Λαμπερές προσωπικότητες, βραβεία και το ERTFLIX International στο 18ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λος Άντζελες

Το 18ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λος Άντζελες τελείωσε με μια θεαματική βραδιά που πραγματοποιήθηκε στο Silver Screen Theatre, στο Pacific Design Center, την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες καλεσμένοι.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λος Άντζελες, μάγεψε τους αμερικανούς και ομογενείς σινεφίλ προβάλλοντας 80 συνολικά ταινίες μικρού και μεγάλους μήκους όλων των ειδών (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, animation).

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο φεστιβάλ θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο φεστιβάλ ελληνικών ταινιών εκτός της ελληνικής επικράτειας και μέχρι στιγμής έχει προβάλλει περισσότερες από 520 ταινίες ενώ κάθε χρόνο διοργανώνονται master classes και παράλληλες δράσεις. Ένας από τους βασικούς στόχους του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λος Άντζελες είναι – εκτός από την προβολή της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής – η διασύνδεση των Ελλήνων κινηματογραφιστών με παράγοντες της βιομηχανίας του κινηματογράφου της Αμερικής, γι’ αυτό και σε κάθε διοργάνωση φιλοξενούνται σημαντικά πρόσωπα της κινηματογραφικής παραγωγής από την πατρίδα μας και την Αμερική.

Λαμπερές προσωπικότητες, βραβεία και το ERTFLIX International στο 18ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λος Άντζελες
Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη που απέσπασε το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής για την ερμηνεία της στη “Φόνισσα”

Φέτος, το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η Εύα Νάθενα που τιμήθηκαν με το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής για την ερμηνεία και τη σκηνοθεσία αντίστοιχα, για την ταινία «Φόνισσα», ο σκηνοθέτης Περικλής Χούρσογλου, η ηθοποιός Μαρία Κορινθίου κ.α.

Στο πλαίσιο του Διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ, το βραβείο «Ορφέας» για την καλύτερη ταινία μυθοπλασίας δόθηκε στην ταινία «Animal» της Σοφίας Έξαρχου ενώ για την ίδια ταινία τιμήθηκε για την ερμηνεία της, η ηθοποιός Δήμητρα Βλαγκοπούλου. Το αντίστοιχο βραβείο για τον καλύτερο σκηνοθέτη απέσπασε ο Κύπριος Άδωνις Φλωρίδης για την ταινία «Africa Star».  Στην κατηγορία καλύτερης ταινίας Κινουμένων Σχεδίων τιμήθηκε το Ready» της Ειρήνης Βιανέλλη με το «Claw Machine» του George Salameh να λαμβάνει το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής. Το «Wings» του Φοίβου Ήμελλου κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη ταινία μικρού μήκους με το «Buffer Zone» του Σάββα Σταύρου να παίρνει το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής. Το φιλμ «Χρήστος, το τελευταίο παιδί» της Τζούλια Αμάτι κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο ντοκιμαντέρ και το «Γελώντας στο Αφγανιστάν» της Αννέτας Παπαθανασίου τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής.

Στη διοργάνωση δίνει και το κοινό τα δικά του βραβεία. Συγκεκριμένα, ως καλύτερη ταινία μυθοπλασίας βραβεύτηκε το φιλμ «Jaunt», του Καλαβρυτινής καταγωγής Αλέξη Παπαλεξόπουλου, στην κατηγορία ταινιών μικρού μήκους το «Οne note man” του Γιώργου Σιούγα και ως  καλύτερο ντοκιμαντέρ, το κοινό επέλεξε την ταινία «Happy Clothes: a film about Patricia Field» του Michael SEelditch που αφηγείται τη ζωή της ελληνικής καταγωγής ενδυματολόγου Πατρίσια Φιλντ (Sex and the city, Emily in Paris κ.λ.π.).

Λαμπερές προσωπικότητες, βραβεία και το ERTFLIX International στο 18ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λος Άντζελες
Το ERTFLIX International παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ

Ακόμη, φέτος, πραγματοποιήθηκε ειδική παρουσίαση του ERTFLIX International, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ και το προξενείο της Ελλάδας στο Λος Άντζελες, από τον John Grigoras (Γιάννη Γρηγόρα), International Distribution του τμήματος Απόδημου Ελληνισμού της ΕΡΤ, σε ανθρώπους του οπτικοακουστικού χώρου, καθώς και σε Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη συγκεκριμένη πόλη, οι οποίοι ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο και τις δυνατότητες που προσφέρει η πλατφόρμα της ΕΡΤ. Υπενθυμίζεται ότι το ERTFLIX International είναι διαθέσιμο στους Έλληνες ομογενείς από τον περασμένο Οκτώβριο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παρακολουθούν από κάθε γωνιά της γης το πλούσιο πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Λαμπερές προσωπικότητες, βραβεία και το ERTFLIX International στο 18ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λος Άντζελες
Παραγωγοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό που συζήτησαν για όλες τις εξελίξεις γύρω από το τηλεοπτικό τοπίο. Στο κέντρο ο Γιάννης Γρηγόρας με την γενική πρόξενο της Ελλάδας στο Λος Άντζελες κα. Χριστίνα Βαλασσοπούλου.

Η παρουσία του John Grigoras, και η παρουσίαση της πλατφόρμας ήταν το πρώτο βήμα, του στόχου της ΕΡΤ που είναι να χτίσει μια ουσιαστική διαδραστική σχέση μαζί τους, όχι απλώς προβάλλοντας τα προγράμματα και τις παραγωγές της ΕΡΤ αλλά αναδεικνύοντας και τα έργα των ομογενών.

Περισσότερα για το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λος Άντζελες εδώ