Τεχνική συνάντηση και Συνεδρία της Διοικούσας Επιτροπής του έργου HERIT ADAPT του Προγράμματος Interreg Euro-Med στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης (Ιταλία)

0
41

Το έργο HERIT ADAPT, του Προγράμματος Interreg Euro–MED, στα πλαίσια της επιχειρησιακής αποστολής που αφορά τον Αειφόρο Τουρισμό, πραγματοποίησε την 2η Tεχνική Συνάντηση και την 2η Συνεδρία της Διοικούσας Επιτροπής, στις 11 & 12 Ιουλίου 2024, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης (Ιταλίας).

Το έργο απαντάει σε ερωτήματα όπως «πως ο τουρισμός μπορεί να γίνει πιο βιώσιμος;» και «πως τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς μπορούν να αποκτήσουν περισσότερη ανθεκτικότητα;», 

Κατά τη διάρκεια της τεχνικής συνάντησης, παρουσιάστηκε αναλυτικά η πρόοδος υλοποίησης των πακέτων εργασίας, ενώ επισημάνθηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν για την ορθή και ομαλή υλοποίηση του έργου. Οι εταίροι του έργου παρουσίασαν τα οκτώ πιλοτικά σημεία που θα εφαρμοστεί το Μοντέλο Αειφόρου Τουρισμού, όπως επίσης ενημέρωσαν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Επικεφαλής Εταίρος, για την πρόοδο, αναφορικά με τη δημιουργία Εδαφικών Ομάδων Εργασίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, που ήταν παρών στη συνάντηση,  επισήμανε ότι «πρόκειται για ένα υψηλής αξίας έργο για την απόκτηση γνώσης γύρω από την προστασία των σημαντικών μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την κλιματική αλλαγή αλλά και τον υπερτουρισμό.  Το έργο HERIT ADART προβλέπει τη δημιουργία ενός πιο Βιώσιμου Τουρισμού για τις συμμετέχουσες περιοχές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανθεκτικότητα των μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς κατά της κλιματικής αλλαγής.  Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας /Region of Western Greece έχει επιλεγεί ως πιλοτικός τόπος το μνημείο-ορόσημο του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα στην Π.Ε. Ηλείας, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τα συμπεράσματα της τεχνικής συνάντησης αφού το έργο εξελίσσεται χωρίς καθυστερήσεις, ενώ αποφασίστηκε η επόμενη Τεχνική Συνάντηση να πραγματοποιηθεί στην Πάτρα τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους».

Το Εταιρικό Σχήμα αποτελείται από 11 εταίρους από 8 ευρωπαϊκές χώρες:

  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Ελλάδα),
  • ATHENA, Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας στις Τεχνολογίες Πληροφορίας, Επικοινωνίας και Γνώσης (Ελλάδα),
  • Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (Ελλάδα),
  • Πανεπιστήμιο Sapienza στη Ρώμης (Ιταλία),
  • Δήμος Γένοβας (Ιταλία),
  • Αρχή Ανάπτυξης Ντουμπρόβνικ DURA (Κροατία),
  • Εταιρεία Ανάπτυξης και Προώθησης Τουρισμού Λεμεσού Λτδ (Κύπρος),
  • Παλιά Βασιλική Πρωτεύουσα Κετίντζε (Μαυροβούνιο),
  • Πανεπιστήμιο της Γρανάδας (Ισπανία),
  • Περιφερειακός Οργανισμός Τουρισμού Οξιτανία (Γαλλία),
  • Υπουργείο Τουρισμού της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εκτός του Αντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου, παρόντες ήταν ο Υπεύθυνος του Έργου και Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Τουρισμού και Απασχόλησης, Δρ. Λαυρέντιος Βασιλειάδης, η Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Βίκυ Καραπάνου και η Οικονομική Υπεύθυνη, Γεωργία Παπασπύρου.

Το έργο HERIT ADAPT συγχρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή ¨Ένωση, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός αυτού ανέρχεται σε €2.998.740,00.