Δεν θα αφήσουμε τους ΑΓΡΟΤΕΣ και τις οικογένειές τους χωρίς επιδοτήσεις

Η ανυπαρξία κατάθεσης δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 για τους 660.000 παραγωγούς με αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποτελεί πρωτόγνωρο δυσχερές γεγονός για τους συνεταιρισμούς και κυρίως για τους αγρότες και τις οικογένειές τους. Όπως έχουμε αναφέρει εγγράφως και πρόσφατα, είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς παραλογισμού, ενώ είναι ανοικτό το σύστημα ΟΣΔΕ για το 2024 στο gov.gr για 3,5 μήνες (από 1η Απριλίου), ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν επιτρέπει αυθαίρετα την πρόσβαση στα ΚΥΔ για να υποβάλουν τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2024. Το αντι-αγροτικό παιχνίδι που παίζεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με πρόφαση τις εταιρείες λογισμικού, εις βάρος της βιωσιμότητας των αγροτών των συνεταιρισμών και της οικονομίας της υπαίθρου, μας εξάντλησε και πρέπει να λάβει τέλος. Ως ΕΘΕΑΣ και Συνεταιρισμοί μαζί με τα συνεταιριστικά ΚΥΔ και τους αγρότες μέλη μας, παίρνουμε την πρωτοβουλία με ότι μέσο διαθέτουμε, ώστε να λύσουμε το πρόβλημα, βοηθώντας τους αγρότες έστω και την τελευταία στιγμή, για να μην χάσουν τις επιδοτήσεις.

Καλούμε όλα τα συνεταιριστικά ΚΥΔ, τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών, που συνεργάζονται με εξωτερικά ΚΥΔ σε κοινή και συντονισμένη δράση. Ξεκινάμε από σήμερα, 8.7.2024 για όλους τους αγρότες που μας στηρίζουν και μας εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια τη σύνταξη και την υποβολή των Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 στον ΟΠΕΚΕΠΕ στο gov.gr μέσω της on line εφαρμογής, που λειτουργεί από 1η Απριλίου.

Για την υλοποίηση της σωστής υποβολής θα ακολουθήσουμε την εξής διαδικασία:

Για όλους τους παραγωγούς που θα προσέρχονται στα γραφεία μας, η είσοδος στην on line εφαρμογή θα γίνεται με βάση τα προβλεπόμενα, δηλαδή με χρήση των ατομικών κωδικών taxis net, όπως έχουν κάνει άλλωστε μέχρι σήμερα από την 1η Απριλίου αρκετοί παραγωγοί μέλη μας μόνοι τους ή με την δική μας υποβοήθηση. Σε κάθε παραγωγό που θα προσέρχεται, θα εκδίδουμε ηλεκτρονικό τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών για την υποβοήθηση, που θα του παρέχουμε κατά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Τον αριθμό του τιμολογίου και το ΑΦΜ του ΚΥΔ ή του Συνεταιρισμού ή της Ομάδας Παραγωγών θα τα προσθέσουμε στην υπεύθυνη δήλωση του παραγωγού προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ συνοδευόμενα με την φράση με την σύμφωνη γνώμη του παραγωγού – Εξουσιοδοτώ επίσης το ΚΥΔ …………… ή τον Συνεταιρισμού ή την Ομάδα Παραγωγών που με την υποβοήθησή της υπέβαλα την παρούσα δήλωση ΟΣΔΕ να λαμβάνει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα αποτελέσματα των Διασταυρωτικών Ελέγχων, ώστε να μπορεί να προβαίνει στις διορθώσεις ή συμπληρώσεις που τυχόν θα απαιτηθούν.
Ως Συνεταιριστικά ΚΥΔ, Συνεταιρισμοί ή Ομάδες Παραγωγών και συνεργάτες ΚΥΔ, μετά το τέλος της υποβολής των on line Δηλώσεων ΟΣΔΕ, που θα υποβάλλουν οι παραγωγοί τους οποίου θα υποβοηθήσουμε, θα στείλουμε ηλεκτρονικό αρχείο στον ΟΠΕΚΕΠΕ για διασταύρωση μέσω και της ΑΑΔΕ, ώστε να επαληθευθεί η υποβοήθησή μας στον κάθε παραγωγό και να λάβουμε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα αποτελέσματα των διασταυρωτικών ελέγχων, όπως είναι πάντα υποχρεωμένος να μας αποστέλλει, καθώς πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά μετά την εφαρμογή του καθολικού monitoring.
Δεν θα χρεώσουμε σε κανέναν παραγωγό τέλη ή προμήθειες που αφορούν πρώην ή νυν παρόχους ή συντονιστές ΚΥΔ, αφού πλέον εδώ και δύο χρόνια, δεν υφίστανται. Έτσι, δεσμευόμαστε απέναντι στους αγρότες ότι τα γνωστά αδικαιολόγητα 7 ευρώ δεν έχουν θέση σε εμάς. Το κόστος θα είναι λογικό και μειωμένο κατά 7 ευρώ τουλάχιστον. Το κόστος λειτουργίας των ΚΥΔ για τους 3,5 μήνες που είμαστε αδικαιολόγητα ανενεργά, θα το διεκδικήσουμε νομικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν θα το μεταφέρουμε στους Συνεταιρισμούς και τους αγρότες μέλη μας.
Για τα Οικολογικά Σχήματα θα αξιολογήσουμε όποια ενέργεια ή δράση επιλέξουν οι παραγωγοί, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμη οι σχετικές εγκύκλιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ και θα τους καθοδηγήσουμε πως να το κάνουν, κυρίως μέσω τιμολογίων ή άλλων αδιαμφισβήτητων αποδείξεων. Έτσι, θα τους βοηθήσουμε στην τεκμηρίωση εφαρμογής απέναντι στον έλεγχο για την πληρωμή τους. Για την απλή επιλογή δήλωσης, ποιο οικολογικό σχήμα θα ακολουθήσουν, δεν θα λαμβάνεται καμία επί πλέον αμοιβή ως χρέωση, πέραν αυτής της υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ. Ειδικότερα, εάν επαναληφθούν τα περσινά οικολογικά σχήματα, δεν θα υπάρξει και αμοιβή για την όποια καθοδήγηση ή διερεύνηση χρειαστούν οι αγρότες μέλη μας για την επιλογή τους.
Στους αγρότες μέλη μας ή αγρότες της περιοχής που δεν είναι μέλη μας, θα κοινοποιήσουμε άμεσα πρόγραμμα προσέλευσης τους, ώστε μέχρι 15 Σεπτεμβρίου να έχουμε υποβάλει τις Δηλώσεις ΟΣΔΕ όλων. Έτσι, θα μπορέσουμε κατά το δυνατόν, να τις διορθώσουμε μέχρι 15 Οκτωβρίου 2024. Αυτό, εφόσον ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανταποκριθεί και προχωρήσει σε διασταυρωτικούς ελέγχους και μας τους κοινοποιήσει έγκαιρα, ώστε να γίνει δυνατή η προκαταβολή ενισχύσεων για το 2024.
Ζητάμε αναμόρφωση του ΟΣΔΕ και μεταφορά όλων των λειτουργιών στο gov.gr, ώστε η διαδικασία υποβολής ΟΣΔΕ να είναι ανοικτή όλο τον χρόνο, κατά το ανάλογο της ΑΑΔΕ και να μην κρατούν κάποιοι τα «κλειδιά» του εκβιασμού μας και να κρίνουν πότε θα έχουμε πρόσβαση.
Καλούμε όλους, συνεταιριστικά ΚΥΔ, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών που συνεργάζονται με εξωτερικά ΚΥΔ και όποιο άλλο ΚΥΔ επιθυμεί, να μας ακολουθήσει και μαζί να ξεκινήσουμε την υποβολή των Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 με ευθύνη απέναντι στους αγρότες και τις οικογένειές τους.

Πηγή: etheas.gr