Όπως αναφέρει ο Δρ Δημ. Σταθακόπουλος: ” ….. τόσο πέρσι ( στον Πειραικό Σύνδεσμο) όσο και φέτος στις Μενετές Καρπάθου, είχα την τιμή να μιλήσω για την επανάσταση της Νήσου και την απελευθέρωση από τους ΙταλοΓερμανούς κατακτητές στις 05.10.1944 .

*Σημ.: Η πλήρης ομιλία εδώ: https://www.karpathiakanea.gr/dimitris-stathakopoulos-menetes-omilia/ Πηγή : Καρπαθιακά Νέα.

Επίσης σήμερα 5 Οκτωβρίου, στη Δοξολογία ο Δρ Σταθακόπουλος έψαλλε ενώπιον της ΠτΔ και του Υπ.Εξ. Πολλοί πανελληνίως γνωστοί καθηγητές, δικηγόροι, γιατροί, επιστήμονες και επιχειρηματίες έλκουν καταγωγή από το νησί της Καρπάθου και ειδικά τις Μενετές. Μετά το επίσημο γεύμα, με την ΠτΔ , τον Υπ. Εξ. τον Μητροπολίτη Καρπάθου Αμβρόσιο , βουλευτές και τοπικούς άρχοντες, ακολούθησε τοπικό παραδοσιακό γλέντι με Καρπαθιώτικες ρίμες/ μαντινάδες αφιερωμένες ονομαστικά στο Δημήτρη Σταθακόπουλο. Οπως ο ίδιος ανέφερε : ” Τέτοια συγκίνηση και φιλοξενία ποτέ και πουθενά. Μόνο εδώ στις Μενετές . Βαθιά συγκίνηση και υποχρέωση. Βρήκα μια άλλη Ελλάδα.

Την Ελλάδα της καρδιάς μου , που σίγουρα δεν είναι στο “Αθηναϊκό κράτος “. Βρήκα την Ελλάδα που οι Λατίνοι έλεγαν μεταφορικά ” et in Arcadia ego ” . Βρήκα την Ελλάδα του 1930 που ο μεγάλος Ελβετός εθνομουσικολόγος Σάμιουελ Μπώ Μπωβύ , απέδειξε τη διαχρονικότητα της Ελληνικής μουσικής από την αρχαιότητα στο σήμερα , χάρις στην Καρπαθιώτικη παράδοση. Με ” ξετρέλανε ” η μελωδική ντοπιολαλιά που προσομοιάζει στα Κυπριακά και κρατάει την προσωδία της γλώσσας μας .

Αμφιτρύωνες της τελετής / εκδήλωσης, ήταν ο καθηγ. Μηνάς Αλεξιάδης και η συζ. Εύη Μελά με το υπέροχο παραδοσιακό Καρπαθιώτικο σπίτι τους . Ο Δήμος Καρπάθου και το Τοπικό Συμβούλιο Μενετών. Ο καθηγ. Χαρ. Μπαμπούνης με σύζυγο από την Κέρτεζη Καλαβρύτων, στην ομιλία του έδωσε νέα ιστορικά στοιχεία, σε επίρρωση της γεωπολιτικής ομιλίας του Δρα Δημ. Σταθακόπουλου, αναφορικά με το σημαντικό ρόλο της Καρπάθου και της γειτονικής Κάσου.

Από τις ρίμες που σκαρώθηκαν στο γλέντι : ” Τίνος είναι η κούπα η μονομπασιά Μην είναι του Δημήτρη Του μπέη του πασά Πιες την γιέ μου πιές την και ξαναγέμισέ την Και βρες το διπλανό σου απού ‘ναι στο πλευρό σου.

Ας την ανεβάσουμε στα επουράνια Κι ας την κατεβάσουμε στα καταχθόνια Δώσ της μια να πάει κάτω για να βρει η κορφή τον πάτο Πάτο, πάτο , φίλησέ την κι από κάτω …..”

Σε αντιφώνηση ακούστηκε : “Απ το Μωριά ερχόμαστε με σέβας στη γιορτή σας! Του χρόνου τέτοια εποχή να είμαστε μαζί σας”!

Βίντεο και φωτογραφίες στο ρεπορτάζ :