Πολίτες για την Προστασία των Βουνών της Αιτ/νιας

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ της τοπικής κοινωνίας στην Ναυπακτία!

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ εδώ: https://forms.gle/xWMuym9s5x7CkSzY9
(ΠΡΟΣΟΧΗ! Υπογράφουμε μόνο 1 φορά ο καθένας).
Στον δήμο Ναυπακτίας έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια και λειτουργούν 93 ανεμογεννήτριες, ενώ σχεδιάζεται να εγκατασταθούν 142 επιπλέον ανεμογεννήτριεςσυν τις μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες (στοιχεία Γεωπληροφοριακού Χάρτη της ΡΑΑΕΥ, Σεπτέμβριος 2024: https://geo.rae.gr/). Η διαβούλευση για τον Αιολικό Σταθμό στο όρος Ριγάνι στην θέση «Αγναντάκι-Περιστέρα» είναι η 3η κατά σειρά δημόσια διαβούλευση για ανεμογεννήτριες στην Ναυπακτία μέσα στο 2024.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά… Το 1/3 του Πατραϊκού Κόλπου και σχεδόν όλο το παραλιακό μέτωπο του δήμου Ναυπακτίας σχεδιάζεται να καλυφθεί με παράκτια αιολικά !

Περισσότερα για τις 46 ανεμογεννήτριες στον Πατραϊκό κόλπο δείτε: εδώ,
για την ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Βόρειας Πάτρας και παραλιακού μετώπου Ναυπακτίας
 δείτε: εδώ
και για το Κάλεσμα του δήμου Πατρέων δείτε: εδώ


Λίγα λόγια για τον Αιολικό Σταθμό Αγναντάκι-Περιστέρα Ναυπακτίας:
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στην θέση Αγναντάκι-Περιστέρα με επτά (7) ανεμογεννήτριες, σταθμό αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες και Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ A.E.»στην δημοτική ενότητα Ναυπάκτου του δήμου Ναυπακτίας, της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, τίθεται προς δημόσια διαβούλευση έως την Τετάρτη 6-11-2024, στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: https://eprm.ypen.gr/src/App/w2/10168 . (Στην παραπάνω διεύθυνση μπορούμε να βρούμε την ΜΠΕ του έργου, κατηγορίας Α2, να ενημερωνόμαστε για τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών καθώς και να συμμετέχουμε στην διαβούλευση, μόνο εάν είμαστε εγγεγραμμένοι στο ΗΠΜ και αφού συνδεθούμε με όνομα χρήστη και κωδικό).
Ο σχεδιαζόμενος ΑΣΠΗΕ θα βρίσκεται βορειοδυτικά της Ναυπάκτου, σε υψόμετρο από 980 έως 1200μ. στις βόρειες απολήξεις του όρους Ριγάνι και οι ανεμογεννήτριες του θα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τους οικισμούς: Ριγάνι 757 (!)μ., Καστράκι (1,3 χλμ), Μαμουλάδα (2 χλμ), Πιτσιναίκα (3χλμ), Νεόκαστρο (3,7χλμ), Φαμίλα (3,7χλμ), και Βλαχομάνδρα (4,8χλμ). Θα αποτελείται από 7 ανεμογεννήτριες ισχύος 6 MW η κάθε μία, με ύψος πυλώνα 125 μέτρα και ακτίνα πτερυγίων 75 μέτρα. Ο σταθμός αποθηκευσης με μπαταρίες θα είναι αποθηκευτικής ισχύος 140 MWh με μέγιστη αποδιδόμενη ισχύ 70 MW και θα βρίσκεται σε απόσταση 1,2 χλμ από το Ριγάνι και 2,2 χλμ από το Καστράκι.
Η αποθήκευση ηλεκτρική ενέργεια σε συσσωρευτές (μπαταρίες), είναι μια τεχνολογία άκρως επικίνδυνη και καθόλου δοκιμασμένη στην Ελλάδα, και εφαρμοσμένη σε πειραματικό στάδιο σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η ΜΠΕ του έργου έχει πολλές ελλείψεις και ανακρίβειες και όσον αφορά την λειτουργία και τις επιπτώσεις του σταθμού αποθήκευσης της ενέργειας (πιθανή διαρροή επικίνδυνων υγρών αποβλήτων, ύπαρξη υδατορέματος σε κοντινή απόσταση, κίνδυνος πυρκαγιάς εντός δασικής έκτασης, έκλυση τοξικών αερίων σε περίπτωση πυρκαγιάς, απόσταση 1,2 χλμ από το πλησιέστερο χωριό Ριγάνι).
 
Ριγανι.jpgΤο κατεστραμμένο όρος Ριγάνι Ναυπακτίας: ανεμογεννήτριες στην κορυφή του και φωτοβολταϊκά
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ:
1) Το όρος Ριγάνι έχει καταστραφεί ανεπανόρθωτα, εδώ και αρκετά χρόνια, με δεκατρείς (13) ανεμογεννήτριες στην κορυφογραμμή του, σε απόσταση μόλις 1,7χλμ από τον σχεδιαζόμενο ΑΣΠΗΕ Αγναντάκι-Περιστέρα. Ακριβώς νότια, σε κοντινή απόσταση με κάποιες απο τις 13  ανεμογεννήτριες, βρίσκεται στις πλαγιές του βουνού φωτοβολταϊκός σταθμός σε υψόμετρο 980μ. Το όρος Ριγάνι αποτελεί ένα από τα λίγα βουνά στην Ελλάδα –εάν όχι το μοναδικό– που έχει καταστραφεί ταυτόχρονα με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά και αναμένεται να υποβαθμιστεί περαιτέρω με τον νέο αιολικό σταθμό και σταθμό αποθήκευσης στην τοποθεσία Αγναντάκι.

2) Ακριβώς βορειοανατολικά του όρους Ριγάνι, υπάρχουν σε τελικό στάδιο αδειοδότησης δύο (2) αιολικοί σταθμοί στις θέσεις «Καστρουμάς» και «Ρουπάκια», οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι ένα ενιαίο έργο. Όσον αφορά τον Καστρουμά με τις 6 ανεμογεννήτριες, έχει δοθεί παράνομα Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελ/νήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου και υπήρξαν προσφυγή των κατοίκων της περιοχής και του δήμου Ναυπακτίας, δείτε εδώ και εδώ .  Όσον αφορά τα Ρουπάκια με τις 3 ανεμογεννήτριες, εκκρεμεί η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δείτε εδώ .

3) H εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ A.E.» είχε υποβάλει μελέτη με πολλές ελλείψεις –ήταν σε δημόσια διαβούλευση έως 17-6-24-, για γειτονικό αιολικό σταθμό με 7 ανεμογεννήτριες και σταθμό αποθήκευσης ενέργειας στην τοποθεσία  «Παλιόσταλος-Κουτσουπιές-Τριμνήστρα» Ναυπακτίας (δείτε εδώ: https://aitoloakarnaniabest.gr/index.php/component/k2/item/121172-nafpaktia-dimosia-diavoylefsi-eos-17-iouniou-gia-7-anemogennitries-mazi-me-systima-apothikefsis-me-bataries).
 
μπαταριες φωτια Βικτωρια Αυστραλία 2 .jpgΑυστραλία: φωτιά σε σταθμό αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες
 
Οι επιπτώσεις (στην άγρια ζωή, τη χλωρίδα, το έδαφος, το υπέδαφος, τον υδροφόρα ορίζοντα, την οικονομική ζωή, η οπτική ρύπανση, ηχορύπανση, φωτορύπανση και το κόστος της παραγόμενης ενέργειας από τα αιολικά), είναι ήδη πολύ περισσότερες από τα δήθεν θετικά που ισχυρίζονται οι εταιρείες να αναφέρουν συνεχώς στις Μελέτες των έργων τους και θα συνεχίσουν να αυξάνονται (όπως π.χ. στην θαλάσσια ζωή), με την εγκατάσταση όλων αυτών των ανεμογεννητριών (χερσαίων και πλωτών) στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον Πατραϊκό κόλπο.
Δεδομένου ότι κανείς (και πρωτίστως η τοπική κοινωνία) δεν θα έβαζε τα οικονομικά κέρδη τρίτων ή την «λύση του ενεργειακού ζητήματος» πάνω από την ίδια του την ζωή, καλούμε:
1. Τους δημότες Ναυπακτίας, τα τοπικά συμβούλια, τους συλλόγους της περιοχής, τους κατοίκους και τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας και της Αχαΐας, 
τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη από όλη την επικράτεια να ενημερωθούν-διαδώσουν προς πάσα κατεύθυνση την παρούσα είδηση και να δηλώσουν την εναντίωσή τους στα έργα αυτα, συμπληρώνοντας με μια απλή διαδικασία τα στοιχεία τους στην φόρμα που έχει αναρτηθεί στην αρχή της παρούσας δημοσίευσης: https://forms.gle/xWMuym9s5x7CkSzY9 (ΠΡΟΣΟΧΗ!  Υπογράφουμε μόνο 1 φορά ο καθένας. Μοιραζόμαστε με άλλα άτομα την φόρμα υπογραφών και το παρών δελτίο τύπου.)
2. Τον Δήμο Ναυπακτίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να λάβουν γνώση της ΜΠΕ και να γνωμοδοτήσουν-συμμετέχουν στην διαβούλευση με επαρκώς τεκμηριωμένες αρνητικές γνωμοδοτήσεις και να σταθούν έμπρακτα δίπλα στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Ναυπακτίας.
3. Τις αρμόδιες υπηρεσίες να μελετήσουν πολύ σοβαρά τα αναγραφόμενα της υπόψη ΜΠΕ, να μην προσυπογράψουν την περαιτέρω καταστροφή της ευρύτερης περιοχής της Ναυπακτίας, καταθέτοντας τεκμηριωμένες αρνητικές γνωμοδοτήσεις και να μην γνωμοδοτούν θετικά, δίχως να διαβάζουν καν τις μελέτες!
4. Η 
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελ/νήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου ως αδειοδοτούσα αρχή, να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών και των πολιτών και να μην εγκρίνει την περαιτέρω υποβάθμιση-καταστροφή της  ευρύτερης περιοχής της ΝαυπακτίαςΠατραϊκού κόλπου και την υποβάθμιση της ζωής δεκάδων χιλιάδων κατοίκων σε Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα και της Αχαΐα.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ
– ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ –
– ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ –
– ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ –
 
Kίνημα «ΟΧΙ Αιολικά στην Ναυπακτία» & 
Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας