Κώστας Καραμανλής από την Πάτρα για την προεδρία της δημοκρατίας: «Το θέμα ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει» ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

0
14

«Συγκινημένος» που βρέθηκε μετά από χρόνια στην Αχαϊκή Πρωτεύουσα δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Γ. Χαρβαλιά στην Πάτρα – Ο κ. Καραμανλής απόψε έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα για την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την προεδρία της δημοκρατίας

Μόνο μια απλή παρουσίαση βιβλίου δεν ήταν η αποψινή πολυαναμενόμενη εκδήλωση στο «Royal», που ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 19:00 μμ, με την παρουσία του Κώστα Καραμανλή, για πρώτη φορά στην Πάτρα από πρωθυπουργίας του. Ο κ. Καραμανλής απόψε έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα για την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την προεδρία της δημοκρατίας.

Απόψε παρουσιάστηκε η εμπλουτισμένης έκδοσης του βιβλίου «Γιαβόλ» του δημοσιογράφου-πολιτικού αναλυτή Γ. Χαρβαλιά, με τα κορυφαία πολιτικά γεγονότα σε Ελλάδα κι εξωτερικό των τελευταίων εβδομάδων αλλά και μία από τις σπάνιες εμφανίσεις του πρώην Πρωθυπουργού όπου εξέπεμψαν το ενδιαφέρον όλης της χώρας για το «τι θα πει ο Κώστας Καραμανλής».

Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ αποτελεί το τελευταίο ηχηρό γεγονός σε ένα ντόμινο αλυσιδωτών εξελίξεων, με την άσκηση κριτικής εκ μέρους του, αλλά και του Κ. Καραμανλή, προς τον Κ. Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά κι όχι μόνο, να έχει ήδη προκαλέσει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος.

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

 

Παρόντες στην αποψινή εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Νίκος Νικολόπουλος, ο Θανάσης Νταβλούρος, ο Άγγελος Τσιγκρής, ο πρόσφατα διαγραμμένος Μάριος Σαλμάς και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέβηκε και στο βήμα του Royal μιλώντας για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, ενώ προηγήθηκε και ο χαιρετισμός από τον Μητροπολίτη Πατρών.
Στη συνέχεια, από το βήμα του Royal o βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, μεταξύ άλλων και αναφερόμενος στα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως ” την ίδια ώρα που ο Καραμανλής έλεγε την αλήθεια κάποιοι έλεγαν λεφτά υπάρχουν”.

Στο κατάμεστο Royal, μετά το “άνοιγμα” του κ Φωκίωνα Ζαΐμη, στο βήμα ανέβηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δηλώνοντας πως:

” Έχω πολλά χρόνια να έρθω στην Πάτρα και νιώθω συγκινημένος.

Διακρίνω ανάμεσά σας πολλούς φίλους που μας ενώνουν αγώνες δεκαετιών.

Το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά απευθύνεται στον αναγνώστη που ζητάει την πολύπλευρη γνώση και τον προβληματισμό.

Στο βιβλίο αυτό δεν θα βρει κανείς μισά λόγια. Μπορεί κανείς να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει μαζί του όμως σίγουρα μπορεί να βγει πιο ενημερωμένος.

Η Ελλάδα δικαιούται να αποζημιωθεί για όσα υπέστη. Αυτή η διαπίστωση δεν έχει μόνο ηθικό έρεισμα αλλά και απολύτως νομικό.

Η Γερμανία πρέπει να το κάνει εμπράκτως. Είναι ζήτημα διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας. Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ από τη διεκδίκηση. Μετατέθηκε για την εποχή που η Γερμανία θα είχε την αναγκαία πολιτειακή ύπαρξη κάτι που συνέβη με την ενοποίηση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας.

Η Γερμανία πρέπει να αποκαταστήσει την τάξη και να μην αφήνει σκιές να την αμαυρώνουν.

Η Γερμανία έκανε την οικονομία το όχημα συχνά της ηγεμονίας της στα ευρωπαϊκά πράγματα. Αυτό ξεστράτησε την Ευρωπαϊκή Ένωση από το αρχικό της όραμα. Ένα όραμα που έχει ως συστατικά στοιχεία την αλληλεγγύη, τη συνοχή και την ευημερία.

Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα επωφελήθηκε από προγράμματα, όμως η παγκόσμια κρίση του 2008 ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρώπης. Η πολιτική των μνημονίου ήταν εξόχως αποκαλυπτική. Στη σύλληψη της είχε κατά βάση της έννοια της τιμωρίας και του παραδειγματισμού. Αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση η Ευρώπη διάλεξε μια κοντόφθαλμη αντιμετώπιση.

Απεδείχθη ατολμία, ρηχή και παρηκμασμένη. Οι ευκαιρίες για τους νέους ελαχιστοποιούνται. Αποτέλεσμα να κινδυνεύει η πολιτική σταθερότητα και η κοινωνική συνοχή.

Αν προσθέσουμε και τον άκρατο δικαιωματισμό που απειλεί διαχρονικές αξίες το μείγμα τείνει να γίνει εκρηκτικό.
Όσοι από καθέδρας κουνούν το δάχτυλο δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Η επιστροφή στις ελίτ συνεπάγεται κινδύνους. Αυτό το πιστοποιούν τα αποτελέσματα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.
Το ζήτημα ενσωμάτωσης πληθυσμών εν πολλοίς ξένων προς την ευρωπαϊκή κουλτούρα δείχνει ένα ακόμη πρόβλημα. Η ΕΕ άργησε να δώσει βαρύτητα στα κοινά σύνορα κάτι που και σήμερα γίνεται προσχηματικά.”
Καραμανλής

Ο κ. Καραμανλής, συνέχισε λέγοντας πως, “το μεγάλο αγκάθι παραμένει η πολιτική επιστροφών που είναι το λιγότερο αναποτελεσματική. Τα κράτη λειτουργούν μονομερώς και δεν βλέπουν τη συνολική εικόνα. Πρόσφατο παράδειγμα η στάση της Γερμανίας.

Δεν έχει λογική να έπεται η Σερβία έναντι άλλων κρατών στο χρονοδιάγραμμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Μια και μόνη διαφορά έχουμε με την Τουρκία την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Όσα επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι η Τουρκία είναι ανυπόστατα.
Να τα ξεχάσουν αυτά και η Τουρκία και όσοι διεθνείς παράγοντες τα ενθαρρύνουν. Να συνεχίσει η Ελλάδα να στηρίζει την Κύπρο και τον Κυπριακό ελληνισμό.
Αυτή η ατζέντα επιβάλει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις αποτρεπτική ικανότητα Εθνική ενότητα και συνεννόηση.
Η άλλη γνώμη η διαφορετική ανάγνωση και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοπιούνται, ούτε αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας δυσχερέστερη την απαραίτητη Εθνική ομοψυχία για τη στήριξη της εθνικής γραμμής.
Με τιμάει η σκέψη του πρώην πρωθυπουργού για την προεδρία της δημοκρατίας.
Το θέμα ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει.”
Μετά το τέλος της ομιλίας του ο κ. Καραμνλής αποχώρησε, με το πλήθος να τον χαιρετά μέσα σε ένα ένθερμο και ευχάριστο κλίμα.

Πηγή: pelop.gr