Ο Σπύρος Χαραλαμπόπουλος (Κλείτορας) από το χωριό Κλείτορα Καλαβρύτων γλύπτης και ζωγράφος με το καλλιτεχνικό όνομα “Κλείτορας”.
Έτοιμος να τοποθετηθεί στην Κέρτεζη, ο Ανδριάντας του Αναγνώστη Στριφτόμπολα Ήρωα του 1821, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Καλαβρυτινών Πειραιά κ. Αθανάσιο Χρονόπουλο.
Το άγαλμα ανατέθηκε στο γλύπτη και ζωγράφο Σπύρο Χαραλαμπόπουλο (Κλείτορας)
Έργο του Συλλόγου Καλαβρυτινών Πειραιώς – Η Αγία Λαύρα.
Τον ανδριάντα του Αναγνώστη Στριφτόμπολα, φιλοτέχνησε ο γνωστός και καταξιωμένος συμπατριώτης μας γλύπτης Σπύρος Χαραλαμπόπουλος “Κλείτορας” Ο ανδριάντας του καπετάνιου είναι φτιαγμένος από μπρούντζο και Χρειάστηκαν 14 μήνες για να ολοκληρωθεί ο μπρούτζινος ανδριάντας ύψος 3,10μετρα.
Το άγαλμα ολόκληρο μέχρι να καταλήξει να γίνει μπρούτζινο πέρασε από άλλες τρεις μορφές υλικών: Αρχικά δημιουργήθηκε στον πηλό, στη συνέχεια σε γύψο, έπειτα σε κερι και έφτασε στην τελική του μπρούτζινη μορφή.
Το άγαλμα τιμά τον Ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης από την Κέρτεζη Καλαβρύτων που Έπεσε ηρωικά μαχόμενος στο Λεβίδι, στις 14 Απριλίου 1821.
Το ταλέντο του γίνεται πλέον γνωστό στο ευρύ κοινό και έργα του κοσμούν κεντρικές πλατείες και στην Αθήνα.
Οτι πιάνει του δίνει ζωή, το ταλέντο του είναι μοναδικό αλλά αυτό που τον κάνει ακόμα πιο σπουδαίο είναι το ήθος και η ταπεινότητα του.
Πρόσφατα φιλοτέχνησε την προτομή του Μητροπολίτη Πριγκιποννήσων Δωρόθεου Γεωργιάδη, η οποία τοποθετήθηκε στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, την προτομή του αειμνήστου Θεοδώρου Σπυρόπουλου στν Δρυμό Καλαβρύτων, ένα έργο που πραγματικά εντυπωσίασε τους πάντες με την ακρίβειά του.
Κλείτορας (Σπύρος Χαραλαμπόπουλος)
Ο Κλείτορας γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1985. Αποφοίτησε από τη Μαρμαρογλυπτική Σχολή της Τήνου το 2006. Συνεχίζει τις σπουδές του με υποτροφία στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα.Παρακολούθησε επίσης δύο χρόνια την τέχνη του γύψου και τη χύτευση χαλκού, καθώς και σκηνογραφία. Αποφοίτησε από τη σχολή το 2012.
Τα έργα του έχουν επιρροές από το ιστορικό παρελθόν έως τη σύγχρονη κοινωνία. Η κοινωνική ανισότητα, το μετα-ναστευτικό, οι πολιτικές εξελίξεις, τα βιώματα του, αποτυπώνονται στη δουλειά του, η οποία περιλαμβάνει διάφορες πτυχές της τέχνης. Ενσωματώνει ποίηση, περ-φόρμανς, εγκαταστάσεις και μνημιακή γλυπτική, προκειμένου να εξετάσει τους τρόπους αλληλεπίδρασης των υλικών, των λέξεων, των αντικεμένων και των κινήσεων.
Σε αρκετά έργα του ο κόσμος είναι μέρος του έργου. Ορισμένα από αυτά αποτυπώνονται ως κοινωνικό γλυπτό ή συμβολικό μνημείο. Μερικές φορές φαίνεται η ακτιβιστική του πρόθεση.
Το 2016, παρουσίασε μία μεγάλη σε διάρκεια περφόρμανς στο Μουσείο Μπενάκη, στην έκθεση ‘AS ONE’ του οργανισμού NEON και του Ινστιτούτου MAI της Marina Abramovic.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και περφόρμανς στην Ελλάδα, τη Σερβία, Αγγλία και τις Η.Π.Α. (εδεικτική αναφορά: 15th Biennale of Young Artists στη Θεσσαλονίκη, Intererant Performance Art Festival στη Νέα Υόρκη 2012,στο Φεστιβάλ Αισχύλεια στην Ελευσίνα 2012, στην Γκαλερί Μahmad projects, Λονδίνο 2016, περφόρμανς με αφορμή το ταξίδι του λεωφορείου της Άμεσης Δημοκρατίας με τους μαθητές του Joseph Beuys από τη Γερμανία στην Αθήνα 2009).
Η δουλειά του έχει βραβευτεί από διάφορα ιδρύματα.