Με τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις του υφυπουργού Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη και της υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφίας Βούλτεψη ξεκίνησε η δεύτερη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου που διοργανώνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εταιρειών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης στο «Divani Caravel Hotel», με θέμα: «Η επαγγελματική κατάρτιση ως μοχλός εθνικής ανάπτυξης».
Ο Βασίλης Σπανάκης, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές του συνεδρίου και τους ευχήθηκε να το κάνουν ετήσιο θεσμό, ανέφερε τα εξής: «Ο χώρος της επαγγελματικής κατάρτισης, που έχει διττό ρόλο, οικονομικό και κοινωνικό, έχει υποστεί έναν σημαντικό μετασχηματισμό τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για οικονομική ανασυγκρότηση, αλλά και της γενικότερης στρατηγικής της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς εργασίας. Στόχος μας και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης είναι η διαρκής επιμόρφωση. Εργαζόμαστε για την εκπαίδευση και κατάρτιση στελεχών και υπαλλήλων των ΟΤΑ. Φυσικά μπορούμε να τρέξουμε και πιο γρήγορα. Σε αυτό θα πρέπει να βάλουμε όλοι μας το δικό μας λιθαράκι. Να δούμε, όμως, σε ποια πλευρά του λόφου ήμασταν το 2019, σε ποια το 2023 και που θέλουμε να πάμε το 2030».
Από την πλευρά της, η Σοφία Βούλτεψη ανέφερε τα εξής: «Η εθνική στρατηγική για την ένταξη των μεταναστών στη χώρα μας στοχεύει στην κατεξοχήν ένταξη και όχι στη λειτουργία παράλληλων κοινωνικών συστημάτων. Δημιουργούμε συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης σε επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης. Και οι εργοδότες οφείλουν να κατανοήσουν τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων».
Από τις πιο σημαντικές στιγμές κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου ήταν και η παρουσίαση της πρωτοτογενούς πανελλαδικής έρευνας σε επιχειρήσεις για τον ρόλο και την αναγκαιότητα της επαγγελματικής κατάρτισης από τη γενική διευθύντρια της MARC Σοφία Τσιλιγιάννη.
Επίσης, το πρόγραμμα περιελάμβανε και την τοποθέτηση του καθηγητή Σπύρου Μπλαβούκου, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Αριάν Κοντέλλη» για την αγορά εργασίας και την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Οικονομίας. «Το μεγάλο στοίχημα είναι η διασύνδεση των προγραμμάτων κατάρτισης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Θέλουμε η Ευρώπη να αναλάβει δράση έτσι ώστε αυτά τα προγράμματα να γίνουν πιο λειτουργικά για να γίνει το βήμα στην επόμενη ημέρα», σχολίασε ο Σπύρος Μπλαβούκος.
Η 2η ημέρα περιελάμβανε και τις εξής συνεδρίες
– Εκσυγχρονισμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων: Ανάγκη διαρκούς ανανέωσης και αναβάθμισης της κατάρτισης
– Ψηφιακές δεξιότητες στην κατάρτιση
– Συμπερίληψη, συμμετοχή, προκλήσεις
– Αξιολόγηση παροχών Κέντρων Διά Βίου Μάθησης – Εφαρμογή του Ν. 4921/2022 «Δουλειές Ξανά».
– Κατάρτιση και ΜμΕ: Ανάγκη για ευέλικτα προγράμματα κατάρτισης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την εκπαίδευση του προσωπικού τους
– Κατάρτιση και επανακατάρτιση ανέργων και εργαζομένων από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης. Πολιτικές ανάπτυξης δεξιοτήτων και διασφάλιση ποιότητας
– Προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της Επαγγελματικής Κατάρτισης
Το συνέδριο είχε ως στόχο την ανάδειξη της επαγγελματικής κατάρτισης ως μοχλό εθνικής ανάπτυξης και στο να καταδείξει ότι η επαγγελματική κατάρτιση αποσκοπεί στη διασύνδεση των υποψηφίων με τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας βελτιώνοντας μόνιμα το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης υποψηφίων στην αγορά.