Οι σαρδέλες είναι το κατεξοχήν μεζεδάκι που θα παραγγείλουμε σε μια ταβέρνα το καλοκαίρι και αποτελεί το ιδανικό συνοδευτικό για το ουζάκι μας πάνω στη θάλασσα. Πέρα από αυτό ωστόσο, η σαρδέλα συστήνεται και από όλους τους γιατρούς καθώς έχει πλούσια περιεκτικότητα σε Ω3-λιπαρά, οπότε είναι ένα υγιεινό γεύμα για όλη την οικογένεια, όχι μόνο για το καλοκαίρι. Και πώς θα πείσουμε τα παιδιά αλλά και κάποιους ενήλικες να φάνε τη λαχταριστή σαρδέλα; Σας έχουμε συγκεντρώσει 10 διαφορετικές συνταγές για να… γλύφετε τα δάχτυλά σας.
Εδώ οι συνταγές:
Αυτή η συνταγή, από τη Μάγκυ Ταμπακάκη, έχει άρωμα Νάπολης, λίγα υλικά και εγγυημένη νοστιμιά.
Σαρδέλες πλακί με πατάτες
Ένα νόστιμο φαγητό για το καθημερινό τραπέζι, που θα απολαύσει όλη η οικογένεια. Δείτε πώς θα φιλετάρετε εύκολα τις σαρδέλες ΕΔΩ.
Σαρδέλες πλακί αλ Καρούσο
Μια παραλλαγή της κλασικής συνταγής για σαρδέλες πλακί, που χαρακτηρίζεται από κομψότητα εικόνας και γευστικού αποτελέσματος, βασισμένη σε εναλλακτικά υλικά σε σχέση με τα συνήθως χρησιμοποιούμενα. Συγκεκριμένα αντί για κανονικές τομάτες χρησιμοποιώ τα μίνι ντοματίνια Τόμπερυ, αντί για κανονικό ξερό κρεμμύδι επιλέγω φρέσκα κρεμμυδάκια και αντί για μαϊντανό, έχω πασπαλίσει φρέσκο βασιλικό.
Μαριναρισμένες τηγανητές σαρδέλες
Ένας πικάντικος μεζές εμπνευσμένος από τον τρόπο που οι Ισπανοί διατηρούν τα ψάρια τους. Οι σαρδέλες φυλάσσονται για αρκετές μέρες στο ψυγείο και τρώγονται κρύες.
Σαρδέλες στη λαδόκολλα
Σαρδέλες στη λαδόκολλα: ένα πιάτο που μυρίζει θάλασσα, ιδανικός μεζές για τις βραδιές με φίλους στο σπίτι.
Ζυμαρικά με σαρδέλες και ελιές
Η μεγάλη διατροφική της αξία και η περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα κάνουν αυτό το πιάτο αγαπημένη συνήθεια και όσων έχουν χοληστερίνη.
Σαρδελάκια στο φούρνο
Γεμάτες Ω3 και οικονομικές, οι σαρδέλες μπορούν να γίνουν νοστιμότατες στο φούρνο ακόμη κι αν δεν ανάψετε τα κάρβουνα στο μπάρμπεκιου.
Σαρδέλες μαρινάτες
Μια εύκολη και γρήγορη παραλλαγή του τρόπου με τον οποίο γίνεται η παραδοσιακή παστή σαρδέλα, γι’ αυτούς που δεν μπορούν να περιμένουν.
Τάρτα με σαρδέλες
Αυτή η τάρτα έχει μια μεγάλη παραξενιά. Τόσο η βάση όσο και η επικάλυψη της αποτελείται από φιλεταρισμένες σαρδέλες. Στο ενδιάμεσο έχει μια γέμιση από κολοκυθάκια, ελιές, παρμεζάνα και μυρωδικά. Μια συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε!
Ριγανάδα σε προζυμένιο ψωμί με μαρινάτες σαρδέλες
Σε αυτή τη συνταγή φτιάχνουμε ριγανάδα με σαρδέλες, ένα απολαυστικό ορεκτικό με άρωμα Μεσογείου ιδανικό για τα καλοκαιρινά -αλλά και όχι μόνο- τραπέζια.
Πηγή: cantina.protothema.gr