Σία Αναγνωστοπούλου: «Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Καλαβρύτων για τη δημιουργία υδροηλεκτρικού εργοστασίου στις πηγές του ποταμού Λάδωνα».

0
10

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ 

Προς  τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Καλαβρύτων για τη δημιουργία υδροηλεκτρικού εργοστασίου στις πηγές του ποταμού Λάδωνα».

Η βουλευτής  Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου καταθέτει ως αναφορά την απόφαση   του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαβρύτων μέσω της οποίας διατυπώνει τις αντιρρήσεις του και την αντίθετη γνώμη του σχετικά δημιουργία υδροηλεκτρικού εργοστασίου στις πηγές του ποταμού Λάδωνα, στην δημοτική κοινότητα Λυκουρίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, το δημοτικό συμβούλιο Καλαβρύτων διαφωνεί κάθετα διότι βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον, καταστρέφεται το φυσικό κάλλος, προκαλείται καταστροφή των οικοσυστημάτων και απειλή ειδών της χλωρίδας και της πανίδας, δημιουργείται υποβάθμιση της περιβαλλοντικής, τουριστικής και πολιτιστικής αξίας της περιοχής και οι πηγές του Λάδωνα ανήκουν στο Γεωπάρκο Χελμού- Βουραικού και είναι προστατευόμενη περιοχή. Ομοίως αρνητικά έχουν αποφασίσει και οι τοπικοί φορείς, όπως ο Σύλλογος Λυκουριωτών, η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων « Ο Αρχαίος Κλείτωρ».

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καλαβρύτων ζητά τα πλήρη κατατεθέντα στοιχεία του φακέλου για το Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στις πηγές του Λάδωνα, για να εξεταστεί τι επιχειρήματα θα προβάλλει ο Δήμος, για την υποβολή των αντιρρήσεων του και να αναθέσει σε εξειδικευμένο νομικό για περιβαλλοντικά θέματα και σε έναν μηχανολόγο- περιβαλλοντολόγο, για την προσκόμιση των απαραιτήτων στοιχείων που πρέπει να τεθούν υπόψη για την ανάκληση της χορηγηθείσας άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη δημιουργία  υδροηλεκτρικού εργοστασίου στις πηγές του ποταμού Λάδωνα από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.).

Επισυνάπτεται η σχετική απόφαση.

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Αναφοράς μετά της απόφασης, για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας.

 Η Καταθέτουσα Βουλευτής

Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου

υπ’ αριθμ. 168/2024 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαβρύτων

Κοινοβουλευτική αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου σχετικά με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαβρύτων μέσω της οποίας διατυπώνει τις αντιρρήσεις του και την αντίθετη γνώμη του σχετικά δημιουργία υδροηλεκτρικού εργοστασίου στις πηγές του ποταμού Λάδωνα, στην δημοτική κοινότητα Λυκουρίας.
Σύμφωνα με την απόφαση, το δημοτικό συμβούλιο Καλαβρύτων διαφωνεί κάθετα με τη δημιουργία υδροηλεκτρικού εργοστασίου στις πηγές του ποταμού Λάδωνα διότι βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον, καταστρέφεται το φυσικό κάλλος, προκαλείται καταστροφή των οικοσυστημάτων και απειλή ειδών της χλωρίδας και της πανίδας, δημιουργείται υποβάθμιση της περιβαλλοντικής, τουριστικής και πολιτιστικής αξίας της περιοχής και οι πηγές του Λάδωνα ανήκουν στο Γεωπάρκο Χελμού- Βουραικού και είναι προστατευόμενη περιοχή. Ομοίως αρνητικά έχουν αποφασίσει και οι τοπικοί φορείς, όπως ο Σύλλογος Λυκουριωτών, η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων « Ο Αρχαίος Κλείτωρ».

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καλαβρύτων ζητά τα πλήρη κατατεθέντα στοιχεία του φακέλου για το Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στις πηγές του Λάδωνα, για να εξεταστεί τι επιχειρήματα θα προβάλλει ο Δήμος, για την υποβολή των αντιρρήσεων του και να αναθέσει σε εξειδικευμένο νομικό για περιβαλλοντικά θέματα και σε έναν μηχανολόγο- περιβαλλοντολόγο, για την προσκόμιση των απαραιτήτων στοιχείων που πρέπει να τεθούν υπόψη για την ανάκληση της χορηγηθείσας άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη δημιουργία υδροηλεκτρικού εργοστασίου στις πηγές του ποταμού Λάδωνα από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.).

Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Η κοινή προσπάθεια των τοπικών φορέων και των κατοίκων αποδεικνύει τη βαθιά ανησυχία για τις συνέπειες του έργου και την αποφασιστικότητα να το αποτρέψουν. Η προστασία του ποταμού Λάδωνα είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για το μέλλον των Καλαβρύτων και της ευρύτερης περιοχής.