Παρουσίαση του σχεδίου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και branding του Δήμου Αιγιαλείας καθώς και των μονοπατιών της

0
16

Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024 παρουσιάστηκε σε ανοιχτή εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέκος Μέγαρης» το Σχέδιο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης και branding του Δήμου Αιγιαλείας. Ο Δήμος Αιγιαλείας μέσω του Αυτοτελούς Τμήματος Ανάπτυξης, Προγραμματισμού, Πληροφορικής, Τεχνολογιών και Στήριξης του Πρωτογενούς Τομέα ανέθεσε την εκπόνηςη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου σε ειδικούς σε θέματα τουριστικής Ανάπτυξης. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και πριν την εκπόνηση της μελέτης πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις και σειρά επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και συλλογή πρωτογενών δεδομένων με τη μορφή ερωτηματολογίων που ήταν άκρως διαφωτιστικά για την εκπόνηση του σχεδίου. Ο κ. Ευάγγελος Κυριακού -Ειδικός Διαχείρισης Προορισμών ανέλυσε, στο γεμάτο από κόσμο Πολιτιστικό Κέντρο, τον προορισμό Αιγιάλεια ακολουθώντας όλα τα βήματα του σχεδίου μάρκετινγκ ανάπτυξης προορισμών, παρουσιάζοντας στους συμμετέχοντες τα δυνατά σημεία του προορισμού, τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες και τις απειλές καθώς και το μίγμα μάρκετινγκ του προορισμού.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι ο προορισμός Αιγιάλεια παρουσιάζει αξιοσημείωτες δυνατότητες για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, χάρη στους φυσικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς της πόρους, καθώς και στην ευνοϊκή γεωγραφική της θέση. Η στρατηγική ανάλυση αυτής της περιοχής επισημαίνει πολλαπλά δυνατά σημεία που μπορούν να αξιοποιηθούν για να προωθηθεί ένας πολυμορφικός, ελκυστικός και βιώσιμος τουριστικός προορισμός.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι η Αιγιάλεια ήταν, είναι και θα είναι στενά συνδεδεμένη με το υδάτινο στοιχείο. Άλλωστε και το ίδιο το όνομά της το μαρτυρά. Τα επτά ποτάμια με τα μυθικά ονόματα, η θάλασσα και ο μύθος του Αχιλλέα με το αθάνατο νερό δίνουν την ταυτότητα του προορισμού ως «η γη του αθάνατου νερού-land of eternal water”.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση και οι τοποθετήσεις των συμμετεχόντων θα ληφθούν υπόψη πριν την ολοκλήρωση του σχεδίου ακολουθώντας πιστά τον στόχο 17 της Agenda 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον και το ιδιαίτερο ορεινό ανάγλυφο της περιοχής δεν μπορεί να μην συνδεθεί με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Για το λόγο αυτό ο Δήμος Αιγιαλείας προχώρησε στην χαρτογράφηση των μονοπατιών και ο εκπρόσωπος της εταιρίας κ. Νίκος Κατσαρός παρουσίασε αναλυτικά τα 16 πεζοπορικά μονοπάτια μήκους 90 περίπου χιλιομέτρων και τα 8 ποδηλατικά μονοπάτια ίδιου περίπου μήκους που επιλέχθηκαν μετά από μια πολύμηνη μελέτη. 

Όπως επισήμανε και ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος «το πρώτο και βασικό βήμα έγινε, η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της περιοχής. Η ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής, μέσω της ανάπτυξης των μονοπατιών θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του προορισμού». Ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλειος Χριστόπουλος ανέφερε ότι ο Δήμος Αιγιαλείας μέσω των υπηρεσιών του θα εκμεταλλευθεί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να υλοποιήσει όλα τα παραπάνω. Αρωγός στην όλη προσπάθεια και ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα τουρισμού κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος και ο αντιπρόεδρος των ξενοδόχων Ν. Αχαΐας και μέλος της τουριστικής επιτροπής κ. Χρήστος Κανελλής.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος που τοποθετήθηκε αναφερόμενος στις δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την προώθηση του τουρισμού. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχαν ο κ. Βασίλειος Σιωμάδης (Διευθυντής εταιρίας EURICON ΕΠΕ) και η γεωπόνος του Δήμου Αιγιαλείας κ. Χρυσούλα Χρηστιά.