Tην έναρξη του επόμενου κεφαλαίου στις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας σηματοδοτούν όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη Δευτέρα (15.07.2024) στα όρια των χωρικών υδάτων Κάσου – Καρπάθου, με την Τουρκία να επανέρχεται για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια στη «διπλωματία των κανονιοφόρων» αλλά και όσα ακολούθησαν με τις προκλητικές διαρροές του τουρκικού υπουργείου άμυνας και παράλληλα υπενθυμίζουν τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει το Πολεμικό Ναυτικό.
Η Τουρκία κάνει πλέον σαφές με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι επιστρέφει στην επί του πεδίου αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, επιδιώκοντας είτε ένταση είτε τετελεσμένα με χρήση στρατιωτικών μέσων.
Μπορεί το ερευνητικό σκάφος να επέστρεψε στην Κρήτη, όμως είναι μισθωμένο έως και τα τέλη του 2025 προκειμένου να ολοκληρώσει τις έρευνες για την πόντιση καλωδίου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, μια περιοχή την οποία η Τουρκία θεωρεί ότι ανήκει στη δικαιοδοσία της και εντάσσεται στο παράνομο και άκυρο, σύμφωνα με την Αθήνα, τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ μάλιστα φρόντισαν να «μαρκάρουν» με την παρουσία τους στο τελευταίο της όριο μια «ανάσα» από Κάσο και Κάρπαθο.
Η Αθήνα διαμηνύει ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν και θα προχωρήσει κανονικά το project ενεργειακής σύνδεσης. Όμως ακόμα και εάν η ελληνική πλευρά δείξει διάθεση να αποφύγει κάθε ενέργεια, όπως μια νέα έξοδος του ερευνητικού σε διεθνή ύδατα, η οποία θα αποτελέσει αφορμή για τους γείτονες να επανέλθουν, θεωρείται πιθανή η ανάληψη ανάλογης πρωτοβουλίας από την Άγκυρα με κάποιο ερευνητικό σκάφος.
Η παρουσία πολεμικών πλοίων συνοδείας θα αποτελέσει πρόκληση για την Αθήνα, η οποία θα κληθεί να υπερασπιστεί τη Συμφωνία με την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Όπως έγινε και το 2020, το Πολεμικό Ναυτικό θα είναι αυτός που θα κληθεί σε μια τέτοια περίπτωση να σηκώσει το βάρος υπεράσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Μπορεί η χθεσινή παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας και στην Αμφιάλη μαζί με τον Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα να ήταν προγραμματισμένη ωστόσο ο τελευταίος συναγερμός στο Πολεμικό Ναυτικό στις αρχές της εβδομάδας αλλά και η διαφαινόμενη αλλαγή τακτικής των γειτόνων έδωσαν διαφορετικό χαρακτήρα στην επίσκεψη.
Το Στρατιωτικό Επιτελείο και φυσικά το Πολεμικό Ναυτικό μελετούν προσεκτικά τα νέα δεδομένα με τα μηνύματα που λαμβάνουν να δείχνουν ότι ανά πάσα στιγμή πλέον μπορεί τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο να αγριέψουν. Όσα ανέφεραν άλλωστε πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι «ουδείς σεβασμός θα επιδειχθεί από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας» δείχνουν την κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας και τότε θα απαιτηθεί και πάλι ο Στόλος να βγει στο Αρχιπέλαγος προκειμένου να προβάλλει ισχύ και να αποτρέψει τετελεσμένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, η πίεση της στρατιωτικής αλλά και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για αποδέσμευση κονδυλίων με στόχο την εξοπλιστική ενίσχυση του Στόλου έχει αυξηθεί, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις δικαιώνουν όσους υποστήριζαν πως η Τουρκία τα επόμενα χρόνια θα ποντάρει στη ναυτική υπεροχή προκειμένου να επιβάλλει επί του πεδίου τις αξιώσεις της.
Για το Πολεμικό Ναυτικό είναι πλέον «must» να κλείσει άμεσα το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ στην καλύτερη δυνατή διαμόρφωση και να ενεργοποιηθεί η option, η οποία όπως αποκάλυψαν οι Γάλλοι, παραμένει ανοιχτή για την απόκτηση 4ης φρεγάτας Belharra. Η απόκτηση κορβετών ή επιπλέον καινούργιων φρεγατών, ο εκσυγχρονισμός των πυραυλακάτων και των υποβρυχίων κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» αλλά και η απόκτηση δύο ακόμη υποβρυχίων τύπου «214» αποτελούν απαραίτητα προγράμματα, σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου ο Στόλος να διατηρεί υψηλή αποτρεπτική δυνατότητα.
Του Κώστα Σαρικά/ Πηγή: Onalert.gr
Πηγή: newsit.gr