Γυναίκες Κατάσκοποι του Β’ΠΠ – Η αδελφή του Ντιόρ και η πιο όμορφη τριπλή κατάσκοπος στην ιστορία

0
19

Κάθε Σάββατο αυτού του Νοεμβρίου στις 22:00 ακριβώς έρχονται στο Viasat History οι «Γυναίκες Κατάσκοποι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου». Πρόκειται για μια σειρά ντοκιμαντέρ που αποτελείται από έξι μέρη, με τις προβολές να γίνονται κάθε Σάββατο και σε επανάληψη τα βράδια της Τετάρτης αυτού του μήνα. Γεμάτη με έγχρωμα πλάνα αρχείου και συνεντεύξεις ειδικών, η σειρά θα παρουσιάσει τις ατρόμητες γυναίκες που αψήφησαν τις προκαταλήψεις και ρίσκαραν τη ζωή τους για να κατασκοπεύσουν πίσω από τις γραμμές του εχθρού σε μια προσπάθεια να αλλάξουν την πορεία του πολέμου. 

Τι κοινό έχουν μία τριπλή πράκτορας, η αδελφή του Κριστιάν Ντιόρ και μία γενναία γυναίκα, της οποίας το ξύλινο πόδι δεν την εμπόδισε να ξεκινήσει απειλητικές για τη ζωή της περιπέτειες; Όλες αψήφισαν τους κοινωνικούς «κανόνες» προκειμένου να υπερασπιστούν την πατρίδα και την ελευθερία τους.

Η Βιρτζίνια Χολ ήταν η πρώτη γυναίκα κατάσκοπος που διείσδυσε στη Γαλλία. Οι Ναζί της έδωσαν το παρατσούκλι «Δεσποινίς Φωτοβολίδα», καθώς η Βιρτζίνια είχε μόνο ένα πόδι. Έχασε το αριστερό της πόδι σε κυνηγετικό ατύχημα πριν τον πόλεμο. Το πνεύμα της όμως παρέμεινε ακμαίο: έφτιαξε στον εαυτό της ένα ξύλινο πόδι και όταν ξέσπασε ο πόλεμος, προσφέρθηκε εθελοντικά να οδηγήσει ένα ασθενοφόρο και να σώσει τραυματισμένους στρατιώτες στο μέτωπο. Όταν το Παρίσι έπεσε στα χέρια των Γερμανών το 1940, χάρη στη νικητήρια προσωπικότητά της, η Βιρτζίνια είχε ήδη δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό δίκτυο αντίστασης στη νότια Γαλλία και στάλθηκε αμέσως πίσω από τις εχθρικές γραμμές για να συνεχίσει τις δραστηριότητές της, προμηθεύοντας άλλους πράκτορες με χρήματα, όπλα και τρόφιμα.

Παρά το ξύλινο πόδι της, δεν αρκέστηκε απλώς στο συντονισμό. Μία από τις πιο αξιομνημόνευτες αντιστασιακές της ενέργειες ήταν όταν έφερε λαθραία όπλα σε αστυνομικό τμήμα στη Μασσαλία ώστε να βοηθήσει 12 κρατούμενους πολέμου, που περίμεναν την εκτέλεσή τους, να δραπετεύσουν. Για πολύ καιρό, της επέτρεπαν να λειτουργεί ελεύθερα, μιας η σοβινιστική Γκεστάπο δεν πίστευε ότι μια γυναίκα θα μπορούσε να πετύχει ως κατάσκοπος. Τελικά, μπήκε στο «ραντάρ» τους, αλλά ως μάστορας της μεταμφίεσης, η Βιρτζίνια μπορούσε να είναι έως και τέσσερις διαφορετικές γυναίκες μέσα σε μια μέρα. Δεν την έπιασαν ποτέ.

Η ιστορία λέει ότι το παγκοσμίως διάσημο άρωμα «Miss Dior» πήρε το όνομά του από την αδερφή του Κριστιάν Ντιόρ, Καθρίν. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ντιόρ ήταν απλώς μια ανερχόμενη μάρκα στην υψηλή ραπτική και όσο ο Κριστιάν έχτιζε σχέσεις στην υψηλή κοινωνία,η αδερφή του ζούσε μια επικίνδυνη, διπλή ζωή. Η αγάπη ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από τις κατασκοπευτικές της δραστηριότητες: ερωτεύτηκε τον μεγαλύτερό της – και μέλος της Αντίστασης – Ερβέ ντε Σαρμπονερί. Σύντομα, η Καθρίν τάχθηκε μαζί τους και μετέφερε πληροφορίες για τις κινήσεις των γερμανικών πολεμικών πλοίων και στρατευμάτων και τη θέση των ναρκοπεδίων μέσω ασύρματων χειριστών.

Το 1944 συνελήφθη από την Γκεστάπο, η οποία τη βασάνισε και την εκβίασε, και αφού αρνήθηκε να σπάσει, την έστειλαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ράβενσμπρουκ. Ο αδερφός της έκανε τα αδύνατα δυνατά για να την απελευθερώσει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά κατάφερε να δραπετεύσει αφού ο καταυλισμός εκκενώθηκε εν μέσω πανικού τον χειμώνα του 1945 και επέστρεψε στην οικογένειά της που δεν ήξερε πού βρισκόταν για εννέα ολόκληρους μήνες. Η Καθρίν δεν μπόρεσε ποτέ να συμβιβαστεί με τη φρίκη του στρατοπέδου συγκέντρωσης και απομακρύνθηκε από το Παρίσι. Αγόρασε ένα αγρόκτημα στην Προβηγκία και ασχολήθηκε με την παραγωγή τριανταφύλλων για αρωματοποιεία. 

Ωστόσο, δεν δούλευαν όλοι οι κατάσκοποι για τις Συμμαχικές Δυνάμεις. Η Βέρα Έρικσεν για πολλούς ήταν η πιο όμορφη και μυστηριώδης τριπλή πράκτορας στην ιστορία. Γεννημένη στη Σιβηρία, μεγάλωσε στη Δανία και στη συνέχεια μετακόμισε στο Παρίσι, όπου παράλληλα με τη δουλειά της ως χορεύτρια στο μπαλέτο, έγινε έμπορος ναρκωτικών για Λευκορώσους μετανάστες.

Τελικά ένας Λευκορώσος διπλός πράκτορας τη στρατολόγησε στη σοβιετική υπηρεσία πληροφοριών. Ωστόσο, αργότερα η MI5 έδειξε ενδιαφέρον για αυτήν, θέλοντας να της αναθέσουν την κατασκοπία Ρώσων. Τη Βέρα προσέγγισε και η γερμανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, Abwehr, για να διαρρεύσει πληροφορίες για τους Βρετανούς και να τους βοηθήσει στην προετοιμασία μιας γερμανικής εισβολής στη χώρα. 

Συνελήφθη όταν το Abwehr άφησε εκείνη και δύο συντρόφους της στη Σκωτία, εκεί όπου επιβιβάστηκαν σε ένα τρένο για το Λονδίνο. Μέχρι σήμερα, δεν είναι γνωστό ποια ακριβώς ήταν η αποστολή της, αλλά η μοίρα της παραμένει μυστήριο, καθώς η Βέρα εξαφανίστηκε μετά τη σύλληψή της. Οι ιστορικοί μπορούν μόνο να μαντέψουν τι της συνέβη. Δούλευε πραγματικά για τους Βρετανούς; Ή μήπως ήταν έγκυος από μέλος της βρετανικής κυβέρνησης; Ή πέθανε, όπως επιβεβαιώνεται από πιστοποιητικό θανάτου ύποπτης προέλευσης που εκδόθηκε στη Γερμανία;

Δεν μάθαμε ποτέ. Η Βέρα είναι ένα από τα μεγάλα μυστήρια της κατασκοπείας, αλλά δεν είναι η μόνη. Οι γυναίκες κατάσκοποι του πολέμου δούλευαν στο παρασκήνιο, κρυφά, αψηφώντας τον θάνατο καθημερινά. Άλλες έχουν γίνει θρύλοι, άλλες έχουν ξεχαστεί. Οι ιστορίες τους ζωντανεύουν στο «Γυναίκες Κατάσκοποι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», κάθε Σάββατο του Νοεμβρίου στις 22:00, στο Viasat History και σε επανάληψη κάθε Τετάρτη βράδυ.

(Original Caption) 8/28/1944-Paris, France: Clad in an outfit designed for action, this young French girl keeps close to a wall and holds her submachine gun ready to bark at a moment’s notice. She is part of a patrol assigned to rout German snipers still hiding out in Paris.