Με μεγάλη επιτυχία η ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. διοργάνωσε ένα 3ήμερο γευστικών εκδηλώσεων, στο Αίγιο και στα Καλάβρυτα

0
85

Με μεγάλη επιτυχία η ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. διοργάνωσε ένα 3ήμερο γευστικών εκδηλώσεων, στο Αίγιο (26/09/24) και στα Καλάβρυτα (30-31/09/24) οι οποίες θα αφορούσαν – κατά κύριο λόγο – επαγγελματίες του χώρου της γαστρονομίας, εστίασης, φιλοξενίας, παραγωγούς, ειδικούς γευσιγνωσίας και τον τοπικό πληθυσμό.

Το 3ήμερο δράσεων της ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. συμπεριλάμβανε πληθώρα εκδηλώσεων που στόχευαν στον εμπλουτισμό του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος της περιοχής, μέσω της  ανάδειξης και προβολής της γαστρονομικής παράδοσης, διασυνδέοντας τουρισμό, πολιτισμό, δικτύωση με τη γαστρονομία  του τόπου: Πολύπλευρη εκδήλωση – Summer School (Αίγιο), Γευστικά Ταιριάσματα, Ενημερωτική Ημερίδα, και Επιστημονικό Εργαστήριο «Από τη Γη στο Πιάτο» (Καλάβρυτα).

Την Δευτέρα 26η Αυγούστου στο Αίγιο πραγματοποιήθηκε η «ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ», μια πρωτότυπη παρουσίαση του τοπικού γαστρονομικού πολιτισμού, μέσα από «τα μονοπάτια της Αιγιάλειας» –  ένα «καλοκαιρινό σχολείο» γνώσης –  και μια βραδιά γεύσεων και δημιουργίας. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια καινοτόμα γαστρονομική εμπειρία, από τον σπουδαίο σεφ Γιώργο Φελεμέγκα ((Head chef του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Hytra) που έλκει την καταγωγή του από τη Δάφνη Καλαβρύτων, στον προαύλιο χώρο του πολύκεντρου, δοκιμάζοντας τοπικά πιάτα, εδέσματα, οίνους και γνωρίζοντας τρόπους και συνδυασμούς μαγειρικής, αλλά και μαθαίνοντας για τα γαστρονομικά μονοπάτια της ευρύτερης περιοχής με τη χρήση εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας!

Ανάμεσα στο πλήθος κόσμου στο χώρο του πολύκεντρου, παρευρέθηκαν οι: Δημήτρης Καλογερόπουλος – Δήμαρχος Αιγιάλειας, Παναγιώτης Ανδριόπουλος – Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Αθλητισμού Αιγιαλείας,  Άγγελος Ρούβαλης – Πρόεδρος Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια, Ανδρέας Φίλιας – Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΔΕ), Νάντια Ασκούνη – Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Πολιτισμού, Εθελοντισμού και Κοινωνικής Προστασίας Δυτ. Αχαϊας, Σοφία Χρηστοπούλου – ερευνήτρια & συγγραφέας του βιβλίου «Αχαιών γεύσεις»,  Κωνσταντίνος Τσορώνης – υπεύθυνος αγροδιατροφής (ίδρυμα Κ.Β.Κ. Κωνσταντακόπουλου), Μάριος Πραπόπουλος – ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΔΕ, Ηλιάννα Νιάσκου – tourism expert, Αλέξανδρος Τσαντούλας – δημοσιογράφος, Κρίστιαν Τσαντούλας – σκηνοθέτης, Κατερίνα Κατσικώστα – οινοποιός & μέλος του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια, εκπρόσωποι της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών, εκπρόσωποι του ΟΦΥΠΕΚΑ Γεωπάρκου Χελμού – Βουραϊκού, τοπικοί επιχειρηματίες από τομείς του μελιού, του ελαιολάδου, του οίνου καθώς και εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων κ.α. Την ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. εκπροσώπησαν οι: Νικόλαος Καραΐσκος – Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Αιγιαλείας & Αντιπρόεδρος ΕΔΠ CLLD/LEADER 2014-2020 της ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., Αργυρώ Τσιμπρή – Γενική Δ/ντρια & συντονίστρια CLLD/LEADER και Έλενα Λαμπροπούλου – στέλεχος ΟΤΔ.

Στα Καλάβρυτα το Παρασκευή 30 Αυγούστου διοργανώθηκαν μαθήματα γευσιγνωσίας, «ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΤΑΙΡΙΑΣΜΑΤΑ», από ειδικευμένους γευσιγνώστες φαγητού και κρασιού σε εστιάτορες/στελέχη της εστίασης, με στόχο την εκπαίδευση στο ταίριασμα τοπικών γεύσεων και συνταγών με τοπικούς οίνους, ενώ το Σάββατο 31 Αυγούστου αξιόλογοι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν την ΗΜΕΡΙΔΑ για την ενημέρωση και προβολή του Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού, από στελέχη αναπτυξιακών εταιρειών και ειδικούς, καθώς και το Επιστημονικό Εργαστήριο διασύνδεσης της γνώσης και της έρευνας στην παραγωγή και στη γαστρονομία «ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ», όπου διακεκριμένοι επιστήμονες, ειδικοί από το χώρο της έρευνας και της παραγωγής ανάδειξαν θέματα πάνω στο ποιοτικό απόθεμα, τις εξελίξεις και τις τάσεις στην διατροφή και τη γαστρονομία, το περιβάλλον και κλίμα αλλά και την αξία προστασίας και ανάδειξης του ιστορικού κλήματος του Παυσανία.

Αναλυτικότερα, την Παρασκευή 30 Αυγούστου στα Καλάβρυτα, πραγματοποιήθηκε εξειδικευμένο σεμινάριο – workshop γευσιγνωσίας «ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΤΑΙΡΙΑΣΜΑΤΑ»  από τον Σίμο Γεωργόπουλο, Οινογράφος – Οινοκριτικός, τον Τάσο Δροσιάδη – Οινολόγο – Σύμβουλο Οινολογίας και τον Τηλέμαχο Ντάκο – Σεφ, Εκπαιδευτή Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης. Το συγκεκριμένο σεμινάριο παρακολούθησαν τοπικοί εστιάτορες, στελέχη της εστίασης, κα στους οποίους απονεμήθηκαν πιστοποιητικά παρακολούθησης. Η βραδιά έκλεισε με την ανοιχτή γευσιγνωσία τοπικών οίνων, η οποία – λόγω βροχής – πραγματοποιήθηκε στο πολύκεντρο πολιτιστικό κέντρο.

Το Σάββατο 31 Αυγούστου, την Ημερίδα: «ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΙΙ – ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» στα Καλάβρυτα,  χαιρέτησαν οι: Τάκης Βαρβιτσιώτης – Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Τουρισμού και Αθλητισμού, Παναγιώτης Παπαδόπουλος – Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας  – Μέλος ΕΔΠ CLLD/LEADER ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., Ανδρέας Φίλιας – Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΔΕ), Μαρία Κιάμου – Εκπρόσωπος  Υπουργείου Τουρισμού, Θεόδωρος Σούκας – Εκπρόσωπος Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, ενώ το συντονισμό είχε η Γενική Δ/ντρια της ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. & συντονίστρια CLLD/LEADER, Αργυρώ Τσιμπρή.

Οι ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας ήταν:

  • «Γαστρονομία- Τουρισμός και η αξία του γαστρονομικού μας πολιτισμού και τα οφέλη του στην τοπική μας οικονομία μέσω του Τουρισμού» – Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης (Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας)

 

  • «Η Προστιθέμενη αξία του LEADER: Συνέργειες – Συνεργασίες» – Μαρία Μιχαλάκη, Γεωπόνος MSc ΕΥΕ ΠΑΑ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

  • «ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΙΙ – ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» –  Μαρίνης Μπερέτσος, Γεν. Δ/ντης, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΑΡΝΩΝΑ Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α.

 

  • «Γαστρονομική ταυτότητα – Ενισχύοντας τη Στρατηγική του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER» –  Νάντια Χαραλαμποπούλου, Οικονομολόγος,  ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.

 

  • «Ο ρόλος του Επιμελητηρίου στην ανάπτυξη της γαστρονομίας της περιοχής» – Αριστείδης Τηλιγάδης, Α’ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας

 

  • «Η λιτότητα ως πολυτέλεια στην διατροφή και τον τουρισμό της Μεσογείου» – Άγγελος Ρούβαλης, Πρόεδρος ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ

 

  • «Γαστρονομικός πολιτισμός» – Δημήτριος Μπαλής,  Δημοσιογράφος HuffPost Greece, OPEN TV, Πρόεδρος & Ιδρυτής ΚοινΣΕπ «ΦΕΛΛΟΗ»

Μετά το πέρας της ημερίδας ακολούθησε το Επιστημονικό Εργαστήριο «ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ» για τη διασύνδεση της γνώσης και της έρευνας στην παραγωγή και στη γαστρονομία, όπου και πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες εισηγήσεις:

  • «Το Κλήμα του Παυσανία – ανάδειξη της ιστορικής & πολιτιστικής του σημασίας»,  Κώστας Μπακασιέτας, γεωπόνος /master αμπελουργίας – οινολογίας

 

  • «Πολιτισμός και Γαστρονομία – Η πολιτιστική διάσταση του Κρασιού σήμερα» Αλέξανδρος Μπαλτάς, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. – Αμπελώνες Αντωνόπουλου

 

  • «Το αμπελοοινικό τοπίο ως πολιτιστικό απόθεμα», Άγγελος Ρούβαλης, Πρόεδρος ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ

 

  • «Ανάδειξη του ποιοτικού αποθέματος της ελληνικής αγροτικής παραγωγής» Μάριος Πραπόπουλος, Ειδικός Σύμβουλος Αγροδιατροφής  – AGRIFOOD-WEST ΠΔΕ

 

  • «Ισχυρισμοί υγείας, κλινικές μελέτες και ανάδειξη της ποιότητας των τροφίμων», Φώτιος Τέκος, PhD. CEO FoodOxys

 

  • «Αγροδιατροφική Καινοτομία στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας: Διδάγματα & Προοπτικές» Λυκούργος Σταυρουλόπουλος, Οικονομολόγος,  ΕΥΔ Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας

 

  • «Ψηφιακή Ιχνηλάτηση Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης – Το παράδειγμα του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων» Σπύρος Θεοχάρης, Οικονομολόγος – Ειδικός στην ψηφιακή διακυβέρνηση

 

Το 3ήμερο των εκδηλώσεων της ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διατοπικής Συνεργασίας: «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές II: Ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός»  του υπομέτρου 19.3 του προγράμματος CLLD/LEADER, του ΠΑΑ 2014 – 2020, και αφορούσε την ανάδειξη του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού, μέσω των ποιοτικών προϊόντων και των εκλεκτών γεύσεων της παραδοσιακής και σύγχρονης γαστρονομίας, με στόχο στην προβολή των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων, μέσω του τουρισμού, του πολιτισμού και της δικτύωσης, την ευρεία ενημέρωση – ευαισθητοποίηση τοπικού πληθυσμού και φορέων και τη διασύνδεση του κλάδου της γαστρονομίας (παραγωγικού) με τον τουριστικό τομέα. Οι εκδηλώσεις επίσης, είχαν συμπεριληφθεί στο ευρύτερο πρόγραμμα των «ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2024».