Η μεγάλη μέρα έφτασε. Οι Νέοι του Ολυμπιακού φιλοξενούνται από τη Φλαμένγκο στο ιστορικό Μαρακανά (Mega, 22:00) με φόντο το τρόπαιο του Intercontinental U20
Από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός κατέκτησε το UEFA Youth League (Champions League Νέων) και έγινε ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που πανηγυρίζει ευρωπαϊκό τίτλο, είχε κλείσει μία θέση για το Διηπειρωτικό Κύπελλο Κ20.
Για τρίτη χρονιά, ο νικητής του UEFA Youth League θα συναντήσει τον κάτοχο του Copa Libertadores U20 και στην προκειμένη περίπτωση, μιλάμε για τη Φλαμένγκο, η οποία θα φιλοξενήσει τους «ερυθρόλευκους» στο ιστορικό Μαρακανά.
Από την περσινή ομάδα, ο Έλληνας τεχνικός δεν θα έχει στις υπηρεσίες του τον τερματοφύλακα Άντζελο Σίνα, τον στόπερ Κωνσταντίνο Κωστούλα και τον δεξιό φουλ μπακ, Θανάση Κουτσογούλα καθώς οι δύο πρώτοι παραχωρήθηκαν στην Ρίο Άβε και ο τρίτος στον Πανσερραϊκό.
Από εκεί και πέρα, στην αποστολή βρίσκονται τόσο οι παίκτες που ακολούθησαν την πρώτη ομάδα στην προετοιμασία (Κουτσίδης, Κωστούλας, Παπακανέλλος, Μουζακίτης και Μπακούλας) αλλά και ο Νίκος Μπότης. Αναλυτικά: Μπότης, Κουρακλής, Έξαρχος, Κουτσόπουλος, Κουτσίδης, Αλαφάκης, Καρκατσάλης, Πλειώνης, Δάμα, Παναγάκος, Ρολάκης, Λιατσικούρας, Πλις, Μουζακίτης, Τουφάκης, Λίγδας, Λώλης, Μπακούλας, Πνευμονίδης, Κωστούλας, Παπακανέλλος, Τζάμαλης.
Από την άλλη, η Φλαμένγκο θα έχει διαθέσιμα όλα της τα αστέρια και με τον Λόρραν να τραβά όλα τα βλέμματα πάνω του και τον άλλοτε μπακ της Τσέλσι και της Ατλέτικο Μαδρίτης, Φελίπε Λουίς, στην άκρη του πάγκου. Αναλυτικά: Άντριελ, Μπαρόνε, Γκαρσία, Καρμπόνε, Ντα Μάτα, Σάλες, Ντιόγο Άλβες, Τερέσα, Γκόμες, Γκουστάβο, Ιάγκο, Ζαν Κάρλος, Ζοάο Άλβες, Ζοάο Βίκτορ, Λοράν, Φουρτάδο, Λουσιάν, Ματέους Γκονσάλβες, Ράιαν Λούκας, Σόλα, Βίκτορ Σίλβα, Γουάλας Γιαν, Ζε Γουέλιντον.
Το background από το ιστορικό Μαρακανά!
Πρόκειται για ένα από τα πιο ιστορικά και μεγαλύτερα γήπεδα στον πλανήτη. Το Μαρακανά είναι για πολλούς το «σπίτι» του αθλήματος λόγω των ποδοσφαιριστών που έχουν πατήσει εκεί, της ποδοσφαιρικής… γέννησης του Πελέ αλλά και άλλων αστέρων της Βραζιλίας μέσα στις δεκαετίες.
Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 1948 και ολοκληρώθηκαν δύο χρόνια μετά για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950, στο οποίοι η Βραζιλία ήταν εκ των φαβορί για να το κατακτήσει. Το «Μαρακανά» βγήκε από τον ποταμό που φέρει αυτό το όνομα και βρίσκεται κοντά στο στάδιο ενώ το 1966 το όνομα του Μάριο Φίλο μπήκε στην ονομασία του γηπέδου.
Πρόκειται γνωστό αθλητικογράφο της εποχής που είχε γράψει και βιβλία, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 58 ετών από ανακοπή καρδιάς ενώ λίγους μήνες αυτοκτόνησε και η γυναίκα του. Μάλιστα ήταν θερμός υποστηρικτής της Φλαμένγκο με την οποία θα παίξει ο Ολυμπιακός και το 1966, αποφασίστηκε να δοθεί το όνομα στο γήπεδο.
Σε εκείνο το Μουντιάλ, του 1955, η Βραζιλία έφτασε μέχρι τον τελικό αλλά εκεί ηττήθηκε με 2-1 από την Ουρουγουάη και μάλιστα με ανατροπή, κάτι το οποίο πήρε το ψευδώνυμο «Maracanazo» από το κάζο στο Μαρακανά. Μάλιστα, σε εκείνο το παιχνίδι έγινε ρεκόρ προσέλευσης στην ιστορία του ποδοσφαίρου καθώς το ματς παρακολούθησαν περίπου 199.850 θεατές ενώ διάφορα άρθρα της εποχής έκαναν λόγο μέχρι και για 210.000 (!).
Η πρώτη ανακαίνιση του σταδίου έγινε το 2000, έπειτα το 2006 και η τελευταία το 2013, πριν το Μουντιάλ του 2014 ενώ εκεί έγιναν η τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, η Βραζιλία δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό καθώς στα ημιτελικά δέχθηκε την ήττα-σοκ από τη Γερμανία με 7-1!
Το γεγονός ότι θεωρείται ιστορικό έχει κάνει από τα πόσα έχουν διαδραματιστεί σε αυτό το στάδιο. Εκεί ο Πελέ πέτυχε το 1000ο γκολ του, εκεί έπαιξαν θρύλοι του ποδοσφαίρου όπως ο Κρόιφ, ο Ντι Στέφανο, ο Πούσκας, ο Μπεκενμπάουερ, ο Εουσέμπιο, ο Πλατινί, ο Μαραντόνα, ο Ρουμενίγκε, ο Γκιγκς, ο Μέσι, ο Ρούνεϊ και άλλοι θρύλοι του αθλήματος.
Μάλιστα σε αυτό φιλοξενούνται τέσσερις ομάδες του Ρίο ντε Τζανέιρο που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη χώρα. Η Βάσκο ντε Γκάμα, η Φλαμένγκο, η Φλουμινένσε και η Μποταφόγκο. Άξιο αναφοράς είναι πως ο Ολυμπιακός δεν είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που θα αγωνιστεί σε αυτό το στάδιο καθώς η Εθνική Ελλάδας είχε δώσει φιλική αναμέτρηση κόντρα στη Βραζιλία στο Μαρακανά όπου είχε αναδειχθεί ισόπαλη χωρίς σκορ (0-0).
Πώς θεσπίστηκε το Διηπειρωτικό Κύπελλο U20…
Ο θεσμός με το Διηπειρωτικό Κύπελλο για τις ηλικία Κ20 ξεκίνησε το 2022 και ήταν στο πλαίσιο της συμφωνίας της UEFA με την CONMEBOL για events που θα συνδυάζουν το ποδόσφαιρο της Ευρώπης με τη Λατινική Αμερική.
Συγκεκριμένα, το Finalissima ήταν ένα παιχνίδι ανάμεσα στον νικητή του UEFA EURO και του Copa America με την Αργεντινή να κατακτά το πρώτο τρόπαιο κόντρα στην Ιταλία και βρίσκεται και στο δεύτερο παιχνίδι στην ιστορία του θεσμού, όπου θα αντιμετωπίσει την Ισπανία.
Παρόμοια υλοποίηση έγινε τόσο στο Futsal όσο και στο Ποδόσφαιρο Γυναικών ενώ στο τραπέζι έπεσε και η ιδέα στο ποδόσφαιρο των Νέων όπου ο νικητής του UEFA Youth League θα παίζει με τον νικητή του Copa Libertadores U20, κάτι το οποίο επισημοποιήθηκε τον Δεκέμβρη του 2021.
Πρόκειται για ένα παιχνίδι όπου αν δεν βγει νικητής στα 90 λεπτά, δεν υπάρχει παράταση αλλά κατευθείαν διαδικασία των πέναλτι. Επίσης, οποιαδήποτε κάρτα αντικρίσει ένας ποδοσφαιριστής, δεν μεταφέρονται στις άλλες διοργανώσεις και διαγράφονται μετά το ματς.
Ευρώπη – Λατινική Αμερική σημειώσατε… Χ
Το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Φλαμένγκο θα είναι το τρίτο στην ιστορία της διοργάνωσης καθώς έχουν ήδη προηγηθεί δύο τελικοί. Ο πρώτος ever έγινε ανάμεσα στην Μπενφίκα και την Πενιαρόλ στο Σεντενάριο του Μοντεβιδέο στην Ουρουγουάη.
Οι «αετοί», χάρη στο γκολ του Σεμέδο, επικράτησαν με 1-0 έγινε η πρώτη ομάδα που κατέκτησε τον συγκεκριμένο τίτλο, φέρνοντάς τον στην Ευρώπη. Ωστόσο τη δεύτερη φορά, η ρεβάνς από την πλευρά της Λατινικής Αμερικής ήρθε χάρη στην Μπόκα Τζούνιορς.
Ο σύλλογος της Αργεντινής υποδέχθηκε στο «Alberto J. Armando» του Μπουένος Άιρες την Άλκμααρ, όπου, παρότι έμεινε πίσω στο σκορ στο 42′ από τον Κουάμαν, το αυτογκόλ του Μάστορας έφερε το ματς στα ίσια και το έστειλε στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί η Μπόκα ήταν πιο ψύχραιμη και με 4-1 πανηγύρισε το Διηπειρωτικό.
Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, μόνο αν είσαι κάτοχος του UEFA Youth League και του Copa Libertadores U20 μπορείς να βρίσκεται στο μεγάλο ραντεβού του Intercontinental U20. Τόσο ο Ολυμπιακός όσο και η Φλαμένγκο τα κατάφεραν και σας θυμίζουμε τον τρόπο.Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν την υπέρβαση και άφησαν εκτός συνέχειας μεγάλα ονόματα της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να γίνουν ο πρώτος σύλλογος που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Στους «16», η Λανς έβαλε δύσκολα καθώς προηγήθηκε με 0-2 αλλά μέσα σε 4 λεπτά, ο Ολυμπιακός έκανε την ανατροπή σε 2-2 και πάλι, στη διαδικασία των πέναλτι, πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά. Εκεί τον περίμενε η Μπάγερν Μονάχου στη Γερμανία, όπου οι Πειραιώτες με το επιβλητικό 3-1, έκλεισαν μία θέση στο Final-4 τη Νιόν.
Η Ναντ δεν ήταν αρκετή για να σταθεί εμπόδιο στην ομάδα του Συλαϊδόπουλου (0-0, 3-1 πεν.) και στον μεγάλο τελικό, τα… μωρά του Πειραιά επικράτησαν με 3-0 της Μίλαν, κατακτώντας τον τίτλο.
Μονοπάτι πρωταθλητών…
1η φάση: Λέτσε – Ολυμπιακός 2-6 (1-3, 1-3)
2η φάση: Καμπάλα – Ολυμπιακός 0-7 (0-3, 0-4)
Νοκ-άουτ
Ολυμπιακός – Ίντερ 0-0, 6-5 (πεν.)
Φάση των «16»
Ολυμπιακός – Λανς 2-2, 4-2 (πεν.)
Προημιτελικά
Μπάγερν Μονάχου – Ολυμπιακός 1-3
Final-4, Ημιτελικά
Ολυμπιακός – Ναντ 0-0, 3-1 (πεν.)
Final-4, Τελικός
Ολυμπιακός – Μίλαν 3-0
Από την άλλη η Φλαμένγκο δεν είχε τόσους αγώνες όσους ο Ολυμπιακός αλλά χρειάστηκε να περάσει από εξίσου δύσκολους αντιπάλους. Η ομάδα της Βραζιλίας ξεκίνησε από τους ομίλους του Copa Libertadores U20 και τερμάτισε στην πρώτη θέση με 3/3 νικώντας τις Ντεφέντερ (1-0), Αούκας (2-1) και Σπόρτινγκ Κρίσταλ (4-1).
Χάρη σε αυτό, η «Φλα» πέρασε στα ημιτελικά όπου συνάντησε τα αστέρια της Ροσάριο Σεντράλ και με αρκετή δυσκολία, πήρε το εισιτήριο για τον τελικό με το τελικό 2-1. Στο μεγάλο ραντεβού της διοργάνωσης, την περίμενε η Μπόκα Τζούνιορς.
Η ομάδα που το είχε κατακτήσει την περασμένη χρονιά και κουβαλούσε και τον τίτλο του Παγκόσμιο Πρωταθλητή από το Διηπειρωτικό. Η Μπόκα προηγήθηκε με τον Ροντρίγκες αλλά οι Βραζιλιάνοι κατάφεραν να κάνουν την ολική ανατροπή πριν ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο και με το τελικό 2-1, πανηγύρισαν μία σπουδαία κατάκτηση!
Αναλυτικά η πορεία:
Ομίλους:
Ντεφέντερ – Φλαμένγκο 0-1
Φλαμένγκο – Αούκας 2-1
Σπόρτινγκ Κριστάλ – Φλαμένγκο 1-4
Βαθμολογία:
1. Φλαμένγκο 9β.
2. Αούκας 6β.
3. Ντεφέντερ 3β.
4. Σπόρτινγκ Κριστάλ 0β.
Ημιτελικός
Ροσάριο Σεντράλ – Φλαμένγκο 1-2
Τελικός
Μπόκα Τζούνιορς – Φλαμένγκο 1-2
Πηγή: Gazzetta.gr