31η Γενική Συνέλευση Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) στη Σικελία

0
63

«Η απεμπόληση των χριστιανικών αξιών υπονομεύει τις ευρωπαϊκές αξίες» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στην 31η Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ορθοδοξίας, (ΔΣΟ), που πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο της Σικελίας, στις 28 Ιουνίου 2024, με κεντρικό θέμα την αξιολόγηση και αποτίμηση του παρόντος και του μέλλοντος των χριστιανικών αξιών.

 

Στις εργασίες, που διεξήχθησαν στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, συμμετείχαν κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες δέκα χωρών-μελών της ΔΣΟ: Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Αλβανία, Αρμενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ιράν, Πολωνία, Ρουμανία και Σερβία.

 

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Γ΄ Αντιπρόεδρος Βουλής κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ και επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, καθώς και οι βουλευτές μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης (ΝΔ), Θεόφιλος Λεονταρίδης (ΝΔ), Ιωάννης Σαρακιώτης (ΣΥΡΙΖΑ) και Απόστολος Πάνας (ΠΑΣΟΚ).

 

Ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Μπούρας μετέφερε χαιρετισμό του Προέδρου της Βουλής, ανέφερε ότι, με την τροποποίηση της Ιδρυτικής της Πράξης, η ΔΣΟ θα είναι σε θέση να διεκδικήσει ακόμα πιο δυναμικά τον διεθνή ρόλο που της αρμόζει στη σύγχρονη διεθνή δικαιοταξία, ενώ έκανε αναφορά στην επιδίωξη της ΔΣΟ για εδραίωση γόνιμων σχέσεων συνεργασίας με άλλους διεθνείς οργανισμούς, που θέτει τις βάσεις για τη διεξαγωγή ενός αυθεντικού διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου.

 

Στην εισήγησή του, ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη η παράμετρος των χριστιανικών αξιών να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης και του σχεδιασμού για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς, σήμερα, αυτή η οπτική απουσιάζει. Κι αυτό, μολονότι η χριστιανική παράδοση έχει, ιστορικά, διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του ευρωπαϊκού πολιτισμικού εποικοδομήματος, και παρόλο που εξακολουθεί να κατέχει κεντρική θέση στη συνείδηση των ευρωπαϊκών λαών. Συνεπώς, η τοποθέτηση των χριστιανικών αξιών στο επίκεντρο της δημόσιας πολιτικής συζήτησης είναι ιδιαίτερα σημαντική σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της εικόνας που θα έχει στο μέλλον το κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι.

 

Ο βουλευτής και αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ, κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, σημείωσε ότι σε μία περίοδο κρίσιμων εξελίξεων σε πολιτισμικό επίπεδο οι αξίες, τα ιδεώδη και τα ιδανικά που πρεσβεύει η ΔΣΟ μπορούν και πρέπει να κεντρίσουν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας.

 

Ο βουλευτής και ταμίας της ΔΣΟ, κ. Αθανάσιος Δαβάκης, παρουσίασε τον απολογισμό οικονομικής διαχείρισης έτους 2023 – 2024. Ο κ. Δαβάκης μίλησε για την ανάγκη εκπόνησης ενός συνεκτικού πλέγματος δράσεων, ώστε η ΔΣΟ, ως διακοινοβουλευτικός οργανισμός, να μπορέσει να προασπίσει ακόμα πιο αποτελεσματικά τις χριστιανικές αξίες.

 

Ο βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης τόνισε ότι, παρ’ όλο που ζούμε σε μία εποχή απαξίωσης των χριστιανικών αξιών, οι αξίες αυτές συνιστούν μία κληρονομιά που βρίσκεται στον πυρήνα της ύπαρξής μας, μας καθορίζει και μας δείχνει το δρόμο ως ένας φάρος.

 

Ο βουλευτής, κ. Απόστολος Πάνας, προέτρεψε από την πλευρά του να μεταφέρει η ΔΣΟ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα όσον αφορά την επίδραση και τον ρόλο των χριστιανικών αξιών στη συνοχή του ευρωπαϊκού πολιτισμικού οικοδομήματος.

 

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης υπήρξαν χαιρετισμοί της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιταλίας και Έξαρχο Νοτίου Ευρώπης κ. Πολύκαρπο, του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ από τον Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη, του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ένωσης του Οργανισμού της Ισλαμικής Συνεργασίας (Κ.Ε.Ι.Σ.) κ. Ali Asghar Mohammadi Sijani, καθώς και εισήγηση από τον Σύμβουλο της ΔΣΟ, κ. Κώστα Μυγδάλη.

 

Αναφορικά με τα οργανωτικά-θεσμικά ζητήματα της ΔΣΟ, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τροποποιήσεις της Ιδρυτικής Πράξης της ΔΣΟ, προκειμένου ο οργανισμός να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ταχύτητα στις νέες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.

 

Επίσης πραγματοποιήθηκε εκλογή νέου Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ και το αξίωμα κατέλαβε ο κ. Ioan Vulpescu, επικεφαλής της ρουμανικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ.

 

Υπήρξε επίσης απολογισμός δραστηριοτήτων της περιόδου 2023-2024, καθώς και παρουσίαση και έγκριση προτάσεων για δραστηριότητες κατά την περίοδο 2024-2025.

 

Σημειώνεται, τέλος, ότι, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, κατά την παραμονή στη Σικελία, η ΔΣΟ οργάνωσε στη Μεσσήνη και στο Παλέρμο παρουσιάσεις του Τόμου «Αγία Σοφία, Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο», στην ιταλική γλώσσα.