Πάτρα: Διαμαρτυρία του κλάδου Ποτών και Τροφίμων – Απεργία στις 20 Νοέμβρη

0
81

ΑΡ. ΠΡ. 110 ΠΑΤΡΑ 21/10/2024 20 ΝΟΕΜΒΡΗ 2024 ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 

Καλούμε όλους του συναδέλφους του κλάδου των Ποτών – Τροφίμων στην Αχαΐα να δώσουν  δυναμικό παρών στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 20 Νοέμβρη. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από  το να παλέψουμε για την επιτυχία της απεργίας, τίποτα δεν πρόκειται να κερδίσουμε εάν δεν παλέψουμε,  αν δεν αγωνιστούμε για τα δικά μας συμφέροντα. Εμείς συνεχώς είμαστε οι χαμένοι, ενώ την ίδια στιγμή οι  μεγαλοεργοδότες του κλάδου σπάνε το ένα ρεκόρ κερδών μετά το άλλο. Έχουν θησαυρίσει στην  κυριολεξία, με συνεχείς επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ από τις κυβερνήσεις για να είναι ανταγωνιστικοί  και να εξασφαλίζονται ακόμα μεγαλύτερα κέρδη για τους ομίλους και τις επιχειρήσεις τους. Στην ακόρεστη  δίψα τους για κέρδη ακόμα και αυτά τα ψίχουλα που δίνουν για αύξηση, αφορούν ορισμένους  εργαζόμενους ενώ χιλιάδες συναδέλφους θέλουν να τους αμείβουν με μισθούς και μεροκάματα στο ύψος  του κατώτερου μισθού. 

Το Υπουργείο Εργασίας με το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις  εργασίας όχι μόνο επιδιώκει να ακυρώσει τον ρόλο των συνδικάτων, αλλά να νομοθετήσει έναν μόνιμο  κόφτη για τους μισθούς των εργαζομένων. Ο νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού θα γίνεται  με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των νόμων των μνημονίων που όλες οι κυβερνήσεις  της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν και εφάρμοσαν. Νόμοι που κατάργησαν τις ΣΣΕ και τις  συλλογικές διαπραγματεύσεις σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων 

ΕΕ – κυβέρνηση – εργοδότες έχουν βάλει τις Συμβάσεις στον πάγο. Οι πραγματικοί μισθοί είναι  μικρότεροι κατά 14% σε σχέση με το 2011. Οι εργοδότες και στον κλάδο Ποτών-Τροφίμων θέλουν να  υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις που να εξαιρούν την πλειοψηφία των εργαζομένων από τις ειδικότητες  και να αμείβονται με τον κατώτερο μισθό της ΕΓΣΕΕ, αλλά και να κατοχυρώσουν πλήρως την ευελιξία και  το ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου.  

Είναι εγκληματική η εμπορευματοποίηση της λειτουργίας κρίσιμων τομέων όπως η υγεία, η  εκπαίδευση, η ενέργεια, το νερό, οι μεταφορές, η κοινωνική ασφάλιση, οι υποδομές και οι υπηρεσίες  πολιτικής προστασίας για τις φυσικές καταστροφές. Στα νοσοκομεία της περιοχής υπάρχουν σοβαρές  ελλείψεις και ο υπουργός Υγείας έκανε φιέστα για τη μονιμοποίηση 87 νοσηλευτών στο νοσοκομείο του Ρίο,  σταγόνα στον ωκεανό όταν η παθολογική κλινική του ΠΓΝΠ έχει 200% πληρότητα. Στην παιδεία υπάρχουν  πολλά κενά στα σχολεία και η υποχρηματοδότηση ωθεί τους γονείς να πληρώνουν όλο και ακριβότερα τη  «δωρεάν» παιδεία από την τσέπη τους.  

Οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με τη στάση τους όλα αυτά τα χρόνια αποτέλεσαν τον βασικό  σύμμαχο των κυβερνήσεων για να περάσει και να εφαρμοστεί όλο αυτό το αντεργατικό οικοδόμημα που  καθήλωσαν τους μισθούς στα όρια της φτώχειας.  

Από τη μία οι βασικές και καθημερινές μας ανάγκες θυσιάζονται από την άλλη δίνονται  δισεκατομμύρια στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, για πυραύλους, φρεγάτες, πολεμικά αεροπλάνα. Δε θα  δεχτούμε να δίνονται 500.000 ευρώ την ημέρα για τη φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, χρήματα που 

αγγίζουν τον ετήσιο προϋπολογισμό ενός Νοσοκομείου, που φτάνουν για να φτιαχτούν δεκάδες νέα  σχολεία, να προσληφθούν καθηγητές και δάσκαλοι. Δεν υπάρχουν μέτρα προστασίας για τις φυσικές  καταστροφές όμως πληρώνουμε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού 7 δις το χρόνο για τους ΝΑΤΟϊκούς  σκοπούς και την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους.  

Ο αγώνας μας μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Άλλωστε η υπογραφή ΣΣΕ με αξιόλογους όρους  αμοιβής και εργασίας από σωματεία του κλάδου όπως στην ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΑ, ΔΕΛΤΑ, ΠΑΥΛΙΔΗ MONDELEZ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΑ, ΕΖΑ κ.α, δείχνει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. 

Κανείς μόνος του! Οργανωνόμαστε στο Κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Ποτών Τροφίμων  ν. Αχαΐας. 

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να κλιμακωθεί ο αγώνας και η διεκδίκηση για: Κατώτερο Κλαδικό μισθό στα 1000 ευρώ ή 40 ευρώ ημερομίσθιο. 

  • Αύξηση σε ποσοστό 12% για το 2024. 
  • Ξεπάγωμα όλων των ωριμάνσεων (τριετίες) από τον Φεβρουάριο του 
  • Αυξήσεις σε όλα τα επιδόματα. 
  • 8ωρο-5ήμερο-40ωρο. 
  • Όχι στη διευθέτηση χρόνου εργασίας, στα εξαντλητικά ωράρια. 
  • Μέτρα προστασίας Υγιεινής & Ασφάλειας στους χώρους εργασίας, για να μη θρηνούμε  σκοτωμένους και σακατεμένους εργάτες. 
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και για την προστασία του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος.  Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη Εκπαίδευση για όλους.  
  • Ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, για όλους. Πλήρης  στελέχωση και λειτουργία όλων των νοσοκομείων της περιοχής, Ρίο, Αγ. Αντρέα, Καραμανδάνειο, Νοσοκομείο Θώρακος, νοσοκομείο 409.  
  • Απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους που  οργανώνουν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. 

Η δύναμη μας είναι η οργάνωση. Όπλο μας η αλληλεγγύη. Η Ελπίδα στον αγώνα. 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 20 ΝΟΕΜΒΡΗ 

ΤΟ Δ.Σ.