Εν Καμενιάνοις την 8η 8/βρίου 2024

Εκτεθειμένοι εις τις συμφορές οι κτηνοτρόφοι μας

Η συμπαθής κατηγορία των κτηνοτρόφων μας, οπόθεν και προέρχομαι, οι άνθρωποι του μόχθου, οι οποίοι εργάζονται σκληρά εις τον πρωτογενή τομέα αναπτύξεως του τόπου μας και δημιουργούν ζωήν εις τα χωριά μας, τα οποία φθίνουν οσημέραι, είναι εκτεθειμένοι νυχθημερόν εις τις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες. Εις αυτούς έλαχεν ο κλήρος να αντιμετωπίσουν και τις συμφορές, όπως πανώλη προβάτων πλημμύρες, πυρκαγιές, κεραυνούς κ.λπ.

Αυτήν την φοράν η συμφορά επέλεξε τον κ. Σπηλιόπουλον Χρήστον του Σπήλιου, από την Αναστάσοβαν (= Ανάστασιν) του Δήμου Καλαβρύτων.

Πρωϊνές ώρες του Σαββάτου 5 8/βρίου ε.ε. εις την θέσιν Πυργάκι της Κοινότητος Αναστάσεως επλήγη η ποίμνη του από κεραυνόν, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατον τεσσαράκτοντα οκτώ (48) πρόβατα.

Όμως οι Άγιοι Θεόδωροι, οι Προστάτες της περιοχής, επρέσβευσαν τω Κυρίω και δεν υπήρχεν άνθρωπος εις τον χώρον της συμφοράς.

Τέτοιες ζημιές, άλλος λίγο, άλλος πολύ, έχομεν υποστεί πολλοί εις την περιοχήν μας, κυρίως την Άνοιξιν και το Φθινόπωρον.

Έχω ζήσει προσωπικά τέτοιου είδους καταστάσεις και έχω αισθανθεί τον τρόμον.

Κατά το πάλαι ποτέ επάνω από το χωριό μου, επάνω από τους Καμενιάνους Καλαβρύτων και συγκεκριμένα εις τον αυχένα Ζαχαριά εκεραυνοβολήθη και απώλεσε την ζωήν της μαζί με τεσσαράκοντα (40) αρνιά η Αγγελική Ανδρουτσοπούλου, θυγατέρα του Κόσκορη (= Ιωάννου Ανδρουτσοπούλου) από τους Καμενιάνους.

Ενταύθα οφείλω να επισημάνω ότι ο πόκος (= τα μαλλιά της ποίμνης των προβάτων) έχει πολύν στατικόν ηλεκτρισμόν και αποτελεί πόλον έλξεως του κεραυνού. Δεν γνωρίζω τι μπορεί να γίνεται με τα κινητά τηλέφωνα.

Τέλος επισημαίνω ότι πρόκειται για φτωχόν οικογενειάρχην και εκτιμώ ότι ο αρμόδιος φορέας θα έλθη αρωγός εις αυτόν, προκειμένου ούτος να επανακτήση την ποίμνην του.

 

 

 

Φωτόπουλος Δ. Γεώργιος-Γεωργάκης 

Εκ Μεγάλης Βρύσης Καμενιάνων Καλαβρύτων