Στα Ιωάννινα πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων, τιμώντας τα 81 χρόνια από τη ναζιστική καταστροφή του χωριού στις 3 Οκτωβρίου 1943. Οι εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν από τον Δήμο Ιωαννιτών και άλλους τοπικούς φορείς, περιλάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση, εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Λιγκιάδων και την παρουσίαση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ιστορίας «Λιγκιάδες Χωριό 1943».

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη των θυμάτων, ώστε να μην ξεχαστεί η φρίκη του πολέμου και της μισαλλοδοξίας. Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία των Λιγκιάδων ως σύμβολο αντίστασης και εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς όσους διατηρούν αυτή την ιστορική μνήμη, επισημαίνοντας και την εκκρεμότητα των γερμανικών αποζημιώσεων. Ειδική μνεία έκανε στην πρόεδρο του συλλόγου «Respect for Greece», Χίλντε Σραμ, για τη συμβολή της στην ενημέρωση της γερμανικής κοινής γνώμης σχετικά με τα ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα.

Ο κ. Μπέγκας υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας απέναντι σε κάθε μορφή μίσους και φανατισμού, προτρέποντας για μια κοινωνία βασισμένη στον σεβασμό και την ειρήνη. Η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης εκφωνήθηκε από τον Αλέξανδρο Ράπτη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του Ολοκαυτώματος των Λιγκιάδων.

Πηγή: ertnews.gr