Στις 14-16 Ιουνίου το «Messinia Terroirs Wine Festival 2024»

0
54

Messinia Terroirs Wine Festival

Ένας θεσμός που απλώνει νέες ρίζες στα ξακουστά αμπελοτόπια της Μεσσηνίας

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή διοργανώθηκε μεταξύ 14 με 16 Ιουνίου το δεύτερο Messinia Terroirs Wine Festival που είναι αφιερωμένο στην αναγέννηση του ιστορικού αμπελώνα.

Το Messinia Terroirs Wine Festival 2024, φιλοξενήθηκε στη Navarino Agora, το διαδραστικό πολυπολιτισμικό χώρο της Costa Navarino, ανοικτό σε όλους όσους ζουν ή επισκέπτονται τη Μεσσηνία, καθώς και στα ξενοδοχεία Mandarin Oriental, W Costa Navarino και Navarino Dunes, δίνοντας την ευκαιρία στους τοπικούς οινοπαραγωγούς να αναδείξουν τα κρασιά του μεσσηνιακού αμπελώνα, στους επισκέπτες και οινόφιλους να ανακαλύψουν τους θησαυρούς της μεσσηνιακής γης, αλλά και στους επαγγελματίες φιλοξενίας και εστίασης να επιλέξουν και να προωθούν τα τοπικά προϊόντα μέσα από τις επιχειρήσεις τους.

Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή γεύσεων, αρωμάτων και δημιουργίας, που ζωντανεύει πανάρχαιες μνήμες και εκφράζει συμβολικά το όραμα της αναγέννησης ενός ιστορικού αμπελώνα.

Στο Messinia Terroirs Wine Festival 2024 στη Navarino Agora, συμμετείχαν 16 Μεσσήνιοι οινοπαραγωγοί οι οποίοι παρουσίασαν επιλεγμένες ετικέτες οίνων για γευσιγνωσία σε όλους τους επισκέπτες: 

Andania Valley, Astir X, BIOVIN – Tsavolakis Wines, Evritos, Giorgos P. Tsamis, Lacules Estate, Navarino Vineyards, Oinotropai Estate, Panagiotopoulos Wines and Spirits, Patsouros Winery and Vineyards, Stasinopoulos Winery, Κτήμα Δερέσκου, Οινοπηγή, Οινοποιείο Γκότση, Οινοποιείο Νέστωρ και Οινοποιία Ψαρούλη.

Το τριήμερο φεστιβάλ περιλάμβανε επίσης ομιλίες και ενημερώσεις των παραγωγών μέσα από εξειδικευμένα πάνελ ομιλητών, master classes για επαγγελματίες και οινόφιλους, ειδικά σεμινάρια στην αγγλική γλώσσα για τους ξένους επισκέπτες, προγράμματα ζωγραφικής με κρασί και κεραμικής για μικρούς και μεγάλους, καθώς και σύγχρονο χορό και μουσικό πρόγραμμα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

Μεγάλη σημασία για τη σωστή ενημέρωση, την πρόοδο και την προώθηση των παραγωγών είχε η συζήτηση με τίτλο «Η ισχύς εν τη ενώσει», με ομιλητές την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Οινοπαραγωγό, Πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), και Αντιπρόεδρο της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ) και τον Εμμανουήλ Γιαμνιαδάκη, Εκτελεστικό Διευθυντή της ΕΝΟΑΠ.

«Τα χαρισματικά Τerroirs της  Μεσσηνίας και τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος Messinia Terroirs για την αναγέννηση του ιστορικού αμπελώνα της Μεσσηνίας», ήταν το θέμα του πάνελ συζήτησης της 3η μέρας του φεστιβάλ.

Την σπουδαιότητα της Μεσσηνίας ως αμπελουργικού terroir με την δυνατότητα παραγωγής οίνων υψηλής ποιότητας, κατέδειξαν με σαφήνεια οι τοποθετήσεις και τα συμπεράσματα της τρίωρης συζήτησης που εξελίχθηκε στα πλαίσια του ετήσιου Φεστιβάλ Messinia Terroirs που έγινε στους χώρους του W Costa Navarino.

Συνομιλητές οι καθηγητές: Αμπελουργίας ΑΠΘ Δρ Στέφανος Κουνδουράς και Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πάτρας Δρ Γιώργος Ηλιόπουλος, ανέλυσαν τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν το μεσσηνιακό terroir. Συνεπικουρούμενοι από τους δραστήριους Προϊστάμενους των ΔΑΟΚ Τριφυλίας και Μεσσηνίας Αντώνη Παρασκευόπουλο και Έφη Γεωργακοπούλου, αλλά και την ερευνήτρια γεωπόνο MSc της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, Κατερίνα Δουρβανάκη, κατέληξαν ότι με ενημέρωση των αμπελουργών και οινοποιών, με συνεργασίες και συνέργειες ιδιωτών και κρατικών φορέων, με υλοποιήσιμες ενέργειες που βασίζονται στη λεπτομερή μελέτη των τοπικών δεδομένων ο Μεσσηνιακός αμπελώνας μπορεί να κατακτήσει τη θέση που του αξίζει στο Ευρωπαϊκό οινικό Πάνθεο. Ο Δρ Στέφανος Κουνδουράς κατέθεσε τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του προγράμματος Messinia Terroirs, στο πεδίο της αμπελουργικής και ερευνητικής δουλειάς και μαζί με τον Δρ Γιώργο Ηλιόπουλο παρουσίασαν το ενδιαφέρον γεωλογικό ανάγλυφο της περιοχής. Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στις εμβληματικές διεθνείς ποικιλίες που ευδοκιμούν στην περιοχή και στην ένταξη τους στη νέα εποχή, καθώς και στη σημασία να αποκτήσει σύντομα η Μεσσηνία το δικό της ΠΟΠ πιθανότατα από το γηγενές Φιλέρι. Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ξενοφώντας Κάππας, επιβεβαίωσε την μη κερδοσκοπική αρωγή του Ιδρύματος σε όλες τις δράσεις και τις ενέργειες και τόνισε πως το Messinia Terroirs αποτελεί μία πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να προβάλλει την οινική παράδοση της Μεσσηνίας, να αναδείξει το σύγχρονο δυναμικό της, και να εμφυσήσει νέα πνοή σε ένα τόπο με βαθιές ρίζες στην αμπελουργία, την ιστορική κληρονομιά και τον πολιτισμό.

Στη διάρκεια της συζήτησης έγιναν γόνιμες ερωτήσεις-παρεμβάσεις-τοποθετήσεις από παραγωγούς της περιοχής που παρακολούθησαν την εκδήλωση. Ο προβληματισμός και οι τοποθετήσεις τους καταγράφηκαν για να αποτελέσουν στοιχεία στην έρευνα και τις μελέτες. Η ενδιαφέρουσα και παραγωγική συζήτηση συντονίστηκε από την δημοσιογράφο Μερόπη Παπαδοπούλου και έκλεισε με θετικό και αισιόδοξο μήνυμα ότι οι Μεσσήνιοι οινοπαραγωγοί έχουν τη διάθεση και την απαιτούμενη βοήθεια τόσο από την πολιτεία όσο και από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, να χαράξουν την νέα αμπελοοινική εποχή της περιοχής.

Παράλληλα, η εκδήλωση με θέμα «Οινοτουρισμός και η Τοπική Ανάπτυξη» υπό την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού, ΕΘΕΠΟ με κεντρική ομιλήτρια την Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, Οινοποιό, Ξενοδόχο και Πρόεδρο της ΕΘΕΠΟ, αποτέλεσε ένα ενδιαφέρον θέμα συζήτησης με τους τοπικούς οινοπαραγωγούς. Σε μία περιοχή όπου αναπτύσσεται τουριστικά αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Ελλάδα, προσελκύοντας επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο, ο οινοτουρισμός πρέπει να αποτελέσει τμήμα των εναλλακτικών μορφών της τουριστικής βιομηχανίας, απόλυτα εναρμονισμένος με τις ποιοτικές υπηρεσίες φιλοξενίας και εμπειρίας που παρέχουν τα μεγάλα θέρετρα της περιοχής

Ο κύκλος συζητήσεων έκλεισε με ένα πάνελ δυναμικών, επαγγελματιών γυναικών που αφηγήθηκαν τη δική τους ιστορία. Η Κορνηλία Αλεξιάδου, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνίδες του Κρασιού, η Χριστίνα Στριμπάκου, Ιδρύτρια της LIA CULTIVATORS – Women in Olive Oil GR, η Σταματίνα Τετώρου, Οινολόγος Οινοποιείο Νέστωρα, η Λευκή Σπίνου, Υπεύθυνη Καφεκοπτείων Σπίνος 1926, η Πηνελόπη Θεοδωρακάκου, Συνιδρύτρια Women On Top, συνομίλησαν με συντονίστρια την Ελένη Μπλούχου, Ειδική Γενική Γραμματέα “Ελληνίδες του Κρασιού” και εκδότη “The Wine Lovers”, με θέμα «H Γυναίκα στον Πρωτογενή Τομέα και τον Τουρισμό: Προκλήσεις και Λύσεις, για μία Βιώσιμη Συνύπαρξη» και ανέδειξαν τα σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν, αλλά και τη δύναμη της γυναίκας στα απαιτητικά επαγγελματικά περιβάλλοντα, σήμερα

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν δύο master classes, παρουσία οινόφιλων, επαγγελματιών του χώρου, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και κλαδικών φορέων αμπέλου και οίνου. Εισηγητές των master classes ήταν ο οινοχόος Νικόλας Γιαννόπουλος DipWSET,  η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET, Οινοχόος, Wine Consultant and Podcaster και ο Γιώργος Λούκας, Sommelier και Τrainer.

Το φεστιβάλ ήταν μία συνδιοργάνωση του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της Costa Navarino, υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου-Νέστορος, του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, της ΕΝΟΑΠ και της ΕΔΟΑΟ.

 Χορηγός της δράσης προβολής των οινοποιών και της γευσιγνωσίας των κρασιών τους, ήταν το κατάστημα Cellier στη Νavarino Agora, το τυροκομείο Κωσταρέλος, το κατάστημα Spinos be Fresh και το αρτεσιανό νερό Μεσσηνίας Ανδανία. 

 Το φεστιβάλ έκλεισε την αυλαία του, με ένα ξεχωριστό αποχαιρετιστήριο δείπνο, με τίτλο Messinia Terroirs Carte Postale Dinner, για όλους τους παραγωγούς, τους συντελεστές και τους χορηγούς, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Ιουνίου στο εστιατόριο Santorre, στη Navarino Agora.

Το καρτ ποστάλ είναι μια πρωτότυπη πρόταση του Delio Food Hub, που αναδεικνύει τον παραγωγό και τον κόπο του, σέβεται το περιβάλλον, καθώς αποτελεί ένα zero food waste δείπνο, και μετουσιώνει την ιδέα της ενσυνείδητης διατροφής και της βιωσιμότητας σε εμπειρία! 

Με ένα ποτήρι κρασί από τον Μεσσηνιακό αμπελώνα και την υπόσχεση το Messinia Terroirs να αποτελεί το ταξίδι νέων γευστικών εμπειριών κάθε χρόνο, ευχηθήκαν όλοι «εις το επανιδείν»!

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

 Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” είναι ένα κοινωφελές ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα το οποίο ιδρύθηκε το 2011 προς τιμήν των Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Σκοπός του είναι να καταστήσει τη Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από την υποστήριξη και προώθηση σχετικών δράσεων. Το Ίδρυμα σχεδιάζει, διαχειρίζεται και χρηματοδοτεί προγράμματα που αφορούν στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στην υποστήριξη τοπικών δομών της Μεσσηνίας.

Δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων που αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη, στην κοινωνία, στον πολιτισμό και στο περιβάλλον αναπτύσσοντας συνεργασίες με φορείς καθώς και με οργανισμούς των πεδίων αυτών.

www.cvf.gr

Programme Messinia Terroirs Wine Festival 2024