Χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις λαμβάνουν χρεωστικούς λογαριασμούς.
Οι φούρνοι από τους κλάδους που οι πάροχοι ζητούν πίσω τα χρήματα μέσα στον Ιούλιο
Ευρύτερες διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα με τις επιστροφές μέρους των επιδοτήσεων που είχαν λάβει το 2022 και το 2023, περίπου 1,2 εκατ. μικρές επιχειρήσεις, για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος.
Φούρνοι, εστιατόρια, κομμωτήρια, εμπορικά, ζαχαροπλαστεία και πολλές άλλες μικρές επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων, ενημερώνονται εκτάκτως τις τελευταίες ημέρες από τον πάροχό τους, ότι πρέπει να επιστρέψουν χρήματα που δόθηκαν παράτυπα, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη έγκριση από τις Βρυξέλλες, ενώ στην πορεία κρίθηκε από την ΕΕ ότι τα μέτρα δεν ήταν στοχευμένα με συγκεκριμένα κριτήρια, αλλά οριζόντια.
Κάποιοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 19 Ιουλίου, ενώ άλλοι μέχρι τις 23 του μηνός, να εξοφλήσουν τα ποσά επιστροφής που στις περισσότερες των περιπτώσεων κυμαίνονται σε μερικές εκατοντάδες ευρώ και φτάνουν μέχρι και 3.000 ευρώ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης επιχείρησε να υποβαθμίσει το πρόβλημα, λέγοντας ότι αφορά περίπου 2.500 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο εκπρόσωποι διαφόρων κλάδων μικρής επιχειρηματικότητας επιβεβαιώνουν στην «Πελοπόννησο» ότι το πρόβλημα έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις και ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση.
Η «Πελοπόννησος» παρουσίασε ήδη παραδείγματα επαγγελματιών που έλαβαν ειδοποίηση από τον πάροχο ενέργειας για επιστροφή μέρους της επιδότησης. Πρόκειται για ποσά που κυμαίνονται από 140 μέχρι και 988 ευρώ και αφορούν επιχειρήσεις εστίασης.
Σε επίπεδο Αχαΐας επικρατεί μεγάλη ανησυχία, ειδικά στους κόλπους ενεργοβόρων επιχειρήσεων.
Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του ιδιοκτήτη της ομώνυμης αλυσίδας φούρνων Βασίλη Ραυτόπουλου, ο οποίος δήλωσε στην «Π» θυμωμένος με αυτή την απόφαση της κυβέρνησης και αποφασισμένος να μην επιστρέψει όποιο ποσό του ζητηθεί. «Εγώ ξέρω ότι η επιδότηση είναι επιδότηση και δεν επιστρέφεται» τόνισε ο κ. Ραυτόπουλος, η επιχείρηση του οποίου πλήρωνε λογαριασμούς ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.
Ακόμα και μικρά αρτοποιία της γειτονιάς όμως, έχουν δεχθεί αντίστοιχες κλήσεις. Ο πρώην πρόεδρος των ντόπιων ΑρτοποιώνΘανάσης Ντούβας, δήλωσε στην «Π» ότι εάν ισχύουν όσα ακούει στην αγορά, τότε θα είναι ένα πλήγμα για κάθε μικρή επιχείρηση. Ο ίδιος, όπως είπε δεν έχει πάρει ακόμα κάποια ειδοποίηση, αλλά ακούει παράπονα από συναδέλφους του. «Να κοιτάξουν να πάρουν χρήματα από τους παρόχους που παρουσίασαν υπερκέρδη γιατί θα υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις» είπε ο Θανάσης Ντούβας.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΚΑΒΑΣ: Ανεπίτρεπτο να ζητούνται χρήματα
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαβρύτων Κώστας Κακαβάς, επιβεβαίωσε και αυτός στην «Π», ότι και στην αγορά της περιοχής άρχισαν να καταφθάνουν χρεωστικοί λογαριασμοί από παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, που κυμαίνονται γύρω στα 100 ευρω στις περισσότερες περιπτώσεις.
Οι λογαριασμοί όπως είπε ο κ. Κακαβάς, αφορούν κάθε ειδος μικρή επιχείρηση.
Ο κ. Κακαβάς τόνισε ακόμα πως ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαβρύτων ετοιμάζει ανακοίνωση για το θέμα, ενώ ο ίδιος ως μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής της ΕΣΕΕ θα προσπαθήσει να φτάσει το πρόβλημα όσο πιο ψηλα γίνεται, γιατί υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι ανεπίτρεπτο να ζητείται από επιχειρήσεις με σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και με πληθώρα άλλων ζητημάτων, να επιστρέψουν χρήματα για μια αβλεψία για την οποια δεν ευθύνονται.
ΤΑΣΟΣ ΓΙΑΤΡΑΣ: Εκεί που μας χρωστάγανε…
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης Αναψυχής Αχαΐας Τάσος Γιατράς δήλωσε στην «Πελοπόννησο»: «Εννοείται ότι έχουμε λάβει και εμείς ως κλάδος επιστολές από παρόχους, με τις οποίες μάς ζητούν επιστροφή μέρους των επιδοτήσεων.
Πολλές επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν, την ισχνή για τον κλάδο της εστίασης, κρατική επιδοτηση στους λογαριασμούς ρεύματος για την περίοδο 01/02/2022 έως την 31/12/2023.
Πρόκειται για μια απόφαση που αιφνιδιάζει και βγάζει εκτός προϋπολογισμού τις επιχειρήσεις αφού η πλειοψηφία των παρόχων ενέργειας απαιτούν την εφάπαξ καταβολή του ποσού.
Φρονώ πως ταιριάζει γάντι η ρήση του θυμόσοφου λαού «Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι».
ΕΡΜΙΝΑ ΔΙΟΝΥΣΑΤΟΥ: Εξαπάτησαν το επιχειρείν
Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Ερμίνα Διονυσάτου τόνισε ότι γίνεται αποδέκτης παραπόνων του εμπορικού κόσμου για την κυβερνητική απόφαση που υποχρεώνει χιλιάδες επιχειρήσεις να επιστρέψουν στους παρόχους ενέργειας τις επιδοτήσεις για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος της περιόδου 2022-2023 που η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ως βοηθήματα.
Αποτέλεσμα να πρέπει οι επιδοτήσεις αυτές να επιστραφούν από όσους τις έλαβαν, δηλαδή από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως εστιατόρια, κομμωτήρια, εμπορικά καταστήματα, μίνι μάρκετ και άλλους κλάδους επαγγελματιών.
Ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς την ανάκληση της ΚΥΑ. Ολες αυτές οι πολιτικές οδηγούν στον κίνδυνο, να βάλουν λουκέτο παρά πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις οποίες, πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση.
ΛΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Οι συνάδελφοι παραμιλούν
Ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγίου, Λάμπης Παπαδόπουλος, δεν έχει λάβει ο ίδιος κάποιο χρεωστικό απο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά προχθες έγινε αποδέκτης πολλών παραπόνων «από 4-5 συναδέλφους που παραμιλούσαν» όπως είπε.
Οι χρειώσεις ξεκινούν από μερικές δεκάδες ευρώ και φτάνουν λογαριασμούς εκατοντάδων ευρώ, όπως είπε, με αποτέλεσμα η επιδότηση να τους βγει «αλμυρή».
«Υπάρχει θέμα αλλά ακόμα δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε σε τι μέγεθος είναι και πόσους αφορά στην αγορά του Αιγίου» είπε ο Λάμπης Παπαδόπουλος.
Λογικά το προβλημα θα αφορά επιχειρήσεις με μεγάλες καταναλώσεις, αλλά λογαριασμούς λαμβάνουν και μικρότεροι επιχειρηματίες.
Και δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα, είπε ο Λάμπης Παπαδόπουλος. Το πιο σοβαρό που αφορά όλους, είναι η τεκμαρτή φορολόγηση, που βγάζει φόρους χιλιάδων ευρώ για τους περισσότερους.
Πηγή: pelop.gr