Με μεγάλη συγκίνηση πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και ενθυμίου για την λειτουργία του Εργαστηρίου Κεραμικής Κέρτεζης τα έτη 1997-99, την Τρίτη 13η Αυγούστου, στο κτήριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κέρτεζης “Ο Στριφτόμπολας”.

Η εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία της κας. Ξένιας Αραπάκη, τ. Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Διδακτικής των Εικαστικών Τεχνών και τιμώμενο πρόσωπο.

Χαιρετισμό απηύθυναν, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κέρτεζης «Ο Στριφτόμπολας» κα. Γεωργία Χασαποπούλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου των εν Αθήναις Κερτεζιτών κ. Χρήστος Κόντης και ο τ. πρόεδρος του Συλλόγου των εν Αθήναις Κερτεζιτών κ. Δημήτρης Κολιόπουλος. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο κ. Κωνσταντίνος Τριπολιτσιώτης (τέως πρόεδρος του χωριού), ο κ. Παναγιώτης Μπούρδαλας (συνταξιούχος καθηγητής φυσικός και θεολόγος, συγγραφέας και λαογράφος του χωριού), ο κ.Γεώργιος Γκλαβάς (πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Ιφιάνασσα», εταιρίας με σκοπό τη διάσωση και διάδοση του τοπικού πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς σημαντικών τόπων της πατρίδας μας, συνταξιούχος, τέως Περιφερειακός Διευθυντής Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, συγγραφέας), συντελεστές, γονείς και μαθητές του τότε εργαστηρίου, συγχωριανοί και επισκέπτες του χωριού.

Οι τότε μαθητές του εργαστηρίου ευχαρίστησαν τη δασκάλα τους, κα. Ξένια Αραπάκη για τις υπέροχες αναμνήσεις και γνώσεις που τους έχει χαρίσει….

Η εκπρόσωπος των τότε μαθητών, Παναγιώτα Ρουμελιώτη, ανέφερε μεταξύ άλλων: 

«… θα ήθελα να ευχαριστήσουμε από καρδιάς την κυρία μας, ΞΕΝΙΑ ΑΡΑΠΑΚΗ, για την πολύτιμη προσφορά της και την καταπληκτική της ιδέα να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει εργαστήριο κεραμικής στο Δημοτικό Σχολείο της Κέρτεζης, μια πράξη ιστορικής σημασίας για το χωριό μας!

-κα Ξένια, σας απονέμουμε ένα αναμνηστικό δωράκι, με πολλή αγάπη και άπειρη ευγνωμοσύνη!!!

 

…Το μήλο για όσους δεν το γνωρίζουν είναι σύμβολο γνώσης και αθανασίας! Από ένα μήλο μάθαμε τόσα πολλά από την αρχή του κόσμου… όπως επίσης και ο σπουδαιότερος φυσικός στον κόσμο ο Νεύτωνας, εμπνεύστηκε τη θεωρία της βαρύτητας τη στιγμή που έβλεπε ώριμα μήλα να πέφτουν από τις μηλιές διατυπώνοντας έτσι τους νόμους της παγκόσμιας έλξης…

Έτσι λοιπόν και η κυρία μας πυροδότησε την έμπνευσή της και προσφέροντας τις ακαδημαϊκές γνώσεις της, μαζί με τα απαραίτητα υλικά, όπως πηλό, διάφορα εργαλεία, το καμίνι της φυσικά, μα προπάντων το μεράκι της, πέτυχε να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει εργαστήρι κεραμικής στην Κέρτεζη, ένα χωριό αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη, που δεν είχε φανταστεί ποτέ κανείς ως τότε ότι κάτι τόσο δύσκολο ως ιδέα θα μπορούσε να γίνει πράξη. Όμως με τη δύναμη της θέλησης και την αγάπη της για το χωριό μας, πάντα με ανιδιοτελή προσφορά, πραγματοποιήθηκε ένα «όνειρο», θα λέγαμε, τόσο για εμάς όσο και για το χωριό μας.

Το φθινόπωρο του 1997 ξεκινήσαμε, με τις συμβουλές τις κυρίας μας, να δημιουργούμε έργα τέχνης-κεραμικά αρχικά με τα χέρια, δηλαδή χωρίς τροχούς και άλλα εργαλεία, όπως θα δείτε και σε κάποια έργα μας στις φωτογραφίες και σε όσα έργα από αυτά μπορέσαμε να φέρουμε στην έκθεση. Είναι 100% χειροποίητα, με πολλές δαχτυλιές, όπως τα πρώτα έργα που κατασκεύαζαν οι τεχνίτες της κεραμικής όταν δεν είχαν ανακαλύψει ακόμα τα βοηθητικά εργαλεία. 

Πλάθαμε μια βάση και μακαρόνι-μακαρόνι με τον πηλό, τα συνθέταμε βάζοντάς τα επάνω σε τροχό και έπειτα αφού στέγνωναν καλά, τα οδηγούσαμε στο καμίνι. Αρχικά ψήνονταν στους 960 βαθμούς Κελσίου και έπειτα τα ζωγραφίζαμε με ειδικά χρώματα κεραμικής – σμάλτα, στη συνέχεια ψήνονταν για δεύτερη φορά για να πάρουν την τελική τους μορφή και να είναι διακοσμημένα με όμορφα χρωματιστά σχέδια.

Τον Αύγουστο του 1998 πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας έκθεση κεραμικής … 

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε όμως να αναφέρουμε εδώ και όσους συντέλεσαν στη λειτουργία του εργαστηρίου, όπως τον τότε πρόεδρο κ. Ιωάννη Τζένο, τους τότε πρόεδρους του Συλλόγου Κερτεζιτών των Αθηνών, κ. Ανδρέα Βορύλλα, λαογράφο του χωριού μας, τον κ. Δημήτριο Κολιόπουλο, που έγραψε στην εφημερίδα της Κέρτεζης και πολλούς άλλους. Τους ευχαριστούμε πολύ όλους…. 

Εκείνα τα καλοκαίρια αισθανθήκαμε καλλιτέχνες του πηλού που εμφυσούν στα δημιουργήματά τους τις σκέψεις, τα συναισθήματα και την ομορφιά της ψυχής. Καλλιτέχνες που αφήνονται στο πλάσιμο να αφηγηθούν ιστορίες, ανέκδοτα και ιδέες. 

Τα “παιδιά της Κεραμικής” που προσπαθούν σαν άλλοι θεοί να πλάσουν από χώμα και νερό την ομορφιά που στοχεύει μέσα τους και ανθίζει έξω τους.

Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες κατασκευάζαμε τα κεραμικά μας με τόση χαρά και τόση προσήλωση ταυτόχρονα.

Πραγματική ψυχαγωγία που όλα τα παιδιά χρειάζονται.

Η κυρία Ξένια, με τον υπέροχο χαρακτήρα της και το διασκεδαστικό μάθημά της, μας δίδαξε τα βασικά στοιχεία της κεραμικής, τις χειροποίητες τεχνικές κατασκευής, τη χρήση τροχού, απλούς τρόπους διακόσμησης και ψησίματος, συνδυάζοντας τη θεωρία με την πράξη, και μας μύησε στην ελληνική πανάρχαια και παραδοσιακή τέχνη της κεραμικής.

Τα καλοκαίρια, όλα τα παιδιά του χωριού, δεν περίμεναν να κάνουν διακοπές σε παραθαλάσσιο μέρος…Η βασική τους ασχολία ήταν να βοηθούν τους γονείς τους στις δουλειές: άλλα στα ζώα, άλλα στα κτήματα, άλλα στην οικοδομή. Κι όμως βρήκαν χρόνο και για την κεραμική… και ευχαριστούμε τους γονείς μας που μας στήριζαν στην δραστηριότητα αυτή!

Ήταν οι καλύτερες καλοκαιρινές διακοπές για εμάς, αλλά και για τα παιδιά που δεν έμεναν μόνιμα στο χωριό!!!

Όραμά μας είναι να δημιουργηθεί μια σχολή κεραμικής τέχνης στην Κέρτεζη που θα δώσει ζωή στον τόπο μας όπου ο πληθυσμός όλο και μειώνεται, προσεγγίζοντας μαθητές από όλη την Ελλάδα, ώστε να συνεχιστεί μια παράδοση και σε επόμενες γενιές…»

Όλοι εξέφρασαν με το πέρας της εκδήλωσης τα συγκινητικά συναισθήματά τους συζητώντας εγκάρδια με τους συμμετέχοντες τις όμορφες εντυπώσεις από την τότε λειτουργία του εργαστηρίου.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη συνάντηση, ευχόμενοι σε όλους υγεία και ευτυχία!