Ο κύβος ερρίφθη για την πόλη που θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό της Eurovision 2025. Πριν από λίγο, ανακοινώθηκε ότι η Βασιλεία θα φιλοξενήσει τον 69ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision!

Για 6η συνεχόμενη χρονιά η EBU επιλέγει να στείλει το διαγωνισμό σε πόλη η οποία δεν είναι η πρωτεύουσα της χώρας.

Η Βασιλεία

Η Βασιλεία βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ρήνου, στο «τρίγωνο των συνόρων», κοντά στη Γαλλία και τη Γερμανία στο βόριο τμήμα της Ελβετίας. Η πόλη έχει πληθυσμό περίπου 180.000 κατοίκους, γεγονός που την καθιστά την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, μετά τη Ζυρίχη και τη Γενεύη. Η επίσημη γλώσσα στο καντόνι της Βασιλείας είναι τα Γερμανικά.

Η Βασιλεία διαθέτει λιμάνι στον Ρήνο και είναι επίσης ένας σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος αφού διαθέτει σταθμούς για το ελβετικό, το γερμανικό και το γαλλικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Το διεθνές αεροδρόμιο “EuroAirport Basel Mulhouse Freiburg” εξυπηρετεί τρεις πόλεις, τη Βασιλεία και τις γειτονικές Μυλούζ (στη Γαλλία) και Φράιμπουργκ (στη Γερμανία). Βρίσκεται εξ ολοκλήρου σε γαλλικό έδαφος αλλά βάσει ειδικής συμφωνίας ανήκει σε δύο κράτη (Γαλλία και Ελβετία) και διευθύνεται από κοινού.

Ο Martin Österdahl, εκτελεστικός επόπτης του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, δήλωσε:

Η EBU είναι ενθουσιασμένη που η Βασιλεία επιλέχθηκε ως πόλη που θα φιλοξενήσει τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2025. Ο Διαγωνισμός γεννήθηκε στην Ελβετία, στο Λουγκάνο το 1956 και είναι υπέροχο να τον φέρνουμε πίσω στη γενέτειρά του σχεδόν 70 χρόνια αργότερα. Η στρατηγική θέση της Βασιλείας στο σταυροδρόμι της Ευρώπης την καθιστά ιδανικό σκηνικό για μια εκδήλωση που γιορτάζει τη δύναμη της μουσικής να συνδέει τους ανθρώπους πέρα από τα σύνορα.

Με το μοναδικό της μείγμα παράδοσης και καινοτομίας, η Βασιλεία αντανακλά το πνεύμα του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision. Ο εξαιρετικός χώρος, η St.Jakobshalle arena, και η εξαιρετική φιλοξενία θα εξασφαλίσουν μια αξέχαστη εμπειρία για τις αντιπροσωπείες, τους καλλιτέχνες και τους φίλους του διαγωνισμού.

Μετά τους Διαγωνισμούς στα ιταλόφωνα και γαλλόφωνα μέρη της χώρας το 1956 και το 1989, είμαστε επίσης ενθουσιασμένοι που φέρνουμε τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision στη Γερμανική Ελβετία για πρώτη φορά. Μαζί με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας, SRG SSR, και την πόλη της Βασιλείας θα δημιουργήσουμε μια θεαματική γιορτή της μουσικής στις όχθες του ποταμού Ρήνου που θα έχει απήχηση πολύ πέρα από τη σκηνή.

Στις 17 Μαίου ο Μεγάλος τελικός

Μαζί με την ανακοίνωση της πόλης που θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό, ανακοινώθηκαν και οι ημερομηνίες που θα διεξαχθεί. Έτσι, ο πρώτος ημιτελικός θα λάβει χώρα την Τρίτη 13 Μαίου με τον δεύτερο να λαμβάνει χώρα την Πέμπτη 15 ΜαίουΟ μεγάλος τελικός είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στη Βασιλεία το Σάββατο 17 Μαίου 2025!

To St. Jakobshalle

O φετινός διαγωνισμός θα φιλοξενηθεί στην St. Jakobshalle arena. Μετά την ανακαίνιση (2015) η arena μπορεί να φιλοξενήσει 12.400 θεατές. Είναι γνωστή για τη φιλοξενία ποικίλων εκδηλώσεων, όπως αθλητικών αγώνων, συναυλιών, τηλεοπτικών εκπομπών και άλλων μεγάλων συγκεντρώσεων. Έχει φιλοξενήσει μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις όπως  το παγκόσμιο πρωτάθλημα Χάντμπολ (1986, 2006), το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Χόκεϊ (1998), το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κέρλινγκ (2012, 2016) και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάνμτιντον (2019). Τέλος, ονόματα όπως η Madonna, οι Queen και η Rihanna έχουν δώσει συναυλίες στην αρένα.

Πηγή: gpstomusic.gr