Κάθε μέρα που περνά στη Μέση Ανατολή, τα τύμπανα ενός γενικευμένου πολέμου χτυπούν και πιο δυνατά. Υπό το βάρος των εξελίξεων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθυστερεί την αναχώρησή του για το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, όπου επρόκειτο να μιλήσει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με την αυξανόμενη ένταση με τη Χεζμπολάχ.

Ο Νετανιάχου ανέβαλε την προγραμματισμένη για την Τρίτη αναχώρησή του την επομένη και, λίγο αργότερα, για την Παρασκευή, «τουλάχιστον προς το παρόν», σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο.

Με το Ισραήλ να ξεκαθαρίζει ότι θα «συνεχίσει και εντείνει» τις επιθέσεις του στο έδαφος του Λιβάνου εναντίον της Χεζμπολάχ, το ερώτημα είναι γιατί ο Νετανιάχου καθυστερεί την αναχώρησή του. Σημαίνει, άραγε, ότι ο ισραηλινός σχεδιασμός προβλέπει «κάτι σημαντικό» για την ερχόμενη εβδομάδα, κάτι για το οποίο ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι παρών; Προς το παρόν, δεν έχει γίνει νύξη για χερσαία εισβολή στο Λίβανο, όμως οι ισραηλινές δυνάμεις είναι συγκεντρωμένες στα σύνορα των δύο χωρών…

Την ίδια ώρα, την ανησυχία εντείνει το γεγονός ότι τα νοσοκομεία στο βόρειο Ισραήλ έχουν λάβει οδηγίες για να μεταφέρουν τους ασθενείς τους, αλλά και τον εξοπλισμό προσφοράς των υπηρεσιών τους, σε υποδομές που διαθέτουν επιπλέον προστασία από ρουκέτες και πυραυλικά πλήγματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Το εκπαιδευτικό νοσοκομείο Rambam στην πόλη Χάιφα θα μεταφέρει τους ασθενείς του στις υπόγειες εγκαταστάσεις ασφαλείας που διαθέτει, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Βομβαρδισμοί και γενίκευση των συρράξεων

Με το Ισραήλ και τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ να πλήττουν αλλήλους με μπαράζ βομβαρδισμών τη νύχτα και καθώς οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα συνεχίζονται, το Ισραήλ δέχθηκε επίθεση και από την ιρακινή πλευρά.

Η στηριζόμενη από το Ιράν στρατιωτική οργάνωση “Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ” εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ισραήλ, ανακοινώνοντας ότι χτύπησε «έναν ζωτικό στόχο με τη χρήση drones». Την ίδια ώρα, οι IDF εξαπέλυαν επίθεση εναντίον παλαιστινιακών στόχων στη Γάζα, με αποτέλεσμα επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ εισέβαλαν στα γραφεία Δυτικής Όχθης του Al Jazzeera, στη Ραμάλα, κλείνοντάς τα.

Το δίκτυο μετέδωσε ζωντανά βαριά οπλισμένους στρατιώτες να εισβάλουν στα γραφεία του και να διατάζουν τον διευθυντή του γραφείου, Ουαλίντ Ομάρυ και τους άλλους εργαζόμενους να πάρουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και τις κάμερες, καθώς υπάρχει διαταγή να κλείσει το γραφείο για 45 μέρες. Στους 45, δε, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από την ισραηλινή επίθεση σε κτίριο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό.

Το Ισραήλ υπόσχεται ότι θα εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ με την οποία ανταλλάσσουν πυρά με μεγάλη ένταση τις τελευταίες μέρες. Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε εκατοντάδες στόχους στον βόρειο Λίβανο, ενώ η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση εκτόξευσε πυραύλους βαθιά στα ισραηλινά εδάφη.

Η Χεζμπολάχ, σε μια προσπάθεια να καταδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να αντισταθεί και να επιφέρει πλήγματα στις ισραηλινές δυνάμεις, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε δύο γύρους πυραύλων Fadi 1 και Fadi 2 στην αεροπορική βάση Ραμάτ, κοντά στη Χάιφα, ως απάντηση στις εκρήξεις βομβητών και ασυρμάτων. Νωρίς το πρωί σήμερα, εξαπέλυσε νέα επίθεση με πυραύλους και ρουκέτες στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στρατιωτικής τεχνολογίας Rafael.

 

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χτύπησε 290 στόχους της Χεζμπολάχ τη νύχτα και άλλους 110 στόχους τις πρώτες πρωινές ώρες και ότι πρόκειται να αυξήσει τις επιθέσεις του εναντίον της στρατιωτικής οργάνωσης. Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης ότι δέχθηκε επίθεση, η οποία εκτοξεύθηκε από το ιρακινό έδαφος «και τα ανατολικά». Πρόκειται για τα drones της οργάνωσης Ισλαμική Οργάνωση του Ιράκ, το οποίο είναι δραστήριο το τελευταίο διάστημα, με επιθέσεις με ρουκέτες και drones εναντίον ισραηλινών και αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία, ως υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα…
Πηγή: protothema.gr