Ο Αροάνιος ποταμός εκπέμπει SOS για την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ενέργειας

0
606
Σήμερα Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 19:30 στο Δ Σ. του Δ. Καλαβρύτων θα συζητηθεί το θέμα:
“Περί ενημέρωσης αναφορικά με τη δημιουργία υδροηλεκτρικού σταθμού στον Αροάνιο ποταμό, στη Δ Κ. Κρινοφύτων, Δ.Ε. Κλειτορίας του Δ. Καλαβρύτων.
Ο ΑΡΟΑΝΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS!!
Εταιρεία που δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ έχει λάβει άδεια από τη ΡΑΕ (01/12/2020) για την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ενέργειας (μέγιστης ισχύος 1,68 MW) και έχει ήδη καταθέσει αίτημα προς έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου;
Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Καλαβρύτων, αναδείχθηκε το θέμα της πιθανής αδειοδότησης και κατασκευής Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου στον Αροάνιο ποταμό, στο ύψος της κοιλάδας της Κατσάνας (κάμπος Κρινοφύτων – Λυκούριας).
Από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, η μελέτη προβλέπει εγκιβωτισμό αγωγού διαμέτρου περίπου 3 μ και υπογειοποίηση του Αροανίου ποταμού για μήκος περίπου 3,5 χλμ., ενός ποταμού που αποτελεί πηγή ζωής και εισοδημάτων για την περιοχή μας.
Οι συνέπειες τρομακτικές:
• Απώλεια των εισοδημάτων των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής που καλλιεργούν τα χωράφια του κάμπου καθώς αυτά αρδεύονται από το νερό του Αροανίου.
• Απώλεια των αντίστοιχων ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής για τις καλλιέργειες τους
• Περιορισμός της ήδη μειωμένης, λόγω λειψυδρίας, ποσότητας των υδάτων.
• Το πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής για την υλοποίηση της Β΄ φάσης του αναδασμού της κοιλάδας του Αροανίου, απομακρύνεται.
• Περιβαλλοντική καταστροφή σε μία περιοχή με ιδιαίτερη βιοποικιλότητα (πανίδα: πέστροφες, τρίτωνας, βίδρα, κυπρίνος κ.α. και χλωρίδα: παρόχθια βλάστηση, πλάτανος, ο οποίος φύεται παρόχθια και ήδη κινδυνεύει με αφανισμό λόγω της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους, κ.α.).
Μία περιοχή, που με ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών με την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (παραποτάμιες περιπατητικές διαδρομές, ποδηλασία, ιστορικά μονοπάτια κ.α.) κινδυνεύει με μαρασμό στο βωμό της πράσινης ανάπτυξης και των ιδιωτικών συμφερόντων.
Να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, (Δήμος, φορείς, τοπική κοινωνία – πολίτες, ιδιοκτήτες και καλλιεργητές), για να αποτραπούν οι καταστροφικές συνέπειες.