Το αποτέλεσμα των εκλογών κατέδειξε με εκκωφαντικό τρόπο την κρίση του πολιτικού συστήματος. Δεν είναι μόνο η αποχή και η στροφή προς την ακροδεξιά αλλά και ο τρόπος που οι πολίτες άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Όποιοι βρίσκονταν σε εκλογικά κέντρα ανά τη χώρα έβλεπαν τη δυσφορία του κόσμου που δεν θύμιζε σε τίποτα μια ημέρα γιορτής της Δημοκρατίας. 

Σε ό,τι αφορά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ πρέπει κάποιος να είναι αδαής για να πιστεύει  ότι τώρα ξαφνικά φταίει για όλα ένας. Φταίμε όλοι εμείς που δεν λάβαμε τα μηνύματα τόσων εκλογικών αναμετρήσεων εθνικές, περιφερειακές, δημοτικές στις οποίες η εσωστρέφεια μεγάλωνε διαρκώς και γινόταν πιο τοξική.  Συνεργασίες κάτω από το τραπέζι για τη μάχη της «καρέκλας», εγωκεντρισμός, φιλοδοξία και μικροσυμφέροντα. 

Εκ του αποτελέσματος κρίνονται τόσο αυτοί που ουσιαστικά ή φαινομενικά στηρίζουν τον Πρόεδρο, όσο και αυτοί που τον υποσκάπτουν, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. 

Η ιστορία επαναλαμβάνεται σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα τελικά: μην ξεχνάμε αυτούς που αποκαλούσαν «κομμώτρια» την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Με την ίδια λογική λοιπόν άρον άρον σταύρωσον αυτόν;

Και μετά θα λυθούν όλα μας τα προβλήματα; 

Οι πολίτες και η χώρα απαιτούν λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα και εκλιπαρεί για ελπίδα! 

Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας λοιπόν άμεσα για να μην οδηγήσουμε σε αφανισμό το όραμα τόσο άξιων ανθρώπων που γέννησαν το ΠΑΣΟΚ. 

*Η Ολυμπία Λόη είναι αρχιτέκτονας – μηχανικός, πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.