Η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών Φωτεινή Παπαλεωνιδοπούλου διαπρέπει σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Από το 2004 έως το 2024 είναι ένας… Σηκουάνας δρόμος! Στην περίπτωσή μας ένας Μεγανίτης, ή ένας Σαλμενίκος. Πού το πάμε;
Στη Φωτεινή Παπαλεωνιδοπούλου απο το Αίγιο, το κοριτσάκι των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004, το οποίο έσβησε την Ολυμπιακή Φλόγα στη λήξη των αγώνων. Ξέρετε πού βρίσκεται σήμερα η όμορφη Αιγιώτισσα; Την απάντηση, μας έδωσε ο γνωστός καθηγητής Γιάννης Ματσούκας, ο οποίος αποκάλυψε ότι η Φωτεινή Παπαλεωνιδοπούλου είναι άριστη απόφοιτος του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών και φέτος, μάλιστα, ολοκληρώνει και παρουσιάζει τη διδακτορική της διατριβή στο περίφημο Francis Crick Research Institute στο Λονδίνο σε θέμα Μοριακής Βιολογίας.
«Η Φωτεινή ή Φωτεινούλα για εμάς που τη γνωρίζουμε καλύτερα, ως τριτοετής φοιτήτρια στην Πάτρα είχε την τύχη και περισσότερο εγώ και οι συνεργάτες μου, να την έχουμε για ένα χρόνο ως επιστημονική γραμματειακή συνεργάτη μας στο ιστορικό εργαστήριο Eldrug/NewDrug στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, ένα εργαστήριο που έχει υποδεχθεί πέντε κατόχους Νόμπελ (σ. Watson, Hausen, Lehn, Schally, Yonath) και έχει γράψει μια λαμπρή ιστορία στην ιατρική έρευνα. Η συμβολή της Φωτεινής στην ερευνητική μας προσπάθεια είναι ανεκτίμητη».
Θέλετε κι άλλες πληροφορίες; Στη μικρή ηρωίδα του 2004, η οποία πλέον μεγάλωσε, δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσει παγκοσμίου κύρους ερευνητές, μεταξύ των οποίων και ο Τζέιμς Ουότσον, κορυφαίος ερευνητής του αιώνα για την ανακάλυψη της Διπλής Ελικας DNA, στο εμβληματικό 17ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας στις Σπέτσες τον Αύγουστο του 2016, όπου και τον παρουσίασε εξαιρετικά στην έναρξη του Συνεδρίου με μια εμπνευσμένη ομιλία της. Σε αυτό το Συνέδριο συμμετείχε επίσης και η τρισέγγονη του Κάρολου Δαρβίνου, καθηγήτρια ποίησης και λογοτεχνίας Ρουθ Πάντελ, η οποία μίλησε για τη ζωή και το έργο του προπάππου της. Για τη Φωτεινή Παπαλεωνιδοπούλου ακολούθησε υποτροφία, ως άριστη φοιτήτρια, για να παρακολουθήσει μαθήματα Μοριακής Βιολογίας στο περίφημο Watson School of Biological Sciences στο Cold Spring Harbour Laboratory της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2017, αποκομίζοντας τεράστια γνώση στους μηχανισμούς λειτουργίας του DNA.
«Χαιρόμαστε να τη βλέπουμε να προοδεύει στη ζωή της και στις σπουδές της για ακαδημαϊκή διαδρομή την οποία επιδιώκει. Της ευχόμαστε κάθε επιτυχία» δήλωσε ο Γιάννης Ματσούκας και πρόσθεσε: «Η Φωτεινή είναι, πλέον, μια πρέσβειρα του Πανεπιστημίου Πατρών και της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Όταν με το καλό τελειώσει τη διδακτορική διατριβή της θα την καλέσουμε στην Πάτρα για μια ομιλία της. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για εκείνη. Αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα και πρότυπο για τη νεολαία μας».
Πηγή: pelop.gr