Καλάβρυτα: «Σφαγή» για πάρκινγκ πλησίον του Τόπου Εκτέλεσης

0
72

Ενωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος: «Προσβάλλει τη μνήμη των εκτελεσθέντων και βάλλει κατά της συλλογικής μνήμης της μαρτυρικής πόλης»

Απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαβρύτων (27/9) για την πρόθεση αγοράς ακινήτου, ως μοναδικού κατάλληλου για τη δημιουργία χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων-parking, βορειοανατολικά του Κοιμητηρίου της πόλης και εντός του ιερού ιστορικού χωροταξικού Τόπου Θυσίας, ο οποίος χαίρει ειδικής κρατικής προστασίας από το 1993, φαίνεται να βρίσκει αντίθετη την Ενωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Οπως αναφέρει, «επιχειρείται απροκάλυπτα προσχηματικά, όχι μόνο να ξεπεραστεί η νομική απαγόρευση της επιχειρούμενης επέμβασης, όχι μόνο να αγοραστεί «φθηνά» χαρακτηρισμένη έκταση, αλλά αυτή μάλιστα η επέμβαση να χρηματοδοτηθεί μέσα από πόρους προοριζόμενους για έργα στον Τόπο Θυσίας!

Αποτελεί, συνεπώς, τον ορισμό της καταχρηστικότητας και το πρώτο βήμα στην εμπορευματοποίησηυποβάθμιση και απαξίωση του Τόπου Θυσίας και στη λήθη, προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων του τόπου και συγκεκριμένων πολιτικών επιδιώξεων δυνατών».

Η Ενωση υπενθυμίζει πως από τις 17 Μαϊου 1993 και σε γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία o χώρος θυσίας στα Καλάβρυτα, διότι «είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη μνήμη των κατοίκων της περιοχής αλλά και ολοκλήρου της Ελλάδος, ως χώρος που συντελέστηκε ένα από τα αγριότερα ομαδικά εγκλήματα του ναζισμού έναντι του αόπλου πληθυσμού των Καλαβρύτων».

– να αναιρέσει την απόφασή της, αφού ευθέως προσβάλλει την ιερή μνήμη των εκτελεσθέντων συγγενών, αλλά και ευθέως βάλλει κατά της συλλογικής Μνήμης της Μαρτυρικής πόλης.

– να προχωρήσει σε διαδικασίες απαλλοτρίωσης της ιδιοκτησίας, προκειμένου να περιφρουρήσει τον σκοπό του χαρακτηρισμένου ιστορικού τόπου.

– να σεβαστεί και να προστατεύσει, ως έχει ηθική και νομική υποχρέωση, τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο του Λόφου του Καπή, το Εθνικό Μνημείο, το Μαρτυρικό Μονοπάτι και το Ιστορικό Νεκροταφείο.

Ολα αυτά αποτελούν ενιαία ιερή χωροταξική ενότητα, όπως από το 1993 έχουν αποφανθεί το υπουργείο Πολιτισμού, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και οι αρχιτέκτονες του Μνημείου.

Πηγή: pelop.gr