Κτηματολόγιο – Οι αναρτήσεις στην Αχαΐα: Εκπνέει η προθεσμία με άγνωστους ιδιοκτήτες

0
14

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να ελέγξουν πινακίδες και διαγράμματα.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου για χιλιάδες κατόχους ακίνητης περιουσίας σε πολλές περιοχές της Αχαΐας, καθώς το Ελληνικό Κτηματολόγιο έχει σε εξέλιξη την Ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων.

 

 

Η διαδικασία της Ανάρτησης είναι πλήρως ψηφιοποιημένη, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στο Γραφείο Κτηματογράφησης. Οι ιδιοκτήτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.

Και όταν λέμε ιδιοκτησία, εννοούμε δικαιώματα που αφορούν κυριότητα, επικαρπία, υποθήκες, δουλείες διόδου, κατασχέσεις, εγγραπτέες αγωγές κ.λπ.

Ανοίγοντας τον ψηφιακό χάρτη που έχει αναρτήσει το Κτηματολόγιο στην αρχική του σελίδα και εντοπίζοντας το πλαίσιο της οριζόντιας ιδιοκτησίας που έχουν δηλώσει, θα πρέπει να δουν και να ελέγξουν:

  •  Την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (Κτηματολογικός Πίνακας).
  •  Τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό Διάγραμμα).

Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της Ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια.

Εάν διαπιστώσουν ότι δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης, έως τις 29 Δεκεμβρίου, ψηφιακά στο www.ktimatologio.gr ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης, στην ΕΟ Πατρών–Αθηνών 83, κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 2610439414.

Η ίδια προθεσμία ισχύει και για την υποβολή των αιτήσεων διόρθωσης προδήλου σφάλματος. Επισημαίνεται ότι οι προθεσμίες αυτές ισχύουν τόσο για τους κατοίκους εσωτερικού όσο και για τους κατοίκους εξωτερικού και το ελληνικό Δημόσιο.

ΑΚΙΝΗΤΑ «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ»
Ακόμα και όσοι δεν έχουν δηλώσει το δικαίωμά τους στο Κτηματολόγιο, μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, εφόσον διαθέτουν τίτλο.

Εδώ να σημειωθεί πως, ακόμα και σήμερα, δύο χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας κτηματογράφησης, σε όλη την Αχαϊα, εκτιμάται πως παραμένουν περίπου 2000 ακίνητα με άγνωστο ιδιοκτήτη, καθώς δεν δηλώθηκαν στην αρχική φάση.

Στο πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας, ήδη περιήλθαν στο Δημόσιο περίπου 1500 ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη, όταν το 2018 οριστικοποιήθηκε οι κτηματολογικές εγγραφές.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, εάν παρέλθει η φάση της διόρθωσης, τότε η δικαστική προσφυγή, εάν επιτραπεί και υπό προϋποθέσεις θα είναι ένα μεγάλο οικονομικό βάρος και με αμφίβολα αποτελέσματα για τους θιγόμενους.

Η οριστικοποίηση των εγγραφών θα παγιώσει λάθη στα κτηματολογικά φύλλα τα οποία είχαν ήδη παρεισφρήσει στο στάδιο της κτηματογράφησης με ευθύνη των αναδόχων και ουδέποτε διορθώθηκαν.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Η Ανάρτηση αφορά τις περιοχές:

Καλλικρατικός Δήμος Πατρέων: Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Ανω Καστριτσίου, Αργυράς, Θέας, Θεριανού, Καλλιθέας, Κρυσταλλόβρυσης, Μοίρας, Πιτίτσης, Σελλών.

Καλλικρατικός Δήμος Αιγιαλείας: Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Αιγών, Αλσους, Αμπέλου, Ανω Διακοπτού, Αρραβωνίτσης, Βαλιμής, Βελάς, Βερίνου, Βουτσίμου, Γκραίκα, Γρηγόρη, Δαμακινίου, Δαφνών, Δουκαναιίκων, Εξοχής, Καθολικού, Καλαμιά, Κερυνείας, Κούμαρη, Κουνινάς, Κρήνης Αιγιαλείας, Λάκκας, Μάγειρα, Μαμουσιάς, Μαυρικίου, Μελισσίων, Μοναστηρίου, Μυρόβρυσης, Νεραντζιών, Νωνάκριδος, Οάσεως, Παρασκευής, Περιθωρίου, Πτέρης, Σαλμενίκου, Σελιάνας, Σινεβρού, Τούμπας, Χατζή, Χρυσαμπέλων

Καλλικρατικός Δήμος Δυτικής Αχαΐας: Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Αγιοβλασιτίκων, Αγίου Νικολάου Κράλης, Αγίου Νικολάου Σπάτων, Αγίου Στεφάνου, Ανω Αχαΐας, Ανω Σουδεναιίκων, Απιδεώνος, Αράξου, Αρλας, Αχαϊκού, Βελιτσών, Ελαιοχωρίου, Καγκαδίου, Καραιίκων, Κρίνου, Λακκοπέτρας, Λιμνοχωρίου, Λουσικών, Μαζαρακίου, Ματαράγκας, Μετοχίου, Μιτοπόλεως, Μιχοΐου, Μύρτου, Νιφοραιίκων, Πετροχωρίου, Πέτα, Πορτών, Ριόλου, Σαγαιίκων, Σαντομερίου, Φλόκα, Φράγκας, Φωσταίνης, Χαϊκαλίου, Χαραυγής.

Καλλικρατικός Δήμος Καλαβρύτων: Ολοι οι Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ.

Καλλικρατικός Δήμος Ερυμάνθου: Ολοι οι Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ.

Να σημειωθεί πως ο έλεγχος του χάρτη είναι ζωτικής σημασίας από όλους τους ενδιαφερόμενους, γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα, κατά τη φάση της κτηματογράφησης, παρατηρήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς, αστοχίες που υπερέβαιναν το 90% των φακέλων κτηματογράφησης.

ΣΦΑΛΜΑΤΑ

1. Ασυμφωνία γεωμετρικής πληροφορίας που δηλώθηκε με το περίγραμμα που αναρτήθηκε.
2. Απορριφθέντα δικαιώματα λόγω αδυναμίας εντοπισμού αν και είχαν κατατεθεί εξαρτημένα τοπογραφικά διαγράμματα.
3. Κατακερματισμός ιδιοκτησιών σε επιμέρους ΚΑΕΚ, που όμως δηλώθηκαν ως ενιαίες.
4. Ασυμφωνία δασικής πληροφορίας με τον κυρωμένο δασικό χάρτη.
5. Απουσία τίτλων ιδιοκτησίας από τα έντυπα της προανάρτησης.

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΗΝ ΑΜΕΛΗΣΕΤΕ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Αχαΐας Σοφοκλής Χριστόπουλος δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι η Ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους εντοπίσουν κάποιο σφάλμα και με κόστος μόνο 5 ευρώ, να υποβάλουν ένσταση που θα εξεταστεί από το Κτηματολόγιο. Με τη λήξη της προθεσμίας στις 29 Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσει η επεξεργασία των εκθέσεων που θα υποβάλει ο ανάδοχος της κτηματογράφησης στο Κτηματολόγιο και η επόμενη φάση προβλέπει την ενημέρωση των δικαιούχων για το αποτέλεσμα των ενστάσεων. Εκεί δίνεται μια ακόμα δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων και μετά γίνεται η ανάρτηση του Κτηματολογικού Χάρτη. Από εκείνο το σημείο και μετά, οποιεσδήποτε αλλαγές μπορούν να διεκδικηθούν μόνο δικαστικά μέσω αγωγών.

ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΘΗ

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βαγγέλης Καραχάλιος τόνισε από την πλευρά του ότι δυστυχώς το Κτηματολόγιο δεν ακούει κανέναν επιστημονικό φορέα και προχωρά σε διαδικασίες θέτοντας στενά χρονοδιαγράμματα, θέλοντας να πείσει τον κόσμο ότι θα έχει τελειώσει τη διαδικασία της ανάρτησης και των κτηματολογικών χαρτών και διαγραμμάτων μέχρι το 2025, κάτι που είναι λάθος. «Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν εκατομμύρια λάθη στους χάρτες σε όλη την Ελλάδα και όμως το Κτηματολόγιο επιμένει να προχωρά στη διαδικασία και μετά θα βάζει τους πολίτες και όλους τους μηχανικούς, να τρέχουμε με διορθώσεις» είπε ο κ. Καραχάλιος, που απέδωσε αυτή τη βιασύνη στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει παραχθέν έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης, που χρηματοδοτεί το έργο της κτηματογράφησης. Στην Αχαΐα, όπως είπε ο κ. Καραχάλιος υπάρχουν λάθη σε χιλιάδες δικαιώματα που πρέπει να διορθωθούν μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Πηγή: pelop.gr