Ο Καλαβρυτινός Κωνσταντίνος Ροδόπουλος σήμερα 31 Ιουλίου 2024 πάτησε την κορυφή του όρους Αραράτ στα 5137 μέτρα.
Ο συμπολίτης μας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος συμμετέχει σε ορειβατική αποστολή, ανάβασης στην βιβλική κορυφή, του όρους Αραράτ με υψόμετρο 5.137μέτρα. Το Όρος Αραράτ βρίσκεται στην Αρμενία στην πόλη Γεραβάν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, την Τουρκία.
Σήμερα 31 Ιουλίου η αποστολή στέφτηκε με επιτυχία και αναμένεται η επιστροφή.
Ο ίδιος αναφέρει στο προσωπικό του ιστολόγιο, “Μέσα στα βάθη της Τουρκίας με πολύ προσπάθεια, με αξίωσε ο Άγιος Αλέξης και σήκωσα την Σημαία των Καλαβρύτων”.
Το Όρος Αραράτ βρίσκεται στην Αρμενία στην πόλη Γεραβάν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, την Τουρκία και τον θύλακα του Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζαν, μεταξύ των ποταμών Αράς και Μουράτ. Η κορυφή του βρίσκεται περίπου 16 χιλιόμετρα των τουρκοϊρανικών συνόρων και 32 χιλιόμετρα νότια των τουρκοαρμενικών. Η πεδιάδα του Αραράτ απλώνεται στη βορειοδυτική και δυτική πλευρά του.
Η Αγία Γραφή αναφέρει ότι η Κιβωτός του Νώε προσάραξε στα όρη του Αραράτ. Αυτό δεν αναφέρεται σε κάποιο συγκεκριμένο βουνό ή κορυφή, αλλά μάλλον σε μια οροσειρά μέσα στην περιοχή του Αραράτ, που ήταν το όνομα ενός αρχαίου πρωτοαρμενικού βασιλείου, γνωστού επίσης ως Ουραρτού. Παρ’ όλα αυτά μια ιδιαίτερη παράδοση εντοπίζει το βουνό στο Όρος Μάσις, την ψηλότερη κορυφή στην ορεινή Αρμενία, που έτσι ονομάζεται Όρος Αραράτ. Σε αντίθεση με την αρμενική και ευρωπαϊκή παράδοση, η σημιτική παράδοση τοποθετεί το βουνό στο Γιουντί Νταγκ, στην Τουρκία κοντά στο Τζίζρε.
Σύμφωνα με τον μεσαιωνικό Αρμένιο ιστορικό Μωησή της Χορέν, , στην «Ιστορία της Αρμενίας» του, η πεδιάδα του Αϊραράτ (ακριβώς βορείως του βουνού) πήρε το όνομά της από τον βασιλιά Άρα τον Ψραίο. Λέγεται ότι εδώ έμεινε η Ασσυρία βασίλισσα Σεμίραμις για λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Άρα. Κατά τον Τόμσον το βουνό λέγεται Αραράτ, που αντιστοιχεί στο Αϊραράτ, το όνομα της επαρχίας.
Πηγή: kalavritalive.gr