Καθώς οι θερμοκρασίες αρχίζουν να χαμηλώνουν και εμείς να υποδεχόμαστε όλο και πιο θερμά τις στιγμές με την οικογένεια ή τους φίλους στο σπίτι, η ανάγκη να εκτελούμε νόστιμες, εύκολες και κυρίως με άρωμα παράδοσης, συνταγές γίνεται σχεδόν επιτακτική. Ανάμεσά τους και τα γλυκά του κουταλιού: Η καλύτερη πρωινή ή απογευματινή συντροφιά σε όλους εμάς που αγαπάμε τα υγιεινά γλυκά και ειδικά αυτά που έχουν ταυτιστεί με την αυθεντική ελληνική κουζίνα και με τις ιστορίες που φέρουν μαζί τους στο σήμερα, οι προηγούμενες γενιές. Γλυκά που «δένουν» το τότε με το τώρα και που αναβλύζουν μεράκι, σπιτική φροντίδα και μαεστρία.
Αυτά είναι 3 από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα γλυκά του κουταλιού του χειμώνα που τόσο εύκολα και απλά μπορούμε να φτιάξουμε ακολουθώντας βήμα-βήμα τις παρακάτω συνταγές. Ετοιμάζουμε, λοιπόν, γλυκό κυδώνι, πορτοκάλι και φυρίκι και τα σερβίρουμε παρέα με μοσχοβολιστό ελληνικό καφέ ή ως επιδόρπιο με ελληνικό γιαούρτι ή ακόμα και με παγωτό. Η γεύση τους θα μας συγκλονίσει!
Κυδώνι
Δύσκολα συναντάμε άνθρωπο που ασχολείται εντατικά με την παρασκευή γλυκών του κουταλιού που να μην έχει καταπιαστεί -τουλάχιστον μία φορά- με το γλυκό κυδώνι. Αυτό το πορτοκαλο-κόκκινο, ευκολοσυνδύαστο και επίσης εξαιρετικό απλό στη διαχείρισή του, γλυκό που τίμησαν και ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο, οι γιαγιάδες μας (ειδικά στα χωριά), δίνει αφορμές για μικρές -πλην όμως υγιεινές- διατροφικές ατασθαλίες, ειδικά αυτή την εποχή που η παραγωγή των κυδωνιών είναι στο πικ της. Τα φύλλα αρμπαρόριζας σε αυτή την συνταγή, αν και προαιρετικά, δίνουν στο συγκεκριμένο γλυκό, το κάτι παραπάνω…
Πορτοκάλι
To πορτοκάλι απόλυτα ταυτισμένο με τον χειμώνα και με τα φρούτα που συνοδεύουν αυτή την εποχή, φέρνει στο τραπέζι μας ένα από τα πιο νόστιμα και επιτυχημένα γλυκά του κουταλιού. Η πικρή, γλυκιά και συγχρόνως όξινη γεύση του, ξαφνιάζει ευχάριστα τον ουρανίσκο μας και φέρνει μία ιδιότυπη ζαχαροπλαστική δυναμική γεμάτη εντάσεις και αντιθέσεις.
Φιρίκι
Μία από τις 22 ποικιλίες μήλων που ευδοκιμούν στη χώρα μας, η ελληνική ποικιλία Φιρίκι δίνει εξαιρετικά, εύγευστα αποτελέσματα στην κατσαρόλα, καθώς χρησιμοποιείται για την παρασκευή του φημισμένου γλυκού του κουταλιού. Η συγκεκριμένη συνταγή στηρίζει ένα μερίδιο της επιτυχίας της στα γαρίφαλα που καρφώνονται πάνω στα φιρίκια πριν αυτά μπουν στην κατσαρόλα, καθώς και στα ασπρισμένα αμύγδαλα που συνοδεύουν σε απόλυτη ισορροπία τα φρούτα.
Πηγή: cantina.protothema.gr