Ο Ιερώνυμος, η «κατάλληλη ώρα» και ο Πατρών κ. Χρυσόστομος: Αντίστροφη μέτρηση για τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου

0
147

Φαίνεται ότι ωρίμασε στο μυαλό του 86χρονου Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας ότι η «κατάλληλη ώρα», που είχε επικαλεσθεί τον Νοέμβριο του 2019, είναι τώρα.

Οδεύουμε προς την «κατάλληλη ώρα» που σημαίνει ότι βρισκόμαστε στην αφετηρία της διαδικασίας διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου!

Φαίνεται ότι ωρίμασε στο μυαλό του 86χρονου Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας ότι η «κατάλληλη ώρα», που είχε επικαλεσθεί τον Νοέμβριο του 2019, είναι τώρα.

Τότε, στο επίσημο γεύμα με αφορμή την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας Ιερωνύμου, ο Αρχιεπίσκοπος είχε… ζηλέψει τον τρόπο της απόσυρσης του Αμβρόσιου και είχε πει, ότι «θέλει να τον μιμηθεί την κατάλληλη ώρα». Εκτοτε παρήλθαν 5 ολόκληρα χρόνια κι ενώ πέρυσι τον Φεβρουάριο είχε μεσολαβήσει και μια άλλη τοποθέτησή του στην ΕΡΤ: «Αν το ζητήσουν Ιεράρχες, θα παραιτηθώ».

Βεβαίως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και ούτε προτίθεται ομάδα Ιεραρχών να θέσει θέμα παραίτησης, αφού ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος δίνει στο περιβάλλον του την αίσθηση, ότι έχει ωριμάσει το θέμα της διαδοχής του, οπότε κάθε άσκηση πίεσης είναι περιττή. Λέγεται δε, ότι για την υλοποίηση της βούλησής του είναι ενήμερος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι καχύποπτοι που υποστηρίζουν ότι δύσκολα αποκωδικοποιείται η στάση και η πραγματική βούληση του Αρχιεπισκόπου. Το γεγονός, ωστόσο, ότι παρατηρήθηκε πρόσφατα θεσμική ενημέρωση, κατά τα φαινόμενα, για τις προθέσεις του κ. Ιερώνυμου, φανερώνει ότι είναι πια ορατός ο ορίζοντας της διαδικασίας διαδοχής.

Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στην «Πελοπόννησο» επισήμαναν, ότι «αν και υφέποτε τεθεί ζήτημα, το σώφρον να είναι να εκλεγεί ένας μετριοπαθής, συνετός και σοβαρός εκκλησιαστικός ηγέτης», χωρίς να «φωτογραφίζεται» κάποιος Ιεράρχης.

Βέβαια, δεν είναι κρυφές οι καλές σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, όπως και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον μεσσήνιο Ιεράρχη Χρυσόστομο. Ωστόσο, οι διακριτικές προτιμήσεις προσκρούουν στην πολυπλοκότητα, που διέπει τη σύνθεση της Ιεράς Συνόδου, που αποτελείται ως γνωστόν από 82 Μητροπολίτες-εκλέκτορες.

Οταν ανοίξουν οι διαδικασίες της διαδοχής πολλές διαφορετικές στρατηγικές θα ξεδιπλωθούν, μέχρις ότι φθάσουμε σε συγκερασμούς, που κανείς τώρα μπορεί να προεξοφλήσει.

Τρεις βασικοί παράγοντες θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις:

Ο πρώτος αφορά τους Μητροπολίτες νέας γενιάς, που υπερβαίνουν τους 15 (ήτοι από 45 μέχρι 55 χρόνων) και θεωρούνται ιδιαίτερα ισχυροί και με επιρροή. Είναι αυτοί που εμφανίζονται πιο μετριοπαθείς στα «εύφλεκτα» θέματα Πολιτείας-Εκκλησίας. Ομως πρόκειται για Ιεράρχες που μάλλον δεν έχει κάποιος από αυτούς τύχη εκλογής, γιατί η ανάδειξη ενός Μητροπολίτη στην πέμπτη ή την έκτη δεκαετία της ζωής του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, θα μεταφραζόταν σε μακροημέρευση στον θώκο για δεκαετίες, με αυτονόητες συνέπειες για το «προσδόκιμο» ανέλιξης των υπόλοιπων Ιεραρχών.

Ο δεύτερος παράγοντας, σχετίζεται με την ανάδειξη και ενθρόνιση 55 Ιεραρχών επί ημερών Ιερωνύμου στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο. Δηλαδή, θεωρητικά το 70% των Μητροπολιτών έχει «υποχρέωση» στον κ. Ιερώνυμο

Ο τρίτος παράγοντας είναι αυτός που αναδείχθηκε με αφορμή διάφορα δέοντα ζητήματα, από τα οποία δοκιμάσθηκαν οι σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας (Πανδημία, γάμος ομοφυλόφιλων κ.ο.κ.).

Κοντολογίς: Η κυβέρνηση κάνει λόγο για μετριοπαθή, συνετό (άρα βολικό;) εκκλησιαστικό ηγέτη. Ωστόσο, μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας δεν έχει σβήσει η φλόγα του μακαριστού Χριστοδούλου, που εκφράζεται αυθεντικά από Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Από ‘κει και πέρα, μέχρι να έλθει η ώρα της ετυμηγορίας, θα συνεχίσουν ν΄ακούγονται πέραν των προαναφερθέντων κι άλλα ονόματα που λίγο-πολύ είναι γνωστά για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο. Οπως του Χαλκίδος Χρυσόστομου, του Δημητριάδος Ιγνάτιου, του Λαρίσης Ιερωνύμου και του Μεσογαίας Νικόλαου.

Ποια η τελική έκβαση; Απροσδιόριστη στον παρόντα χρόνο, γιατί υπάρχει δρόμος μπροστά μας μέχρι το «παιχνίδι» της ισορροπίας δυνάμεων και συσχετισμών, να πάρει κάποια τροπή…

Πηγή: pelop.gr