανταρτών, νέες και ηλικιωμένες, αγράμματες και μορφωμένες που βρέθηκαν εξόριστες στο Τρίκερι γιατί δεν λύγισαν, δεν απαρνήθηκαν, ούτε πρόδωσαν τους δικούς τους ανθρώπους στον αγώνα τους εναντίον των ξένων κατακτητών.

«Γυναίκες που πάλεψαν για την Ελευθερία, την Ειρήνη και την Ανεξαρτησία και έγραψαν στο Τρίκερι τη δική τους ιστορία. Ένα έργο για την φιλία σε ανείπωτα σκληρές συνθήκες», όπως λένε οι συντελεστές του.

Παίζουν αλφαβητικά: Mαρίνα Αντωνίου, Αναστασία Αποστόλου, Δανάη Δημητρέλη, Ελένη Δήμου, Αλέξανδρος Κλειδάς, Ελπίδα Κοτρόγιαννου, Εύη Μασιάλα, Γιώργος Λέπουρης, Τάσος Λιοδάκης, Δημήτρης Μυλωνάς, Κωνσταντίνα Νικολοπούλου, Δημήτρης Τσαόπουλος, Αναστασία Τουρκαντώνη, Όλγα Φωτίου, Δημήτρης Χατζόπουλος και ο μικρός Στέφανος Λιοδάκης.