Κάστανα: Οι ποικιλίες που πρέπει να γνωρίζετε

0
19

Τα κάστανα αποτελούν ένα από τα βασικά τρόφιμα, ειδικά σε δύσκολες περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας. Αγαπημένος λόγω της μοναδικής του
γεύσης, αλλά και των πολυάριθμων χρήσεών του, αυτός ο θησαυρός της
γης καλλιεργείται κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ελλάδας και έχει εξελιχθεί σε εξέχον υλικό της γαστρονομίας, ειδικά την περίοδο των γιορτών.

Οι συνδυασμοί

– Συνδυάζονται με κρέατα και πουλερικά όπως στην πανσέτα γεμιστή με κάστανα, στο μοσχαράκι στη γάστρα ή στο κοτόπουλο γεμιστό με κάστανα.
– Τα κάστανα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε παραδοσιακές συνταγές, όπως τα κάστανα στιφάδο στην Κρήτη, κάστανα με χοιρινό κατσαρόλας ή ακόμη σοτέ σε βούτυρο με αποξηραμένα φρούτα.
– Ταιριάζουν με τις πατάτες και το κρεμμύδι, συνυπάρχοντας ιδανικά στις υπέροχες σούπες με κάστανο, με την πλούσια βελούδινη υφή τους και τη μεστή τους γεύση.

Στη ζαχαροπλαστική τα συναντάμε σε ζευγαρώματα με όλων των ειδών τα υλικά, όπως ζύμες, φρούτα, σοκολάτα και ξηρούς καρπούς, δίνοντάς μας πλήθος ξεχωριστών και αυθεντικά «πλούσιων» γλυκισμάτων. Γλυκά από κάστανο, όπως το μαρόν γλασέ ή το γλυκό του κουταλιού, παραμένουν διαχρονικά εξαιρετικά δημοφιλή.

Οι ποικιλίες

Κάστανα Πηλίου και Μελιβοίας
Μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους, ελλειπτικής μορφής, με καστανό περίβλημα και ξανθό χρώμα σάρκας. Θεωρούνται από τα πιο γευστικά της αγοράς. Η γλυκιά γεύση τους και η ευκολία στο  ξεφλούδισμα τα καθιστούν ιδανικά για ψητά και βραστά, καθώς και για παρασκευές όπως πατέ ή γλυκό κουταλιού.

Κρητικά Μαρόνια
Τα μικρότερα σε μέγεθος, με κοκκινωπό χρώμα με καστανές ραβδώσεις στο περίβλημα και ψίχα που αποκολλάται εύκολα. Ξεχωρίζουν για τη γεμάτη και απαλή καπνιστή γλυκιά γεύση τους. Είναι κατάλληλα για ψητά και για την παρασκευή υψηλής ποιότητας αλευριού ζαχαροπλαστικής.

Κάστανα Παϊκου ΠΓΕ
Τα κάστανα του Πάικου στο Κιλκίς απέκτησαν την πιστοποίηση ΠΓΕ το 2018, επιβεβαιώνοντας την αξία τους. Η περιοχή διαθέτει μια μακρά ιστορία στην καλλιέργεια καστανιάς, που χρονολογείται στις αρχές του 20ού αιώνα. Αρχικά, οι κάτοικοι της περιοχής συνέλεγαν άγρια κάστανα, αλλά μετά την επέμβαση των Γάλλων στρατιωτών κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι καλλιέργειες βελτιώθηκαν με εμβολιασμό των άγριων καστανιών. Σήμερα, τα κάστανα του Πάικου είναι περιζήτητα, εξάγονται σε πολλές χώρες και αποτελούν σημαντικό πόρο για την τοπική οικονομία.

Κάστανα Πάρνωνα ή Τριπόλεως
Μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους κάστανα, με σκούρο, γυαλιστερό περίβλημα και λιγότερο γλυκιά γεύση από τις υπόλοιπες ελληνικές ποικιλίες. Έχουν λευκή, σφιχτή σάρκα που τα καθιστά κατάλληλα για βραστά ή για μαγειρευτά χειμωνιάτικα φαγητά με κρέας και πουλερικά.

Σπάνιες Ποικιλίες
Εκτός από τις κύριες αυτές ποικιλίες, στην Ελλάδα υπάρχουν και πιο σπάνιες, όπως τα αγριοκάστανα του Ταϋγέτου και τα κάστανα της Λέσβου και της Κοζάνης. Οι ποικιλίες καστανιάς που καλλιεργούνται σήμερα είναι το αποτέλεσμα μιας εμπειρικής επιλογής λίγο πολύ παλιάς, που έγινε από τους παραγωγούς με βάση τις παλαιότερες ανάγκες της αγοράς. Με την πάροδο του χρόνου οι ανάγκες άλλαξαν, έγιναν πιο απαιτητικές, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εισαγωγή και καλλιέργεια υβριδίων με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα όπως τα abundance, crane, eaton, nanking, orrin και sleeping giant που μπορεί να βρει κάποιος στις λαϊκές αγορές.

Γαλλικά Μαρόνια
Αυτή η ποικιλία έχει καλλιεργηθεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και διακρίνεται για το ανοιχτό καστανό χρώμα στο περίβλημά τους και την κίτρινη σάρκα τους. Παρότι είναι λιγότερο γλυκά, τα γαλλικά μαρόνια είναι ιδανικά για ζαχαροπλαστικές χρήσεις όπως το μαρόν γλασέ, αλλά και για πουρέδες και για τη γέμιση της χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας.

Πηγή: cantina.protothema.gr