Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: «Επιτακτική η ανάγκη της διασύνδεσης του Αεροδρομίου Αράξου με τον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου»

0
69

Ερώτηση προς τον υπουργό Μεταφορών και Ενέργειας με θέμα «Απολύτως αναγκαίος ο κόμβος σύνδεσης της Πατρών-Πύργου με το αεροδρόμιο του Αράξου» κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Αχαΐας και Τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Παναγιωτόπουλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και με τις συνυπογραφές του Βουλευτή Ηλείας-Τομεάρχη Παιδείας Διονύση Καλαματιανού και του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας-Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μίλτου Ζαμπάρα. 

Τα τελευταία χρόνια, η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο του Αράξου έχει αυξηθεί φτάνοντας φέτος να καταγραφούν 40.000 διεθνείς αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 14% σε σχέση με πέρσι. Η σταδιακή αύξηση των επιβατών είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την οικονομική και ειδικότερα τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. 

Ωστόσο, ένα αεροδρόμιο παραμένει υποβαθμισμένο και αναξιοποίητο όταν δεν συνδέεται με ένα ασφαλή και νέων προδιαγραφών οδικό δίκτυο.  Επομένως, για να μπορέσει να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το αεροδρόμιο του Αράξου χρειάζεται την άμεση οδική διασύνδεση  με τον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου ώστε να προσφέρει στους επιβάτες γρήγορη και άνετη πρόσβαση σε τουριστικούς προορισμούς των  περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. 

Επιπλέον, η διασύνδεση θα τονώσει την αναπτυξιακή δυναμική της Αχαΐας, της περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας και ευρύτερα της Πελοποννήσου, ωφελώντας παράλληλα τις ακτοπλοϊκές και εμπορικές συνδέσεις του λιμανιού της Πάτρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  στη  σύμβαση επέκτασης της Ολυμπίας Οδού προβλέπεται η προαίρεση για την κατασκευή ημικόμβου στον Αλισσό για τη σύνδεση με την Κάτω Αχαΐα και πρόσβαση στην ΒΙΠΕ Πατρών και στο αεροδρόμιο του  Αράξου.

Οι ερωτώντες Βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σταϊκούρα την άμεση χρηματοδότηση την διασύνδεση της Πατρών – Πύργου με το αεροδρόμιο του Αράξου, ώστε να αναβαθμιστεί το Αεροδρόμιο και να δοθεί μια αναπτυξιακή προοπτική στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.   

 Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύουμε σε μια βιώσιμη ανάπτυξη με υποδομές ανεπτυγμένου κράτους επ’ ωφελεία της χώρας και της ελληνικής περιφέρειας. 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

 

Θέμα: «Απολύτως αναγκαίος ο κόμβος σύνδεσης της Πατρών-Πύργου με το αεροδρόμιο του Αράξου».

Η ολοκλήρωση της Πατρών-Πύργου και η διασύνδεση της με το αεροδρόμιο του Αράξου, το μοναδικό αεροδρόμιο του νομού Αχαΐας αλλά και της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα συμβάλουν καθοριστικά στην τουριστική και εν γένει οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.  

Τα τελευταία χρόνια, στο αεροδρόμιο του Αράξου έχει αυξηθεί η επιβατική κίνηση φτάνοντας φέτος να καταγραφούν 40.000 διεθνείς αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 14% σε σχέση με πέρσι. Το καλοκαίρι του 2023 το αεροδρόμιο του Αράξου είχε εξυπηρετήσει περίπου 142.000 επιβάτες, ενώ φέτος θα ξεπεράσουν τους 150.000 επιβάτες μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ωστόσο για να μπορέσει να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το αεροδρόμιο του Αράξου χρειάζεται την άμεση οδική διασύνδεση  με τον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου ώστε να προσφέρει στους επιβάτες γρήγορη, άνετη  και ασφαλή πρόσβαση σε τουριστικούς προορισμούς των  περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  σύμβαση επέκτασης της Ολυμπίας Οδού προβλέπει αρκετές προαιρέσεις, μεταξύ των οποίων την κατασκευή ημικόμβου στον Αλισσό για τη σύνδεση με την Κάτω Αχαΐα και πρόσβαση στην ΒΙΠΕ Πατρών και στο αεροδρόμιο του  Αράξου. 

Επειδή το αεροδρόμιο του Αράξου γνωρίζει σταδιακή άνοδο της επιβατικής κίνησης τα τελευταία χρόνια. 

Επειδή  η διασύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου θα αναβαθμίσει  και θα αξιοποιήσει περαιτέρω το αεροδρόμιο του Αράξου. 

Επειδή η οδική διασύνδεση του Αεροδρομίου του Αράξου θα τονώσει την αναπτυξιακή δυναμική της Αχαΐας και ευρύτερα της Πελοποννήσου, ωφελώντας παράλληλα τις ακτοπλοϊκές και εμπορικές συνδέσεις του λιμανιού της Πάτρας.

Επειδή στα πλαίσια ενός βιώσιμου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης μεταφορών δεν νοείται ένα αεροδρόμιο να μην έχει επαρκή και ασφαλή οδική σύνδεση που να ανταποκρίνεται στον αριθμό των επιβατών που διακινούνται.  

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:  

Προτίθεται να χρηματοδοτήσει και με βάση ποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης  την οδική διασύνδεση του Αεροδρομίου του Αράξου με τον αυτοκινητόδρομο Πατρών- Πύργου ώστε να αναβαθμιστεί το Αεροδρόμιο και να δοθεί μια αναπτυξιακή προοπτική στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας;  

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

 

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος