«Όχι στο πρόγραμμα για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα!»

Ανακοίνωση  

της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ 

ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΑΪΚΟ ΚΟΛΠΟ 

Η εγκατάσταση γιγαντιαίου αιολικού πάρκου μέσα στον Πατραϊκό Κόλπο, που επιχειρείται από την  κυβέρνηση στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, που  εκπονήθηκε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ΑΕ  (ΕΔΕΥΕΠ), αποτελεί ακόμα μια «επιδότηση» της κυβέρνησης με τις ευχές της ΕΕ, για την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε μια σειρά κλάδους και κύρια στους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους.  Επενδύσεις που ο λαός πληρώνει ξανά και ξανά, στο όνομα της «πράσινης ενέργειας» και της  «απελευθέρωσής» της, με το ρεύμα να αποτελεί πανάκριβο εμπόρευμα. 

Το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ). Περιλαμβάνει 25 περιοχές με συνολική δυναμικότητα 12,4GW και προβλέπει τοπικά να  εγκατασταθούν πάνω από 50 τεράστιες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 695 MW πολύ κοντά  στην ακτογραμμή, δηλαδή σε κατοικημένες περιοχές και παραλίες κολύμβησης, καθώς θα είναι  σταθερής έδρασης.  

Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, με  εγκαταστημένες και αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες στα γύρω βουνά και πλαγιές του Πατραϊκού,  τόσο στην Αχαΐα όσο και στην Αιτωλοακαρνανία. Επιπλέον, τα όρια του ΥΑΠ είναι κοντά σε υδατικά  συστήματα, στα Λιβάδια Ποσειδωνίας, πουν παράγουν οξυγόνο και αποτελούν σημαντικό μέρος του  οικοσυστήματος. 

Στο όνομα της «πράσινης μετάβασης» η χώρα απ’ άκρη σ’άκρη μετατρέπεται σε ενεργειακή  αποθήκη της Ευρώπης, απόφαση που στηρίζει όχι μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που κυβέρνησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα κόμματα μιας χρήσης, που  γεννιούνται και πεθαίνουν στηρίζοντας για όσο χρειαστεί τις αποφάσεις όλων διαχρονικά των  κυβερνήσεων. 

Όλοι μαζί μιλούν για το περιβάλλον και την «πράσινη ενέργεια», ενώ είναι οι ίδιοι που το  καταστρέφουν με κάθε τρόπο. Μολύνουν το έδαφος, τα ύδατα και τον αέρα, με συνοπτικές  διαδικασίες αποχαρακτηρίζουν περιοχές Natura, στήνουν ανεμογεννήτριες στα καμένα.  

Είναι οι ίδιοι που συνεχίζουν και κλιμακώνουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ανάμεσα σε ΝΑΤΟ  και Ρωσία στην Ουκρανία και στην αιματοκυλισμένη Παλαιστίνη από το κράτος-δολοφόνο του  Ισραήλ, δολοφονώντας τους λαούς, λεηλατώντας τους φυσικούς πόρους, καταστρέφοντας  παράλληλα λαϊκές περιουσίες, δάση, θάλασσες και παραγωγική γη. 

Η ανάπτυξή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δεν μπορεί να γίνεται άναρχα, με κριτήριο την  αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών της ενέργειας, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις στη  ζωή των κατοίκων της περιοχής και καταστρέφοντας το περιβάλλον.

Η ανάπτυξη που υπηρετούν οι κυβερνήσεις, δεν χωράει στις ανάγκες των εργαζομένων και του  λαού μας. Μόνο ο σχεδιασμός με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι με βάση τα κέρδη  των επιχειρηματιών μπορεί να ανακουφίσει τις λαϊκές οικογένειες. Μόνο με την πρόταση του ΚΚΕ  και με το λαό να κρατά τα κλειδιά της οικονομίας, η παραγωγή, οι εγχώριες πλουτοπαραγωγικές  πηγές, η μεταφορά και η διανομή της Ενέργειας θα σχεδιάζονται κεντρικά, επιστημονικά και θα  υλοποιούνται προς όφελος του λαού. Μόνο αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί ουσιαστικά να  διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. 

Ούτε σκέψη για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Πατραϊκό Κόλπο! 

ΟΧΙ στο πρόγραμμα για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα! 

Ο λαός της περιοχής μας έχει πείρα! Η δράση του και οι αγώνες του έβαλαν φρένο στα σχέδια  εγκατάστασης ανεμογεννητριών ανάμεσα από το Πλατάνι, τα Τσελέικα και τον Άγιο Βασίλη, σε  τμήμα το οποίο έχει είχε κηρυχθεί αναδασωτέο, αλλά και στον Ερύμανθο.  

Καλούμε το λαό της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας με τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις του να  μην επιτρέψει την δημιουργία Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο.  

Διεκδικούμε 

-Καμία ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στον Πατραϊκό  Κόλπο.  

-Να μην παραδοθούν τα βουνά, οι παραλίες, το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας στους  επιχειρηματικούς ομίλους. 

-Φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, καμιά διακοπή ρεύματος σε εργατική-λαϊκή οικογένεια,  μικρούς επαγγελματίες και αγρότες. 

-Ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της περιοχής. Πάτρα,