Το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας «ανοίγει» τα… φτερά του και αναβαθμίζει το μέτωπο με διεκδικήσεις για τις πολεμικές επανορθώσεις για την περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα, έναντι και της άκαμπτης στάσης και άρνησης των Γερμανών, κάτι που επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Κυβέρνησης, Σταϊνμάιερ στη χώρα μας.
Ο πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων, δήμαρχος Καλαβρύτων, Θανάσης Παπαδόπουλος, τους υποδέχθηκε την Τρίτη στα Καλάβρυτα με αντιπροσωπεία από το χωριό Ταξιάρχες ή Κακολύρι του Δήμου Κύμης Αλιβερίου και δεσμεύθηκε για την στήριξή του στην προοπτική ένταξης στο Δίκτυο.
Στα Καλάβρυτα βρέθηκε ο πολιτιστικός σύλλογος Ταξιαρχών με τον δήμαρχο Αλιβερίου, Νίκο Μπαράκο και βουλευτές του Νομού, όπως η Κατερίνα Καζάνη, μεταφέροντας το αίτημα να ανακηρυχθούν ως μαρτυρικό χωριό.
Το χωριό Ταξιάρχες στις 24 Μαΐου του 1944, έζησε μια μεγάλη τραγωδία από την βιαιότητα του Γερμανού κατακτητή.
Είναι το μοναδικό χωριό σε όλη την Εύβοια που χτυπήθηκε τόσο σκληρά από τους
Γερμανούς Ναζί με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 30 αθώοι άμαχοι να πραγματοποιηθούν 6 αλλεπάλληλες εκτελέσεις 5 ατόμων στο απόσπασμα. Καταστράφηκαν τα μισά σπίτια του χωριού και ακολούθησαν εμπρησμοί και λεηλασίες ως αντίποινα για το γεγονός ότι αντιστασιακοί σκότωσαν Γερμανό στρατιώτη στην προσπάθεια ανατίναξης της γέφυρας της Σκοτεινής.
Η ένταξη των Ταξιαρχών στο Δίκτυο είναι εφικτή καθώς πρόσφατα – από τον
Σεπτέμβριο – το Δίκτυο προχώρησε στην υπογραφή Μνημονίου με την ΚΕΔΕ,
προκειμένου να επεξεργαστεί τα αιτήματα για την ένταξη των νέων περιοχών, από κοινού με το Υπουργείο Εσωτερικών. Το Δίκτυο έχει δεχθεί πάνω από 20 σχετικά αιτήματα, αλλά η επιτροπή είχε αποδιοργανωθεί με ευθύνη κυρίως από την πλευρά των κυβερνήσεων.
«Το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών «Ελληνικά Ολοκαυτώματα 1940 –
1945» κρατά με κάθε τρόπο ενεργή την διεκδίκηση, αξιώνοντας και απαιτώντας το
τραύμα που προξένησαν οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής να κλείσει με την έμπρακτη
καταβολή του χρέους των υπαιτίων για το σύνολο των οφειλών, για τις πολεμικές
επανορθώσεις, για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και για τις συλλογικές και ατομικές αποζημιώσεις» ανέφερε στην πρόσφατη ανακοίνωσή του μετά τη λήξη της επίσκεψης του Γερμανού Ομοσπονδιακού Προέδρου στη χώρα μας, ο κ. Παπαδόπουλος.
«Το ζήτημα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων
για τα θύματα και τις υλικές καταστροφές της ναζιστικής θηριωδίας εναντίον της
χώρας μας, παραμένει ανοικτό και εκκρεμές εδώ και 80 χρόνια» σχολίασε ο
δήμαρχος στην αντιπροσωπεία από τους Ταξιάρχες.
Το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, ζητά να καταργηθεί το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», μια δομή που «όπως τελικά αποδεικνύεται έχει σκοπό να συγκαλύψει τις ευθύνες της γερμανικής πλευράς μέσα από αποπροσανατολιστικές μικρό-χρηματοδοτήσεις δράσεων στους μαρτυρικούς τόπους. Αποδεικνύεται στην πράξη μια δομή – παρωδία, η οποία εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο της γερμανικής πλευράς που έχει στον πυρήνα του την επιδίωξη να ξεχαστεί ή διεκδίκηση των οφειλών» ανακοίνωσε ο δήμαρχος.
«Έως ότου η γερμανική πλευρά αναθεωρήσει τη στάση της, παροτρύνουμε τους δημάρχους των περιοχών που ανήκουν στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, να εξαιρούν απο τις προσκλήσεις των επετειακών εκδηλώσεων των Ολοκαυτωμάτων την Πρεσβεία της Γερμανίας. Δεν απεμπολούμε τις αξιώσεις μας. Οι διεκδικήσεις μας είναι νόμιμες, είναι απολύτως δίκαιες, είναι αιτιολογημένες, νομικά ενεργές, απαράγραπτες και επιδιώξιμες» σχολίασε τέλος ο κ. Παπαδόπουλος.
Πηγή: gnomip.gr