Ευχάριστα είναι τα νέα για τη χρηματοδότηση μίας σειράς έργων στην Πάτρα, την Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα, των οποίων η ολοκλήρωση κινδύνευε με καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα, ακόμη και με οριστική διακοπή εργασιών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Νεολόγου», τα χρήματα για το ΕΣΠΑ 2021-2027 στο οποίο έχουν ενταχθεί δεκάδες έργα και σε τοπικό επίπεδο, «ξεμπλόκαραν» και το αμέσως επόμενο διάστημα θα εκταμιευθούν από την διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας περίπου 37 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ακόμη 15 αναμένονται έως το τέλος του χρόνου. Επιπρόσθετα, θα έρθουν κι άλλα χρήματα με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την ψήφιση του άρθρου 60, μετά από πιέσεις της Ένωσης Περιφερειών.

Άλλωστε, το άνοιγμα της… κάνουλας προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κάτι που ισχύει και για τις άλλες Περιφέρειας, επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του Νεκτάριου Φαρμάκη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.

Σε λίγες μέρες η κατανομή

Αν και η κατανομή των πόρων θα γίνει σε λίγες ημέρες, οι πληροφορίες του «Νεολόγου» αναφέρουν ότι θα προχωρήσει κανονικά η ανάπλαση της Κάτω Πόλης, έργα που είχαν κολλήσει στην Πάτρα, όπως και η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος. Το ίδιο θα γίνει, μεταξύ άλλων, με τον εμβληματικό εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου στα Καλάβρυτα και με την ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Τούτων δοθέντων, αυτοδιοικητικοί, εργολάβοι, εργαζόμενοι και πολίτες παίρνουν βαθιά «ανάσα», καθώς το διάστημα που πέρασε δημιούργησε συνθήκη έντονης αβεβαιότητας. Υπενθυμίζεται ότι τα χρήματα που οφείλονται στον εργολάβο για την ανάπλαση της Κάτω Πόλης φτάνουν περίπου στα 4 εκατομμύρια ευρώ, με την ταλαιπωρία των πολιτών να είναι καθημερινή. Για τη δε Μαιζώνος εκφράζονταν φόβοι ότι θα μείνει ημιτελής.

Για το χιονοδρομικό απαιτούνται ακόμη 6,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υψηλό είναι το κονδύλι και για το Ρίο.

Πηγή: dete.gr