D-Day: Πώς η Jeep συνέβαλε στην απελευθέρωση της Ευρώπης (+video)

0
53

Η 80ή επέτειος από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία, είναι ένα πραγματικό ορόσημο και για την ιστορία της Jeep.

H 6η Ιουνίου 1944, είναι μια ημερομηνία-σταθμός στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας, Οι συμμαχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου ναυτική, αεροπορική και χερσαία επίθεση με την ονομασία Operation Overlord, για την απελευθέρωση (αρχικά) της Γαλλίας, η οποία είχε καταληφθεί από τη ναζιστική Γερμανία.

Η εκστρατεία ξεκίνησε στις παραλίες της Νορμανδίας. Το θάρρος και η αποφασιστικότητα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απώθηση των γερμανικών δυνάμεων, αλλά το έργο θα ήταν πολύ πιο περίπλοκο, χωρίς τη βοήθεια ενός -τότε νέου- οχήματος με το προσωνύμιο Jeep.

Σήμερα, η Jeep έχει μεταμορφωθεί σε μια επωνυμία που στέκεται περήφανη, ως ένα από τα κορυφαία brands της μητρικής εταιρείας Stellantis. Ας ξετυλίξουμε, όμως, το κουβάρι της ιστορίας, από εκεί που άρχισαν όλα:

Το 1940 , ένα χρόνο πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέλθουν επίσημα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τρεις εταιρείες σχεδίασαν, κατασκεύασαν και δοκίμασαν μανιωδώς πειραματικά ελαφρά οχήματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους στρατιώτες να πλοηγηθούν σε πεδία μάχης, σε όλο τον κόσμο, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να παρέμβει. Η τελευταία υποσχέθηκε στον νικητή ένα επικερδές, πολυετές συμβόλαιο κατασκευής, αλλά η Willys-Overland, η Ford και η Bantam Car Company, υποκινήθηκαν επίσης από την… εθνική υπερηφάνεια.

Ακόμη και στα χαρτιά, το project ήταν σχετικά περίπλοκο. Το όχημα χρειαζόταν να προσφέρει τετρακίνηση και να μεταφέρει πλήρωμα τριών ατόμων σε μεταξόνιο 1905 mm, αν και αργότερα ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στα 2032 mm. To παρμπρίζ του έπρεπε να αναδιπλωθεί για να διευκολύνει τη μεταφορά του και χρειαζόταν να μεταφέρει τουλάχιστον 299 κιλά.

Αφού απέκλεισε -πιθανότατα λόγω οικονομικών προβλημάτων- την Bantam από το διαγωνισμό και αφού αύξησε το όριο βάρους στα 980 κιλά, η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από τη Ford και τη Willys να παραδώσουν 1500 πρωτότυπα η καθεμία, ώστε να μπορούν να δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες.

Το Willys Quad έγινε το MA (φωτογραφία). το Ford Pygmy μεταμορφώθηκε σε GP. Η Willys εξασφάλισε το συμβόλαιο τον Ιούλιο του 1941 επειδή το MA ήταν πιο ισχυρό από το GP και φθηνότερο στην κατασκευή.

Η Willys άρχισε να παράγει την τελική έκδοση του αυτοκινήτου -η οποία ονομαζόταν επίσημα MB– τον ​​Νοέμβριο του 1941 . Τον επόμενο μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήλθαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού οι ιαπωνικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη ναυτική βάση Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη.

Willys και Ford -δύο πρώην αντίπαλοι- παραμερίζουν τις διαφορές τους, λόγω των ειδικών συνθηκών. Η Ford συμφώνησε συγκεκριμένα να βοηθήσει την Willys να παράγει το MB, για να καλύψει τη ζήτηση.

Το Willys MB κινούνταν από έναν τετρακύλινδρο κινητήρα 2,2 λίτρων που ονομάζεται Go Devil και ο οποίος απέδιδε 54 ίππους στις 4000 rpm. Η κίνηση μεταφερόταν στους τέσσερις τροχούς, από ένα χειροκίνητο κιβώτιο τριών σχέσεων και κιβώτιο μεταφοράς, δύο σχέσεων.

Χάρη στο κοντό μεταξόνιο και την αρχιτεκτονική του το ΜΒ μπορούσε να συνεχίσει αβίαστα, εκεί όπου κολλούσαν μεγαλύτερα οχήματα.

Με κάθε μέσο στη Νορμανδία

Με δεδομένο ότι δυνατότητα κατασκευής του τζιπ στην Ευρώπη, δεν υπήρχε, οι συμμαχικές δυνάμεις επιστράτευσαν κάθε μέσο, για να στείλουν το ΜΒ, στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Και όταν λέμε κάθε μέσο, το εννοούμε…

Αεροπλάνα, ανεμόπτερα και αποβατικά. Ο τρόπος με τον οποίο το σκληροτράχηλο όχημα μπορούσε να κινηθεί εκτός δρόμου, ήταν πραγματικά απαράμιλλος. Είχε την ικανότητα να κινηθεί στο νερό, να ξεκολλήσει από τη λάσπη και να σκαρφαλώσει σε πλαγιές.

Επίσης, το ΜΒ χαρακτηριζόταν από μια μοναδική ευελιξία και προσαρμοστικότητα, ανάλογα με τις απαιτήσεις. Μπορούσε να φιλοξενήσει βαριά πυροβόλα, να μεταφέρει στρατιώτες, να μετατραπεί σε ασθενοφόρο ή στο αγαπημένο όχημα του στρατηγού George SPatton.

Μέσα από τη φρίκη του πολέμου, το Jeep μπήκε στις ζωές των ανθρώπων, έγινε παγκόσμιο σύμβολο, στην πορεία… φόρεσε τα πολιτικά του και οι «επίγονοί» του πωλούνται σαν ζεστό ψωμί στις αγορέ του κόσμου.

Πηγή: newsauto.gr