Χριστίνα Αλεξοπούλου: «Η Αχαΐα μπορεί να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο» – Ομιλία στη Βουλή

0
18

Τη σημασία του νέου Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την «πράσινη» μετάβαση και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα της χώρας, υπερθεμάτισε κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, η τ. Υφυπουργός Μεταφορών, Βουλευτής Αχαΐας με τη ΝΔ, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια «βιώσιμη και ενεργειακά αυτόνομη Ελλάδα», η κ. Αλεξοπούλου επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο ενσωματώνει το όραμα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, για μια πιο αυτάρκη ενεργειακά κοινωνία.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, «ο εκσυγχρονισμός της διαχείρισης των αποβλήτων δεν αποτελεί πλέον μόνο περιβαλλοντική αναγκαιότητα, αλλά και κοινωνική υποχρέωση. Η προωθούμενη ανακύκλωση, η διαλογή στην πηγή και οι ενισχυμένοι πόροι από το «Πράσινο Ταμείο» συνιστούν βήματα προς την αποτελεσματική περιβαλλοντική διαχείριση, διασφαλίζοντας ότι οι τοπικές κοινωνίες θα είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις».

Επίσης, η κ. Αλεξοπούλου  ανέδειξε τις διατάξεις του νομοσχεδίου που στοχεύουν στην ενίσχυση των Ενεργειακών Κοινοτήτων και στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, διευκολύνοντας τις πολεοδομικές διαδικασίες, ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ενεργειακών έργων, κάνοντας λόγο για μια «κουλτούρα ενεργειακής εξοικονόμησης» όπου οι πολίτες θα αυτοπαράγουν και θα αποθηκεύουν ενέργεια. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως τόνισε, «η Αχαΐα, ως περιοχή με υψηλές δυνατότητες, μπορεί να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο για τη χώρα, με τη στήριξη της κυβέρνησης, για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας :

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα συζητάμε ένα νομοσχέδιο καθοριστικής σημασίας, που καταδεικνύει τη δέσμευση της Κυβέρνησης για ένα βιώσιμο και ενεργειακά αυτόνομο μέλλον, με ταυτόχρονες πάντοτε δράσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών από το ενεργειακό κόστος. Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας φέρει μία στρατηγική κατεύθυνση, η οποία εναρμονίζεται πλήρως με το όραμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για μία «πράσινη» Ελλάδα, πρωτοπόρα σε ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας και ενεργειακής αποδοτικότητας.

Ο σκοπός είναι σαφής: Να προχωρήσουμε συντονισμένα προς ένα μέλλον όπου οι πολίτες θα απολαμβάνουν ασφαλή και καθαρή ενέργεια, τα απόβλητα θα μειώνονται δραστικά και οι τοπικές κοινωνίες θα είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής μετάβασης.

Κατ’ αρχήν, ο εκσυγχρονισμός της διαχείρισης των αποβλήτων δεν αποτελεί πλέον μόνο περιβαλλοντική αναγκαιότητα, αλλά και κοινωνική υποχρέωση. Άρα, είναι απαραίτητη η προωθούμενη εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων, σε όλη τη χώρα, όπου η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή γίνονται βασικές πρακτικές, με παροχή εξοπλισμού, που θα εξασφαλίσει την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων. 

Επιπλέον, δημιουργούνται ισχυροί περιφερειακοί φορείς διαχείρισης αποβλήτων, οι οποίοι θα ενισχύσουν την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να αντιμετωπίζει περιβαλλοντικά προβλήματα. Οι νέοι αυτοί φορείς, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα μπορούν να παρέμβουν άμεσα σε περιπτώσεις περιβαλλοντικής κρίσης, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία και αντιμετωπίζοντας πιθανές επιπτώσεις από πρόστιμα της ΕΕ. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος «Πράσινο Ταμείο» και των κονδυλίων ανακύκλωσης, αυξάνονται οι διαθέσιμοι πόροι κατά 100 εκατομμύρια ευρώ, εξασφαλίζοντας την αναγκαία χρηματοδότηση για σύγχρονα προγράμματα ανακύκλωσης.

Η ολιστική αυτή προσέγγιση αντανακλά την επιδίωξη της κυβέρνησης να οικοδομήσει μια κοινωνία που όχι μόνο θα παράγει λιγότερα απόβλητα, αλλά θα αξιοποιεί και θα επαναχρησιμοποιεί υλικά με γνώμονα την κυκλική οικονομία. Είναι μια αλλαγή που δίνει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να συμβάλλουν ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος, με στόχο να επιτευχθούν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, αξιοποιώντας όλες τις υποδομές και μεθόδους που διατίθενται σε εθνικό επίπεδο.

Στην παρούσα φάση, η ενεργειακή εξοικονόμηση δεν είναι μόνο επιλογή, αλλά ανάγκη. Η μετάβαση σε μία βιώσιμη ενεργειακή οικονομία είναι βασικό μέλημα της πολιτικής της κυβέρνησης, με την ενίσχυση των επενδύσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και την παροχή συγκεκριμένων κινήτρων που θα επιτρέψουν στους πολίτες να βελτιώσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των σπιτιών και των επιχειρήσεών τους.

Επιπρόσθετα, μέσω της ενίσχυσης των Ενεργειακών Κοινοτήτων, το κράτος ενθαρρύνει τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης, όπου οι πολίτες θα μπορούν να αυτοπαράγουν και να αποθηκεύουν ενέργεια. Η νομοθεσία προσφέρει, επιπλέον, τη δυνατότητα συμψηφισμού της παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, προβλέπεται η εφαρμογή νέων τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, που είναι απαραίτητες για τη μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια. Αυτή η επένδυση είναι κρίσιμη, ειδικά σε μια περίοδο όπου η εξοικονόμηση αποτελεί παγκόσμια ανάγκη. Οι δράσεις αυτές θα δημιουργήσουν μια θετική αλληλεπίδραση μεταξύ της ενεργειακής αποδοτικότητας και της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, θέτοντας την Ελλάδα σε ηγετική θέση στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας.

Ο επόμενος πυλώνας αυτού του σχεδίου είναι η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών. Για την επίτευξη των στόχων της χώρας, σχετικά με τη μείωση των ρύπων και τη βελτίωση της ενεργειακής αυτονομίας, η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα και μέσω του νομοσχεδίου, απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης για την εγκατάσταση σταθμών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, ενώ δίνεται έμφαση στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και της αποδοτικότητας.

Η Αχαΐα και η Δυτική Ελλάδα, με την πλούσια φυσική τους δυναμική, μπορούν να καταστούν ενεργειακός κόμβος για τη χώρα, παράγοντας καθαρή ενέργεια από τον ήλιο, τον άνεμο και το νερό. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση παρέχει κίνητρα για την ανάπτυξη ενεργειακών έργων σε περιοχές με υψηλές δυνατότητες, προωθώντας τη δημιουργία επενδύσεων που θα φέρουν οικονομική ευημερία και ενεργειακή αυτάρκεια στις τοπικές κοινότητες.

Ένας ακόμη σημαντικός άξονας του νομοσχεδίου είναι η διευκόλυνση των πολεοδομικών διαδικασιών που συνδέονται με τα ενεργειακά έργα. Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης εξασφαλίζει την ταχεία υλοποίηση τους, αποφεύγοντας τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που καθυστερούν τις επενδύσεις. Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει εκφράσει την υποστήριξή του σε αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να διευκολυνθούν επενδύσεις που ενισχύουν την τοπική οικονομία και συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Οι συγκεκριμένες αλλαγές δεν επιτρέπουν απλώς την υλοποίηση έργων, αλλά θέτουν τη βάση για μια βιώσιμη, πολεοδομικά και ενεργειακά ορθολογική ανάπτυξη. Οι τοπικές κοινωνίες θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τα οφέλη από νέες επενδύσεις, την αύξηση των θέσεων εργασίας, αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τις παρούσες αλλαγές θέτονται τα θεμέλια για μια πιο πράσινη, καινοτόμα και βιώσιμη Ελλάδα. Ας δεσμευτούμε όλοι να στηρίξουμε αυτό το σχέδιο για μια χώρα που πρωτοπορεί στην περιβαλλοντική ευθύνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το μέλλον μας απαιτεί υπευθυνότητα, σαφή σχεδιασμό και δράση. Όχι με αποσπασματικές λύσεις αλλά, με ενιαία, πολυεπίπεδη στρατηγική, που περιλαμβάνει πρωτοβουλίες τόσο για το περιβάλλον όσο και για την οικονομία.