Διερχόμεθα μίαν δύσκολον εποχήν.
Έξαρσις της ποικιλομόρφου βίας και της εγκληματικότητος γενικώτερον, επανεμφάνισις του ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ μεταλλαγμένου, ο οποίος πλήττει κατά κύριον λόγον ηλικιωμένα άτομα και άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Ασυνήθιστος άνοδος της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, η οποία δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα εις την καθημερινήν ζωήν του πληθυσμού.
Όμως σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, τις βραδυνές ώρες της 12ης τρέχοντος μηνός ενεργοποιήθη και αύθις το ρήγμα της Χαλανδρίτσης του Δήμου Ερυμάνθου, το οποίον έδωσε σεισμικήν δόνησιν μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακος ΡΙΧΤΕΡ, η οποία έγινεν ανησυχητικά αισθητή εις την πόλιν των Πατρών, αλλά και εις το χωριό μας, εις τους Καμενιάνους Καλαβρύτων και εις την ευρύτερη των Καμενιάνων περιοχήν.
Το συγκεκριμένον ρήγμα «παίζει εις το ίδιον γήπεδον» με το ρήγμα Κάκαβου, επάνω από το χωριό μας, επάνω από το χωριό Καμενιάνοι, εις την Ανατολικήν πλευράν του όρους Κάκαβος, εις θέσιν Κακό Λαγκάδι (υψόμ. 1500 μ. περίπου).
Η εφημερίδα «ΠΡΩΪΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ», γράφει την 20ην Μαρτίου 2009: [Το φαινόμενο των αλλεπάλληλων δονήσεων δεν είναι πρωτόγνωρο για τους κατοίκους, καθώς όπως έχουν ανακοινώσει και οι επιστήμονες, οφείλονται στην ενεργοποίηση παλιού ρήγματος που υπάρχει στο βουνό, στη θέση «Κακό Λαγκάδι», εξαιτίας των υπογείων νερών. Συγκεκριμένα πρόκειται για το παλιό ρήγμα Κάκαβου, η κάθετος παράμετρος του οποίου διασχίζει το χωριό].
Παρατίθεται φωτογραφία τού ρήγματος Κάκαβου.
Εις την συγκεκριμένην περιοχήν, ένθα το ρήγμα Κάκαβου, ο γήινος όγκος συνίσταται εκ σαθρών κορηματογενών πετρωμάτων, δι’ ο και παρατηρούνται εκτεταμένες κατολισθήσεις, οι οποίες συνεπικουρούμενες από το απύθμενον βάθος του ρέματος «Κακό Λαγκάδι» και από το κρημνώδες του ορεινού όγκου, καθιστούν το χωριό μας περισσότερον επισφαλές. Επισημαίνω ότι, τόσον το «Κακό Λαγκάδι», όσον και οι δεξιά αυτού χαραδρώσεις ονομάζονται «Λαγκάδια», τα οποία συμβάλλουν εις κοινήν απόκρημνον χαράδραν εις θέσιν «Καταρράκτης Κρύας Βρύσης». Το κοινόν πλέον αυτό ρέμα – με σειράν φυσικών αναβαθμών – διέρχεται μέσα από το χωριό μας. Κατά το παρελθόν τα χειμαρρικά φαινόμενα είχαν εισέλθει πολλές φορές εις το χωριό, το οποίον έσωσαν οι αναβαθμοί και το επικλινές της περιοχής (= φυσική προστασία). Όμως δεν γνωρίζω τι μπορεί να συμβή εις περίπτωσιν λασπορροής.
Η ενεργοποίησις του ρήγματος Κάκαβου, κατά την αρχαιότητα, προεκάλεσε φοβερές γεωλογικές ανακατατάξεις εις την περιοχήν.
Μεταξύ των άλλων γεωλογικών ανακατατάξεων υπήρξε και η κατανομή των άφθονων νεαρών υδάτων του Κεφαλοβρύσου του ομωνύμου όρους εις τέσσερεις πηγές ως ακολούθως:
- Εις πηγήν Πλατάνου Καμενιάνων.
Παρατίθεται σχετική φωτογραφία:
- Εις πηγήν Μεγάλης Βρύσης Καμενιάνων.
Παρατίθεται σχετική φωτογραφία:
- Εις πηγήν Παναγίας Δροβολοβού.
Παρατίθεται σχετική φωτογραφία:
- Εις πηγήν Κεφαλοβρύσου Κερτέζης.
Παρατίθεται σχετική φωτογραφία:
Τούτου ένεκεν οι εκάστοτε σεισμικές δονήσεις τις οποίες προκαλεί το συγκεκριμένον ρήγμα (= μέχρι 4 βαθμούς της κλίμακος ΡΙΧΤΕΡ), επηρεάζουν το τρίγωνον Κάκαβος, Πλάτανος, Μεγάλη Βρύση, Παναγία Δροβολοβού, Κέρτεζη. Τώρα εις την θέσιν του αρχαίου Κεφαλοβρύσου Κάκαβου υπάρχουν μόνον βρύα και διάχυσις υδρατμών, που μαρτυρούν την ύπαρξιν υπογείων υδάτων. Εδώ η μυθολογία έδωσε την δικήν της ερμηνείαν.
Σχετικά δημοσιεύματα του Συλλόγου μας Καμενιανιτών, Δροβολοβιτών, Δεσινιωτών: α. Το από 28 Απριλίου 2007 υπό τον τίτλον: «Τρίζουν» οι Καμενιάνοι.
β. Το από 20 Μαρτίου 2009 υπό τον τίτλον: «Βυθίζεται» το βουνό.
Ξημερώματα της επομένης 13 Ιουλίου ε.ε. ο Καμενιανίτης αρχιτσέλιγκας της Φραγκόραχης Βασίλειος Παπασπυρόπουλος, γνωστός με το ποιμενικόν του όνομα (= επωνυμία της φάρμας του) ως Βασιλοθόδωρος, ευρέθη εις το όρος Κάκαβος (υψόμ. 1500 μ. περίπου) οπόθεν μας ενημέρωσεν ότι δεν παρετηρήθη πρόσφατος μετατόπισις γήινων όγκων. Οι ποιμένες του χωριού μας παρακολουθούν συνεχώς την εξέλιξιν του συγκεκριμένου ρήγματος.
Γίνεται επισταμένη παρακολούθησις, καθ’ όιτι κατά τον γεωλόγον αείμνηστον Αγγελόπουλον Νικόλαον, προϊστάμενον του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Ν.Α. Αχαΐας (2-3-2006) υπάρχει κίνδυνος του χωριού μας από λασποπλημμύρα.
Ελήφθησαν τα υποδειχθέντα μέτρα εις το ρέμα, το οποίον διασχίζει το χωριό.
Πέραν των ανωτέρω, το κλιμάκιον το οποίον ήλεγξε την σεισμικήν δραστηριότητα εις το χωριό μας (2-3-2006) υπό τον αείμνηστον γεωλόγον Αγγελόπουλον Νικόλαον καταλήγει: «Ότι αφορά την σεισμική έξαρση της περιοχής και ιδιαίτερα στην Κέρτεζη και Καμενιάνους, προτείνουμε την εγκατάσταση επιταχυνσιογράφων στις παραπάνω περιοχές για άμεσες και τεκμηριωμένες πληροφορίες που θα χρησιμεύσουν για την κατανόηση του φαινομένου και του εφησυχασμού των πολιτών και κατ’ επέκταση για την λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων εάν αυτά χρειάζονται».
Όπως διαμορφώνονται τα πράγματα, οφείλομε να ευρισκώμεθα εις συνεχή εγρήγορσιν, να μην αφήνωμε να μας προφθάνουν τα γεγονότα.
Πάντα απαιτείται μελετημένη προληπτική προσπάθεια.
Απαιτείται οργάνωσις και προπαρασκευή, έτσι ώστε να μεταπίπτωμεν εκάστοτε ομαλά από την ηρεμίαν εις την αντιμετώπισιν των συμφορών.
Εκείνο το οποίον παίζει σημαντικόν ρόλον είναι η πρόληψις.
Τούτο σημαίνει ότι: Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.
Έπειτα επιβάλλεται, όπως μη θεωρούμεν ήσσονον σημασίας την καταστροφικήν ικανότητα των συμφορών. Ουδέποτε επιτρέπεται να υποτιμάμε την ικανότητα του αντιπάλου. Όσοι υπετίμησαν τον αντίπαλον συνετρίβησαν.
Για την αντιμετώπισιν των συμφορών πρέπει να έχωμε προ οφθαλμών το σχέδιον αντιμετωπίσεως αυτών, και δη με προεξέχοντα τον τομέα προλήψεως. Εδώ ας μου επιτραπή να διατυπώσω την άποψιν ότι η Αρχή, δεν είναι το ήμισυ του παντός, αλλά το άπαν. Έχομεν αφοπλίσει τον αντίπαλον πριν ακόμη ξεκινήσει.
Προς επίρρωσιν των ανωτέρω, κάνω ακροθιγώς ανάλυσιν του άρθρου 286 του Ποινικού Κώδικος: «Παραβίασις κανόνων οικοδομικής».
Εις την προκειμένην περίπτωσιν η Πολιτεία φρονίμως ποιούσα, εν τη προσπαθεία της όπως προστατεύση τον άνθρωπον από τη φοβερή συμφοράν του σεισμού ενομοθέτησεν έτσι ώστε έφερε προ των ευθυνών των τους κατασκευαστές κτισμάτων, παρατείνουσα την παραγραφήν μέχρι τριάντα (30) έτη για συντρέχουσες περιπτώσεις.
Άρθρον 286 Π.Κ.
Παραβίαση κανόνων οικοδομικής
1.
α.
β.
γ.
- Η παραγραφή των εγκλημάτων της παραγράφου 1 στοιχεία β΄ και γ΄ αρχίζει από την επέλευση του θανάτου ή της βαριάς σωματικής βλάβης και πάντως δεν μπορεί να υπερβή τα τριάντα έτη από την παραβίαση των κανόνων.
Σημειωτέον ότι:
Τα εγκλήματα, τα οποία περιλαμβάνονται εις τα άρθρα 264 έως 289 του Π.Κ., ανήκουν εις τα κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα.
Για τον λόγον αυτόν απαιτείται από μέρους μας συνεχής επαγρύπνησις.
Η Εκκλησία του Κυρίου εις δέησίν της κατά την ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑΝ, κατατάσσει τον σεισμόν – από πλευράς καταστροφικότητος – εις την πρώτην γραμμήν των συμφορών.
«Έτι δεόμεθα και υπέρ του διαφυλαχθήναι την αγίαν εκκλησίαν και την πόλιν (ή χώραν ή νήσον) ταύτην και πάσαν πόλιν και χώραν από λοιμού, λιμού, σεισμού, καταποντισμού, πυρός, μαχαίρας, επιδρομής αλλοφύλων, εμφυλίου πολέμου και αιφνιδίου θανάτου……».
Οι τόποι μας και η Χώρα μας γενικώτερον έχουν περάσει μέσα από πολλές δοκιμασίες, τουτ’ έστιν: πολέμους, κατοχήν ξένων στρατευμάτων, συμφορές ειρηνικής περιόδου. Όμως Θεία Βοηθεία κατέχομεν εξέχουσαν θέσιν μέσα εις την ευρύτερη κοινωνίαν.
Έχουν αυτοί που μας πολεμούν τα σχέδιά των, όμως και ο Κύριος έχει τα δικά του σχέδια.
Κάποιοι κούφοι και οιηματίαι ηθέλησαν να τα βάλουν με την Θεομήτορα. Όμως ξέχασαν ότι είναι Υπέρμαχος Στρατηγός και η Χάρις Της άνοιγε δρόμον εις τα Στρατευμένα Παιδιά της Ελλάδος.
Φωτόπουλος Δ. Γεώργιος-Γεωργάκης
Εκ Μεγάλης Βρύσης Καμενιάνων Καλαβρύτων