Κωνσταντίνος Νικολόπουλος: ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «5.155ηρωικές ψυχές αγωνιστών από την Επαρχία Καλαβρύτων και 717 συναγωνιστές τους από άλλα μέρη» «1821 ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ»

0
84

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

  • «5.155ηρωικές ψυχές αγωνιστών από την Επαρχία Καλαβρύτων και 717 συναγωνιστές τους από άλλα μέρη»
  • «1821 ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ»

Αθανασίου Δ. Τζώρτζη

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης, Λογοτέχνης συγγραφέας, τ. Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών & Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας στον τ. Δήμο Αροανίας Καλαβρύτων. 

   Μέσα στον αδιάγραφο ορίζοντα που χάνεται στα βάθη των αιώνων, μια προβολή από φως, μια ηλιαχτίδα μεγαλείου, ιστορικής και πολιτισμικής συνέχειας έχει προβάλλει-εδώ και χρόνια-στον καταγάλανο Ελληνικό-Καλαβρυτινό ουρανό, που τον κάνει διαυγέστερο και λαμπερότερο στο διηνεκές. Ήταν το 7τομο μνημειώδες έργο του Αθανασίου Τζώρτζη από το χωριό Προφήτης Ηλίας (Γκέρμπεσι) του δήμου Καλαβρύτων «ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ».

   Εκτός από αυτό το μνημειώδες έργο του συγγραφέα για το εικοσιένα, έρχονται να προστεθούν και άλλα δύο εκδοθέντα βιβλία, εξ’ ίσου μεγαλειώδη και πολύτιμα. Σήμερα, το ίδιο ακαταπόνητος και πολυγραφότατος έρχεται να μας προσφέρει τα προαναφερθέντα βιβλία με τίτλο:

1)«5.155 ηρωικές ψυχές αγωνιστών από την Επαρχία Καλαβρύτων και 717 συναγωνιστές τους από άλλα μέρη».

2)«1821 ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ».

   Είναι η έρευνα, η ανάσυρση από το χρονοντούλαπο της λησμοσύνης, η ανάδειξη και καταγραφή όλων των Καλαβρυτινών αγωνιστών που συνετέλεσαν στο μεγάλο εικοσιένα, που άναψαν πρώτοι τη φλόγα της λευτεριάς στην Άγια Λαύρα και στα Καλαβρυτοχώρια, συντελώντας στο θαύμα της απελευθέρωσης του γένους μας, μετά από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς. Καθώς επίσης και πολλά αποτυπώματα υπογραφών και σφραγίδων πολλών από αυτούς. Επιπρόσθετα δε παρατίθενται και σφραγίδες των πρώτων Καποδιστριακών Δήμων του τόπου μας, αλλά και κάποιων ιστορικών Μοναστηριών της περιοχής μας.

    Πέρα από τους έγκριτους κατά καιρούς ερευνητές-ιστοριοδίφες, στις μέρες μας, ο χαλκέντερος αυτός ερευνητής, ο συμπατριώτης μας Αθανάσιος Τζώρτζης από τον Προφήτη Ηλία (Γκέρμπεσι) Καλαβρύτων, ως μια ακούραστη μέλισσα – εδώ και αρκετά χρόνια – συνέλεξε και συλλέγει το ευωδέστερο μέλι από τους ανθούς της ιστορίας και της δόξας των ηρωικών προγόνων μας.

    Σκυμμένος μέρες, ώρες και χρόνια ατελείωτα, στα «αρχεία αγωνιστών» της Εθνικής Βιβλιοθήκης και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ανασύρει και καταγράφει πολύτιμα ιστορικά στοιχεία και έγγραφα, που έρχονται να επιβεβαιώσουν όσα οι θρύλοι και η παράδοση μας έχουν διασώσει μέχρι σήμερα.

   Η αβίαστη και εν τω βάθει ενημέρωση για τα σημαντικά γεγονότα της σημαντικότερης περιόδου της σύγχρονης ιστορίας που φτάνει μέχρι τις μέρες μας, αποτέλεσε πρωταρχικό στόχο για τον ίδιο. Αυτό το διαπιστώνει με την πρώτη ματιά ο αναγνώστης.

    Η ιστορία αγαπητοί μου δεν γράφεται με ιδεοληψίες, ούτε αποτελεί αφήγηση τετελεσμένων γεγονότων, αλλά προσπάθεια αναδόμησης και ερμηνείας του παρελθόντος με στόχο συνήθως την ερμηνεία του παρόντος και την πρόβλεψη του μέλλοντος. Ειδικότερα δε στις μέρες μας αποτελεί μέγιστη υποχρέωση μας, η αναδρομή στο ιστορικό μας παρελθόν προκειμένου να προδιαγράψουμε το μέλλον μας το οποίο δεν διαφαίνεται και τόσο ευοίωνο. Και τούτο γιατί η γενιά μας δεν είχε την προνοητικότητα να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος, τα οποία μας οδήγησαν σε μια βαθιά κρίση αξιών και μια ανυπέρβλητη οικονομική κρίση, που πέραν των άλλων καταστρέφει τα οράματα και το αύριο των παιδιών μας.

   Ο Αθανάσιος Τζώρτζης έγκριτος συγγραφέας και ιστοριοδίφης, είναι ένας ακούραστος πνευματικός εργάτης και μια άγρυπνη συνείδηση του καιρού μας που πρέπει να σεβαστούμε τον κόπο του,   να αποδεχτούμε το μεγαλείο και την προσφορά του στον τόπο μας, και να μην φερόμαστε μικρόψυχα και ζηλόφθονα σε ότι εκείνος κατάφερε με την πολύχρονη έρευνά του. Όπως το ίδιο πρέπει να κάνουμε και για όλους τους ανιδιοτελής  πνευματικούς εργάτες του τόπου μας. Πρέπει να τους έχουμε πολύ ψηλά, να τους αναγνωρίζουμε και να τους τιμούμε, για τους πνευματικούς θησαυρούς που μας χαρίζουν.  Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε πως

   Η πραγματική αξία ενός λαού δεν μετριέται με το πόσους σοφούς, πνευματικούς δημιουργούς ή ήρωες παρήγαγε, αλλά από την αναγνώριση της αξίας τους, και το σεβασμό προς αυτούς. 

   Εκφράζοντας τα πολλαπλά συγχαρητήρια μου για τα δύο καινούρια έργα του με τους προαναφερόμενους τίτλους, τον ευχαριστώ θερμά που μου το προσέφερε και με κατέστησε κοινωνό και αυτής της σπουδαίας πνευματικής του εργασίας.

   Αγαπητέ μου Αθανάσιε Τζώρτζη να σε έχει ο Θεός καλά. Εύχομαι υγεία και κάθε καλό. Να συνεχίζεις να μας προσφέρεις το πολύτιμο νέκταρ της ιστοριοδιφικής έρευνά σου στον τόπο μας.

 

 

 

 

Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης