Συζητήθηκε αυτή την εβδομάδα η Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει προς τον υπουργό Υγείας κ. Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη ο Βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και αφορούσε τα δια βίου συμφωνητικά εχεμύθειας που απαιτεί και επιβάλλει η 7η ΥΠΕ οπισθοδρομώντας την χώρα σε σκοτεινές και αντιδημοκρατικές εποχές.

Ο Αχαιός Βουλευτής, αφού επεσήμανε την οικονομική καταπόνηση των πολιτών, τόνισε ότι ακόμη και οι πλέον αδίστακτες πολυεθνικές επιχειρήσεις θα ορρωδούσαν μπροστά στην πρακτική που εφαρμόζει η Διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ, προδήλως με τις ευλογίες του εποπτεύοντος Υπουργείου Υγείας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω Δ.Υ.ΠΕ. απαιτεί από τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου που πρόκειται να προσλάβει, να υπογράφουν «συμφωνητικό εχεμύθειας εργαζομένου» ως προϋπόθεση για την υπογραφή της κύριας σύμβασης εργασίας. Πρόκειται για μια βαθιά αντιδημοκρατική πρακτική, η οποία αντιβαίνει σε κάθε συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία και στην θεμελιώδη αξία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το επαίσχυντο αυτό «συμφωνητικό» στο οποίο εξαναγκάζεται να συμφωνήσει ο/η εργαζόμενος/-η, που έχει ανάγκη τη δουλειά, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι ο/η εργαζόμενος/-η υποχρεούται να «χειρίζεται πληροφορίες της 7ης Υ.ΠΕ με απόλυτη εμπιστευτικότητα και εχεμύθεια», και ότι ως τέτοιες λογίζονται όλες ανεξαιρέτως οι πληροφορίες που θα περιέλθουν σε γνώση του/της, ότι αυτή η υποχρέωση τον/την ακολουθεί δια βίου και ότι αν ο/η εργαζόμενος/-η δεν τηρήσει τη «συμφωνία» η 7η Υ.ΠΕ μπορεί «κατά την ανέλεγκτη κρίση της» να «καταγγείλει τη σύμβαση, να ζητήσει αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας της, καθώς και καταβολή αποζημίωσης».

Παρά τη μια ακόμη θεατρική παράσταση και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τον μονίμως φωνασκούντα υπουργό Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη, οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν τη θεσμική, κοινωνική και εργασιακή οπισθοδρόμηση στις ράγες της οποίας έχει βάλει τη χώρα η κυβέρνηση στη Νέας Δημοκρατίας. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμευόμαστε για διαφάνεια και ελευθερία του λόγου σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης και ένα δημόσιο σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον πολίτη.

Επισυνάπτεται η Επίκαιρη Ερώτηση 

Εδώ τα link της πρωτολογίας και της δευτερολογίας μου

Η πρωτολογία:

https://youtu.be/nCz0humbTqI?si=K1dXvYSpszYTIBzN 

Η δευτερολογία:

https://youtu.be/V4jQNyRx7RY?si=Av3uukcZbMhohm9P

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Δια βίου συμφωνητικά εχεμύθειας απαιτεί η 7η ΥΠΕ οπισθοδρομώντας την χώρα σε σκοτεινές και αντιδημοκρατικές εποχές»

Η ελληνική κοινωνία εδώ και πέντε (5) και πλέον χρόνια νιώθει βαθιά στην τσέπη της τις καταστροφικές συνέπειες των νεοδεξιών, νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ. Αισθάνεται ότι επωμίζεται ολόκληρο το άχθος της ιδιωτικοποίησης των πάντων και της μετατροπής συνόλου του βίου σε «επιχείρηση». Ωστόσο, ακόμη και οι πλέον αδίστακτες πολυεθνικές επιχειρήσεις θα ορρωδούσαν μπροστά στην πρακτική που εφαρμόζει η Διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ, προδήλως με τις ευλογίες του εποπτεύοντος Υπουργείου Υγείας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα, η εν λόγω Δ.Υ.ΠΕ απαιτεί από τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου που πρόκειται να προσλάβει, να υπογράφουν «συμφωνητικό εχεμύθειας εργαζομένου» ως προϋπόθεση για την υπογραφή της κύριας σύμβασης εργασίας. Πρόκειται για μια βαθιά αυταρχική, ολοκληρωτική και αντιδημοκρατική τακτική η οποία αντιβαίνει σε κάθε συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία και στην θεμελιώδη αξία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Το επαίσχυντο αυτό «συμφωνητικό» στο οποίο εξαναγκάζεται να συμφωνήσει ο/η εργαζόμενος/-η που βρίσκεται στην αδήριτη ανάγκη της εργασίας, άρα μειονεκτεί εμφανώς έναντι του εργοδότη του και δεν διαθέτει ίση και δίκαιη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι ο/η εργαζόμενος/-η υποχρεούται να «χειρίζεται πληροφορίες της 7ης Υ.ΠΕ με απόλυτη εμπιστευτικότητα και εχεμύθεια», ότι ως τέτοιες λογίζονται όλες ανεξαιρέτως οι πληροφορίες που θα περιέλθουν σε γνώση του/της, ότι αυτή η υποχρέωση τον/την ακολουθεί δια βίου και ότι αν ο/η εργαζόμενος/-η δεν τηρήσει τη «συμφωνία» η 7η Υ.ΠΕ μπορεί «κατά την ανέλεγκτη κρίση της» να «καταγγείλει τη σύμβαση, να ζητήσει αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας της, καθώς και καταβολή αποζημίωσης».
Συν τοις άλλοις, το παράνομο αυτό «συμφωνητικό» που απαιτεί η Διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ αντίκειται στις διατάξεις του υπερισχύοντος Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (α. 26) «ο υπάλληλος οφείλει να τηρεί εχεμύθεια για θέματα που χαρακτηρίζονται ως απόρρητα από τις κείμενες διατάξεις. Οφείλει επίσης να τηρεί εχεμύθεια σε κάθε περίπτωση που αυτό επιβάλλεται από την κοινή πείρα και λογική…».
Αναρωτιέται κανείς τι ακριβώς πληροφορίες θέλει να αποκρύψει η Διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ μετερχόμενη μια τέτοια απαράδεκτη και αντιδημοκρατική τακτική;

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Γνωρίζει αυτήν την καταφανώς αντισυνταγματική, παράνομη και καταχρηστική πρακτική της διοίκησης της 7ης Υ.ΠΕ;

2) Προτίθεται να σταματήσει την εφαρμογή μιας τέτοιας αυταρχικής και απαξιωτικής για κάθε άνθρωπο τακτικής και να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον;

Ο ερωτών Βουλευτής

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας