Ετήσιο Συνέδριο Επαγγελματικής Κατάρτισης | Απολογισμός 1ης ημέρας

0
7

Η επαγγελματική κατάρτιση ως μοχλός εθνικής ανάπτυξης:
Διήμερο συνέδριο του ΕΛΣΕΚΕΚ με υψηλές προσωπικότητες
και ουσιαστικές συζητήσεις

Με υψηλές παρουσίες, σημαντικές τοποθετήσεις και πλήθος κόσμου ξεκίνησε το διήμερο συνέδριο που διοργανώνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εταιρειών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης στο «Divani Caravel Hotel».

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, το οποίο έχει ως θέμα: «Η επαγγελματική κατάρτιση ως μοχλός εθνικής ανάπτυξης», οι ομιλητές αναφέρθηκαν στους στόχους του event, το οποίο χαρακτηρίζεται από μια δυναμική σύνθεση ομιλητών από τον κυβερνητικό και τον ακαδημαϊκό χώρο, καθώς επίσης και από τους φορείς που σχετίζονται με τη λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης.

Κατά την τελετή έναρξης ξεχώρισαν οι τοποθετήσεις της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκης Κεραμέως, ενώ στις επιδιώξεις του συνεδρίου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΣΕΚΕΚ και του Ομίλου Master Βασίλης Μανωλίτσης.

Η κ. Κεραμέως σε μαγνητοσκοπημένο της μήνυμα στάθηκε στο ότι «η επαγγελματική κατάρτιση μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία, δημιουργώντας ένα ανταγωνιστικό εργατικό δυναμικό για την Ελλάδα», ενώ ο Β. Μανωλίτσης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η επαγγελματική κατάρτιση κατέχει κεντρική θέση στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές πολιτικές της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες. Εχει συνεισφέρει σημαντικά τόσο στους άνεργους όσο και στους εργαζόμενους, προσφέροντας τους δεξιότητες που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας».

Χαιρετισμούς απεύθυναν και η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ Ιωάννα Χορμόβα και η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου.

Επίσης, ξεχώρισε η εναρκτήρια συζήτηση, με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη να συγχαίρει του διοργανωτές και να στέκεται «στην προσπάθεια των ελληνικών κυβερνήσεων να στηρίξουν την επαγγελματική κατάρτιση, ανοίγοντας νέα μονοπάτια». Παράλληλα πρόσθεσε ότι «τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης επιτελούν κοινωνικό έργο και υποβοηθούν τις προσπάθειες του Υπουργείου μας».

Χαιρετισμό απεύθυνε και η υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη, η οποία συνεχάρη τον ΕΛΣΕΚΕΚ και στο μήνυμά της τόνισε ότι «οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της εκπαίδευσης βοηθούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στην κατανόηση των αναγκών της αγοράς εργασίας», ενώ η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ιωάννα Λυτρίβη ανάπτυξε το θεσμικό πλαίσιο και τις πολιτικές για τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η ζωή μας έδειξε ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά από ό,τι θα θέλαμε αρχικά. Αντιμετωπίσαμε υψηλή ανεργία, νέους εκτός κατάρτισης και όχι σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας, οπότε η ενίσχυση της ποιότητα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ήταν επιβεβλημένη».

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

Η 1η ημέρα περιελάμβανε και τις εξής συνεδρίες:

– Ο ρόλος της ανάπτυξης δεξιοτήτων στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας: Πώς οι επιχειρήσεις επενδύουν στην εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού

– Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας

– Διαχρονικές μεταρρυθμίσεις στην επαγγελματική κατάρτιση και ο ρόλος τους στη διαμόρφωση της σύγχρονης αγοράς εργασίας

– Ενδυναμώνοντας τις δεξιότητες κλειδιά στην εκπαίδευση ενηλίκων

– Προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της επαγγελματικής κατάρτισης.

Παράλληλα, έγινε συζήτηση και για την τεχνητή νοημοσύνη και τις εφαρμογές στην εκπαίδευση των ενηλίκων με τον γενικό γραμματέα Ερευνας και Καινοτομίας Τάσο Γαϊτάνη, ο οποίος αναφέρθηκε στις συντονισμένες προσπάθειες της Πολιτείας για την ενσωμάτωση και αξιοποίηση των νέων εφαρμογών. Να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Καινοτομίας τόνισε τις φοροαπαλλαγές που δικαιούνται και που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις της χώρας μας οι οποίες επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη.

ΔΥΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι δυο πρωτογενείς έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από κορυφαίες εταιρείες δημοσκοπήσεων. Συγκεκριμένα, ο διευθύνοντας σύμβουλος της ALCO Κώστας Παναγόπουλος παρουσίασε την πρωτογενή πανελλαδική έρευνα σε εργαζομένους για τον ρόλο και την αναγκαιότητα της επαγγελματικής κατάρτισης, ενώ ο διευθυντής της Data Consultants Θεόδωρος Λουλούδης παρουσίασε την έρευνα σε ανέργους για τον ρόλο και την αναγκαιότητα της επαγγελματικής κατάρτισης.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να αποδειχθεί ότι η επαγγελματική κατάρτιση δεν είναι η «δεύτερη επιλογή», αλλά μια αναγκαία διαδρομή για την επαγγελματική επιτυχία. Απώτερος στόχος είναι ο ΕΛΣΕΚΕΚ να εδραιώσει ευρύτερα τον ρόλο του και να αποτελέσει επίσημο συνομιλητή της πολιτικής ηγεσίας και των αρμοδίων φορέων για τον σχεδιασμό και υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης, ώστε να εναρμονίζονται και να εξυπηρετούν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 15/11.