Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: Επικίνδυνα υποστελεχωμένες οι αστυνομικές υπηρεσίες Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και Ζακύνθου

0
22

«Επικίνδυνα υποστελεχωμένες οι αστυνομικές υπηρεσίες Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και Ζακύνθου»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με θέμα «Αποδεκατισμένες σε αστυνομική δύναμη οι νομοί Αχαΐας και Ζακύνθου» κατέθεσε, με τις συνυπογραφές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όμορων νομών, ο Βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.

Η ερώτηση αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης των αστυνομικών διευθύνσεων Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και Ζακύνθου, το οποίο εμποδίζει την αποτελεσματική αστυνόμευση των εν λόγω νομών και οδηγεί σε σωματική εξουθένωση του προσωπικού. 

Συγκεκριμένα, «στην Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας, η διαθέσιμη δύναμη της Άμεσης Δράσης Πατρών είναι μόλις πέντε (5) άτομα, όταν παλιότερα ήταν δέκα (10) με δώδεκα (12) άτομα» ενώ στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ζακύνθου «η οργανική δύναμη της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου ανέρχεται σε 158 άτομα, και η παρούσα δύναμη είναι 120 άτομα  με αποτέλεσμα οι αξιωματικοί υπηρεσίας να αναγκάζονται να εκτελούν διπλά καθήκοντα». Παρόμοια προβλήματα απαντώνται και στους νομούς Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας. 

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαντά σε αυτό το μείζον πρόβλημα της αστυνόμευσης, το οποίο λόγω της τουριστικής περιόδου οξύνεται ακόμα περισσότερο, με ελάχιστες τακτικές μεταθέσεις ανά έτος λ.χ. «με  μόλις έναν (1) Αστυνομικό το 2024 στο νομό  Αχαΐας» αλλά και με μειώσεις της ήδη υπάρχουσας αστυνομικής δύναμης μέσω συστηματικών αποσπάσεων από την επαρχία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. 

Επομένως,  επειδή την ανάγκη και το δικαίωμα στην αποτελεσματική αστυνόμευση έχουν όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας, και όχι μόνο η πρωτεύουσα, τίθεται το ερώτημα στον Υπουργό για το πότε και ποια μέτρα θα λάβει ώστε να στελεχωθούν με  επαρκή και λειτουργικό τρόπο τα Αστυνομικά Τμήματα των νομών Αχαΐας. Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και Ζακύνθου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Αποδεκατισμένες σε αστυνομική δύναμη οι Αστυνομικές Διευθύνσεις  στη Δυτική Ελλάδα και Ζάκυνθο»

Σοβαρό πρόβλημα έχει πλέον προκύψει από  την υποστελέχωση των Αστυνομικών Διευθύνσεων Αχαΐας, Ζακύνθου, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας  σε σχέση με τις αυξανόμενες επιχειρησιακές ανάγκες των νομών, με αποτέλεσμα τα υπηρετούντα στελέχη στις αστυνομικές υπηρεσίες τους να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά  στα βασικά καθήκοντά τους και να βρίσκονται στα όρια της σωματικής εξάντλησης.

Στην Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, στις 20/06/2024, η διαθέσιμη δύναμη της Άμεσης Δράσης Πατρών ήταν μόλις πέντε (5) άτομα, όταν παλιότερα ήταν δέκα (10) με δώδεκα (12) άτομα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το προσωπικό να μην μπορεί να πάρει ημερήσια ανάπαυση ενώ ταυτόχρονα να μην μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες που προκύπτουν σε ένα τόσο μεγάλο αστικό κέντρο όπως η Πάτρα. Την ίδια μέρα, η Τροχαία Πατρών είχε ένα περιπολικό και μια μηχανή για να αστυνομεύσει όλη την εθνική οδό Πατρών – Πύργου και την αχαϊκή πρωτεύουσα και να ανταποκριθεί παράλληλα σε περιπτώσεις  ατυχημάτων.

Τα κενά των οργανικών θέσεων στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας είναι περίπου ογδόντα (80)  και ένα μέρος των οργανικών θέσεων καταλαμβάνονται από αστυνομικούς σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου, που δεν μπορούν να εκτελέσουν μάχιμες υπηρεσίες, ενώ οι μαζικές αποστρατείες στο τέλος κάθε έτους αγγίζουν τις σαράντα (40) αποχωρήσεις. Ως απάντηση στην σοβαρή αυτή συρρίκνωση του δυναμικού, το  Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, αποφάσισε την ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας κατά τις τακτικές μεταθέσεις του έτους 2024, με μόλις έναν (1) Αστυνομικό και με προσωρινές αποσπάσεις οδηγώντας  την αστυνόμευση της περιοχής σταδιακά σε αδιέξοδο.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Αχαΐας αναφέρει ότι «Δεν υπάρχει καθόλου αστυνόμευση στην περιοχή μας και για όλη αυτήν την κατάσταση υπάρχουν υπαίτιοι, οι οποίοι θέλουν να ενισχύουν μονίμως την Αθήνα αποψιλώνοντας τις υπηρεσίες της τρίτης πόλης της Ελλάδας». Πρόκειται για πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη,  με το οποίο ζητήθηκε η μετακίνηση αστυνομικών από την επαρχία στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη για την κάλυψη των αναγκών αστυνομικών δυνάμεων με αποτέλεσμα την μείωση των αστυνομικών δυνάμεων στην επαρχία.

Ζοφερή είναι η κατάσταση και στο Νομό Ζακύνθου. Σύμφωνα με την Ένωση Αστυνομικών Ζακύνθου, οι αστυνομικές υπηρεσίες, λόγω της τραγικής υποστελέχωσής τους, αδυνατούν να ανταποκριθούν στο διαρκώς διογκούμενο και εξελισσόμενο έγκλημα. Η οργανική δύναμη της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου ανέρχεται σε 158 άτομα, και η παρούσα δύναμη είναι 120 άτομα, όταν την τουριστική περίοδο ο πληθυσμός της Ζακύνθου αυξάνεται κατακόρυφα, σχεδόν πενταπλασιάζεται και οι αξιωματικοί υπηρεσίας αναγκάζονται να εκτελούν διπλά καθήκοντα, ενώ συμβαίνει να ανατίθενται καθήκοντα μικτής περιπολίας στον Αξιωματικό Υπηρεσίας του ΑΤ Αλυκών και στον ασυρματιστή του κέντρου επιχειρήσεων της Διεύθυνσης, τη στιγμή που τις δυο υπηρεσίες χωρίζει απόσταση 15 χιλιομέτρων, καθιστώντας αδύνατη την ουσιαστική εκτέλεση της υπηρεσίας.

Η συστηματική αποψίλωση των αστυνομικών τμημάτων Αχαΐας και Ζακύνθου γίνεται αντιληπτή στα χαμηλά ποσοστά των αστυνομικών που αναλογούν ανά κάτοικο.  Ενώ η αναλογία είναι 1/166 ( ένας αστυνομικός ανά 166 κατοίκους) Πανελλαδικά,  στη Πάτρα,  ο μέσος όρος είναι μεγαλύτερος με αναλογία  1/235  και ακόμα χειρότερος  στη Ζάκυνθο, που  ανέρχεται τη χειμερινή περίοδο σε 1/500.

Αντίστοιχα προβλήματα υποστελέχωσης παρατηρούνται στις Αστυνομικές διευθύνσεις των Νομών  Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα κενά των οργανικών θέσεων στην Αστυνομική Διεύθυνση  Ηλείας είναι ογδόντα (80) και οι αποσπασμένοι  περίπου (50). 

 

Επειδή ανάγκη και δικαίωμα στην ουσιαστική αστυνόμευση έχουν όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας, από την πρωτεύουσα έως το μικρότερο χωριό.

Επειδή η προστασία των πολιτών και η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας είναι επιτακτική ανάγκη.

Επειδή οι εργαζόμενοι εδώ και χρόνια εργάζονται πέραν του ανθρωπίνως δυνατού, παραμερίζοντας προσωπικές και οικογενειακές υποχρεώσεις και ξεπερνώντας τα ανθρώπινά όριά τους

Επειδή, η ασφάλεια των ίδιων των αστυνομικών αποτελεί υποχρέωση του κράτους ενώ η υποστελέχωση μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτα και τραγικά  περιστατικά
Επειδή το πρόβλημα της υποστελέχωσης των αστυνομικών μονάδων αντιμετωπίζεται  από  αποσπασματικές προσπάθειες λύσης του προβλήματος χωρίς να υπάρχει μια ορθολογική και συστηματική κατανομή του έμψυχου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την Επικράτεια, με βάση τις ανάγκες του κάθε νομού

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί  για την επαρκή και λειτουργική στελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων στους νομούς Αχαΐας, Ζακύνθου, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας;

  • Το προβλέπει ο ετήσιος σχεδιασμός του υπουργείου για την ισόρροπη κάλυψη των αναγκών σε στελέχη της αστυνομίας μεταξύ κέντρου και περιφέρειας;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

 

Μπάρκας Κωνσταντίνος

 

Αυλωνίτης Αλέξανδρος- Χρήστος

 

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

 

Καλαματιανός Διονύσιος