Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο λόγω IRIS

0
38

Λήγει σήμερα η άτυπη προθεσμία που είχε δώσει το υπ. Οικονομικών για τη σύνδεση με το σύστημα πληρωμών IRIS – Το έχουν εγκαταστήσει ήδη 545.000 επαγγελματίες – Ποια είναι η διαδικασία

Λήγει ο χρόνος για την εγκατάσταση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS που προβλέπει μειωμένες χρεώσεις σε σχέση με τα POS. Ωστόσο, περίπου 170.000 επαγγελματίες δεν έχουν ακόμα εγκαταστήσει το εν λόγω σύστημα και έτσι κινδυνεύουν με πρόστιμα 1500 ευρώ, καθώς λήγει σήμερα η άτυπη προθεσμίας της 30ης Σεπτεμβρίου.

Από αύριο πάντως – στη θεωρία – ο πελάτης που συναλλάσσεται με ελεύθερο επαγγελματία θα μπορεί να του ζητήσει να πληρώσει με IRIS.

Με βάση τα δεδομένα της εταιρείας ΔΙΑΣ οι χρήστες του συστήματος ξεπερνούν πλέον τα 3,15 εκατομμύρια.

‘Ηδη, 545.000 επαγγελματίες έχουν εγκαταστήσει το σύστημα σε σύνολο 715.000 υπόχρεων με επαγγελματικό λογαριασμό. Όμως μόλις το 16% είναι ενεργοί χρήστες.

Πάντως η ενεργοποίηση της υπηρεσίας τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επαγγελματίες γίνεται ψηφιακά και εύκολα, μέσω του web banking ή mobile banking των συνεργαζόμενων τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα:

Ο ελεύθερος επαγγελματίας, μέσα από το Internet Banking της τράπεζας του: Επιλέγει την υπηρεσία IRIS Payments από την ενότητα Υπηρεσίες στο Internet Banking Δηλώνει το αναγνωριστικό προς τους πελάτες του (ΑΦΜ).

Συνδέει τον επαγγελματικό λογαριασμό στον οποίο θα πιστώνονται τα χρήματα που θα λαμβάνει μέσω IRIS Payments. Με την ολοκλήρωση της εγγραφής του στην υπηρεσία, παράγεται ο μοναδικός κωδικός QR της επιχείρησης, τον οποίο μπορεί να διαμοιράζει στους πελάτες του για να τον σκανάρουν και να κάνουν πληρωμές στην επιχείρησή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΙΒΑΝ που θα επιλέξουν οι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι κατά την εγγραφή τους πρέπει να έχει δηλωθεί στο Μητρώο Επαγγελματικών Λογαριασμών της ΑΑΔΕ, στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Επαγγελματικός Λογαριασμός.

Οι πληρωμές μέσω IRIS μπορούν να γίνουν από το κινητό τηλέφωνο του πελάτη, μέσω σάρωσης κωδικού QR, ή μέσω κωδικών πληρωμής RF (αρκετά διαδεδομένη μέθοδος σε λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφωνίας, για παράβολα κ.ά.) ή μέσω της υπηρεσίας IRIS e-commerce, αν πρόκειται για ηλεκτρονικά καταστήματα.

Πηγή: protothema.gr