To φθινόπωρο είναι μια εποχή γεμάτη πολύχρωμα και πεντανόστιμα λαχανικά που όχι μόνο μας χορταίνουν με τον πιο απολαυστικό τρόπο αλλά προστατεύουν και τον οργανισμό μας από τις ιώσεις που έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν. Ακολουθώντας πιστά την εποχικότητα λοιπόν μπαίνουμε στη διαδικασία να φτιάξουμε παντζάρια, καρότα, σπανάκι, κολοκύθα, λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, πατάτες, γλυκοπατάτες και μανιτάρια. Αυτή τη φορά σύμμαχος μας, εκτός από τους θρεπτικούς καρπούς του φθινοπώρου και φυσικά τις δημιουργικές συνταγές μας, είναι και η φριτέζα αέρος, η συσκευή που σε χρόνο μηδέν μας δίνει τα πιο νόστιμα και υγιεινά αποτελέσματα.

Λαχταριστή σπανακόπιτα χωρίς φύλλο και τυρένιο λάχανο, μπρόκολο με ασιατικά αρώματα, τραγανό κουνουπίδι και βουτυρένιες πατάτες, σκορδάτη κολοκύθα και σούπερ τραγανές γλυκοπατάτες είναι μόνο μερικά από όσα μπορούμε να φτιάξουμε σε λιγότερο από μισή ώρα. Ιδού λοιπόν μερικές συνταγές για εύκολα, γρήγορα και υγιεινά πιάτα που μπορούμε να ετοιμάζουμε και να απολαμβάνουμε καθημερινά ως συνοδευτικά των αγαπημένων μας ψητών κρεατικών ή ψαριών, ως ελαφριά γεύματα για το γραφείο ή ακόμα και το σχολείο και φυσικά ως βραδινά σνακ που μας χορταίνουν χωρίς να μας βαραίνουν.

Γλυκοπατάτες σαν τηγανητές
Με ελάχιστο λάδι και μπόλικα μπαχαρικά φτιάχνουμε μια εναλλακτική, πιο υγιεινή, εκδοχή της λατρεμένης μας λιχουδιάς που σίγουρα θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Το air fryer θα κάνει για άλλη μια φορά το θαύμα του σε χρόνο μηδέν.

Πικάντικο κουνουπίδι πανέ
Τώρα που το κουνουπίδι είναι στα καλύτερά του είναι η ώρα να φτιάξουμε ένα θρεπτικό σνακ που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Αντί να το βράσουμε, όπως συνήθως, το πανάρουμε και το ψήνουμε στη φριτέζα αέρος ετοιμάζοντας ένα πρωτότυπο πιάτο.

Baby καρότα
Με φιλέτο κοτόπουλου, με ψάρι ακόμα και με πουρέ, τα ψητά καρότα στο air fryer αναδεικνύονται σε βασιλιάδες των συνοδευτικών.

Κολοκύθα με φασκόμηλο και σκόρδο
Η κολοκύθα είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια του φθινοπώρου γι αυτό και μας αρέσει να την απολαμβάνουμε σε κάθε μορφή. Ειδικά όταν ψήνεται όμως μαλακώνει και γλυκαίνει τόσο ωραία που ταιριάζει με ό,τι κι αν επιλέξουμε να τη συνδυάσουμε.

Ψητές γεμιστές πατάτες 
Η φριτέζα αέρος φαίνεται πως είναι η συσκευή που ήρθε για να μείνει στην κουζίνα μας, αφού ψήνει σε λιγότερο χρόνο από έναν φούρνο και με ελάχιστο λάδι σε σύγκριση με το τηγάνι. Γι’ αυτό και εμείς σας προτείνουμε εύκολες και γρήγορες συνταγές για κάθε ώρα της ημέρας.

Μανιτάρια portobello γεμιστά
Για πάρτι, για χαλαρές συγκεντρώσεις στο σπίτι ή έξω στο πικ νικ, ακόμα και ως συνοδευτικά σε κάποια επίσημα ή Κυριακάτικα τραπέζια με κρεατοφιλικό προσανατολισμό, τα μανιτάρια αποτελούν σταθερά και πάντα, μία εξαιρετική ιδέα που χωρά σε οτιδήποτε μαγειρικά, γρήγορο, πρόχειρο ή άρτια οργανωμένο έχουμε προγραμματίσει.

Λάχανο με τυριά και μαυροκούκι
Ψήνουμε το λάχανο στη φριτέζα αέρος συνδυάζοντάς το με τυριά και σάλτσα γιαουρτιού δοκιμάζοντας μια απλή, γρήγορη και κυρίως πολύ γευστική πρόταση που θα μας κάνει να θέλουμε να την απολαμβάνουμε συνεχώς.

Μπιφτέκια παντζαριού
Αυτά τα μπιφτέκια παντζαριού δεν απογοητεύουν ποτέ κανέναν ακόμα και όσους αγαπούν τα μπιφτέκια από κρέας. Βρήκαμε την τέλεια και πανεύκολη συνταγή που μας προτείνει ο Νέιθαν Ανθονι σε ένα βιβλίο με συνταγές για φριτέζα αέρος που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά.

Μπρόκολο με σόγια και σουσάμι
Ξεφεύγουμε από τις καθιερωμένες βαρετές συνταγές που θέλουν το μπρόκολο νερόβραστο ή στον ατμό αλλά και από τα πληθωρικά σουφλέ και τα γκρατέν που το βαραίνουν και το ψήνουμε στο αγαπημένο μας air fryer σε μια συνταγή που θυμίζει Ασία.

Σπανακόπιτα χωρίς φύλλο
Η σπανακόπιτα είναι μια εμβληματική πίτα της ελληνικής παράδοσης που έχουμε συνηθίσει να την απολαμβάνουμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Ευτυχώς όμως αυτήν ακριβώς τη νοστιμιά μπορούμε να την έχουμε και με έναν πιο γρήγορο και εύκολο τρόπο ψήνοντας μια «γυμνή» βερσιόν της πολυαγαπημένης μας πίτας στο air fryer.

Πηγή: cantina.protothema.gr