Φέτα Καλαβρύτων: Νέα περίοδος, μεγάλα σχέδια με επενδυτικό σχέδιο 13 εκατ. ευρώ ο Συνεταιρισμός

0
37

Η Φέτα ΠΟΠ του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων είναι παραδοσιακό προϊόν που παράγεται από παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα, συλλεγόμενο από την ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, με υψηλή και σταθερή ποιότητα. Ωριμάζει για περίπου τρείς μήνες και διατηρείται σε ξύλινα βαρέλια οξιάς με άλμη. Εχει γεύση πλούσια, πικάντικη, ελαφρώς αλμυρή, με ποικίλα αρώματα και είναι συμπαγής.

Ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη της νέας τυροκομικής περιόδου τελέστηκε την περασμένη Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στο τυροκομείο του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, παρουσία των εργαζομένων, του διοικητικού και του εποπτικού συμβουλίου.

Η τελετή έγινε στους χώρους παραγωγής, όπου πρόσφατα εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν μηχανήματα νέας τεχνολογίας για την παραγωγή της περίφημης Φέτας ΠΟΠ Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, που είναι η πρώτη βαρελίσια φέτα ΠΟΠ σε πωλήσεις στην Ελλάδα.

Η Φέτα ΠΟΠ του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων είναι παραδοσιακό προϊόν που παράγεται από παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα, συλλεγόμενο από την ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, με υψηλή και σταθερή ποιότητα. Ωριμάζει για περίπου τρείς μήνες και διατηρείται σε ξύλινα βαρέλια οξιάς με άλμη. Εχει γεύση πλούσια, πικάντικη, ελαφρώς αλμυρή, με ποικίλα αρώματα και είναι συμπαγής.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Παύλος Σατολιάς τόνισε στην ομιλία του ότι «ο Συνεταιρισμός μας στηρίζει την οικονομία της περιοχής. Εχουμε μια σταθερή πορεία 50 ετών στην παραγωγή, συνεργαζόμαστε με 1.150 παραγωγούς και διαθέτουμε 150 εργαζόμενους. Συνεργαζόμαστε μάλιστα εδώ και 40 χρόνια με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που διαθέτει τη φέτα μας πανελλαδικά».

Ο Παύλος Σατολιάς, με δηλώσεις του στην «Πελοπόννησο», τόνισε ότι ο συνεταιρισμός εισέρχεται στη νέα γαλακτοκομική περίοδο, υλοποιώντας ένα μεγάλο και πολυεπίπεδο επενδυτικό σχέδιο ύψους 13 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει την εγκατάσταση ρομποτικού συστήματος κοπής τυροπήγματος, νέα γραμμή παραγωγής μυζήθρας, σύγχρονη μονάδα παραγωγής ζωοτροφών, συστήματα παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, μονάδα βιοαερίου για την παραγωγή θερμικής ενέργειας, συσκευαστήριο, πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης και ζώνης γάλακτος και επιδότηση 60 κτηνοτρόφων για την απόκτηση αυτόματων αρμεκτηρίων, νέες μονάδες ψύξης και βυτιοφόρα οχήματα.

Αναφερόμενος στην πορεία της αγοράς ήταν ειλικρινής και σαφής: «Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι τα αγροτικά προϊόντα θα παραμείνουν ακριβά, γιατί όλο και λιγότεροι παραγωγοί ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, γιατί έχουμε κλιματική κρίση που επηρεάζει την παραγωγή και γιατί η παγκόσμια ζήτηση για αγροτικά προϊόντα αυξάνεται κατακόρυφα μαζί με τον πληθυσμό.

Για να έχουμε μια αλυσίδα αυθεντικών ποιοτικών προϊόντων από την παραγωγή στην κατανάλωση, πρέπει να υπάρχει μια βιώσιμη κερδοφορία για τους παραγωγούς. Και από τη στιγμή που το κόστος παραμένει υψηλό, δεν γίνεται να χαμηλώσουν οι τιμές από μόνες τους, τόνισε ο κ. Σατολιάς.
Επιπλέον, η φέτα έχει μετατραπεί σε «λευκό χρυσό» για την ελληνική οικονομία, με τα 2/3 της παραγωγής που ισούνται με 85.000 τόνους να εξάγονται, φέρνοντας έσοδα σχεδόν 1 δις. ευρώ. «Αυτό φέρνει υπεραξία και ανοίγει νέες αγορές. Και αν θέλουμε ένα αγροτικό προϊόν ταυτόσημο με το γαλλικό ροκφόρ και την ιταλική παρμεζάνα, πρέπει να διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο την ποιότητα της Φέτας ΠΟΠ» τόνισε ο Παύλος Σατολιάς.

Πηγή: pelop.gr